Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruský ultranacionalista Vladimir Radčenko se po vypuknutí občanské války v Rusku zmocnil vojenské základny ve Vladivostoku a vyhrožuje světu odpálením jaderných střel. Korvetní kapitán Ron Hunter je odvolán z oslavy narozenin své dcery, aby nahradil nemocného prvního důstojníka na ponorce Alabama. Ta pod velením kapitána Franka Ramseye vyplouvá, aby v případě nouze zničila protivníkovy rakety. Už třetí den cesty však dojde mezi oběma muži k prvnímu konfliktu. O tři dny později přijde zpráva, že se Radčenko zmocnil kódů potřebných k odpálení raket. Sonar zachytí přítomnost ruské ponorky a vzápětí přijde zpráva nařizující odpálení raket. Alabama se ukryje v hloubce a unikne útoku Rusů. Kvůli tomu však radisté nedokáží zachytit další zprávu určenou kapitánovi Alabamy. Ramsey je odhodlán splnit první rozkaz a pohádá se kvůli tomu s Hunterem, který trvá na tom, že útok provedou až poté, co obdrží celou zprávu. (TV Nova)

(více)

Recenze (286)

misterz 

všechny recenze uživatele

Príbeh slabší, no mal aj svoje svetlé stránky a trochu napätia by sa tu tiež našlo. Samozrejme, všetko vo filme závisí na jednom človeku s morálnymi zásadami, a k tomu ešte jedno pokazené rádio. Sranda je, že aj jeho protivník v názorovom dueli na vojenské právo (Gene Hackman) mal rovnako dobré morálne zásady. Takže tu vyslovene ide iba o to, kto je komu viac sympatickejší. A pochopiteľne, rádio sa opraví v poslednej sekunde, takže huráááá. Lepší priemer. 65/100 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pekne ukázané, ako môže jeden blázon, alebo proste len strach či hlúpe neoverené rozhodnutie spôsobiť kľudne aj zánik planéty. Dnes v súvislosti s rôznymi trolmi, ale aj nástupom umelej inteligencie bude takéto nebezpečie mnohokrát väčšie. Ak to ľudstvo nejako nezastaví, lebo potom sa niekto pomýli a všetci budeme rýchlo ožiarení a nebudeme na röntgene. Len okrem toho typického amerického postoja mi tu chýbalo trocha viac profesionality, lebo tí velitelia a posádka atómovej ponorky sú síce len ľudia, ale pôsobili úplne amatérsky a hádali sa tam ako menštruujúce osoby pred kramami. Hoci, je to ešte stará dobrá deväťdesiatka a v scenári sa tak škandalózne neobjavili žiadne nadradené ženy ani muži nad 38 stupňov Celzia, lascívne sa vrtiaci na periskope. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Někdo chtěl napsat příběh "jako od Toma Clancyho", ale nepovedlo se mu to. Krvavý příliv má jalový nepřekvapivý scénář, nicméně je dobře natočený a hraje v něm jako vždy perfektní Gene Hackman, kvůli kterému to celé stojí za vidění. Dušínovská postava Denzela Washingtona mě totiž nijak neohromila a o hudbě Hanse Zimmera bych mohl napsat totéž, protože (tentokrát) není ničím výjimečná. Lehký ponorkový nadprůměr - asi jako U-571. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Americké ponorkové eso před penzí Gene Hackman dá povel k dlouhému ponoření, protože v Rusku to začíná vřít, jenže na palubě je i přemýšlivý pacifista Denzel Washington, který celou situaci vnímá jinak. Boj o kapitánský můstek a klíč k jaderným odpalovacím systémům může začít. Ve stísněném prostoru, s minimem času na chybování. Základ příběhu docela nosný je, jenže myšlenka jde stranou hned poté, co začnou tyhle zelené mozky vytahovat bouchačky a přetahovat se o velení jak v nějaké nepodařené dětské hře. Natočené i sestříhané je to slušně, dvojice Hackman a Washington se snaží, stejně jako Scott zvládá napumpovat do některých scén napětí, ale na víc než průměrná čísla to kvůli scénáři nevidím. Možná i proto, že ponorkové filmy nejsou úplně mým šálkem. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Ta nejlepší věc v souvislosti s tímhle filmem byla moje konverzace po ICQ se známou z Ameriky těsně poté, když jsem na dotaz, co dělám, odpověděla: "Just after Crimson Tide. Dreadful!" Jaksi jsem pozapomněla, pro jaké příjemné životní období je crimson tide a další zajímavé výrazy básnickým opisem a byla jsem proto poněkud zmatená, když Alyssa reagovala: "So sorry for you, sweetie. But always look on the bright side. At least you're not knocked up." Uvažovala jsem, zda chlapské renomé bří Scottů je natolik opodstatněné, že vám i ve svém věku dokážou naštěkat do boudy i přes obrazovku, a pravý stav věci mi docvakl až ve chvíli, kdy se Alyssa ptala, zda mám taky vždycky v "tomhle čase měsíce" chuť napřed se rozbrečet a pak vyvraždit všechny lidi v okolí. No, brečet a vraždit se mi dík kvalitě filmu chtělo též. Ale Vigga bych nechala žít i pod hodně prudkým atakem crimson tide. Pokud by mi nosil bylinkové čaje a plakal se mnou u reklam na kočičí konzervy. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (33)

  • Během scény, kdy je poručík Hunter zbaven služby, říká kapitán Ramsey : „Get Lt. Zimmer in here! (Přiveďte sem poručíka Zimmera!)“. Hans Zimmer totiž složil k filmu hudbu a jeho jméno bylo dopsáno do scénáře jako pocta za skvěle odvedenou práci. (becki_tu)
  • K podobné situaci, jako představuje film, v minulosti podle odtajněných dokumentů na sovětské straně opravdu došlo. Během tzv. "Karibské krize" na konci října 1962 vrhala americká flotila Alpha hlubinné pumy poblíž sovětské ponorky B-59 doprovázející na Kubu lodě s balistickými raketami. Pumy měly být signálem k vynoření, což ale velení ponorky netušilo, protože ponorka byla kvůli utajení bez spojení s Moskvou a Američané zase nevěděli, že je vyzbrojená jadernými střelami. K odpálení byl podle předem daných instrukcí nutný souhlas všech tří velicích důstojníků ponorky. Navzdory naléhání kolegů však 3. důstojník, kapitán Vasilij Archipov, k palbě nekývl, čímž svět zachránil od jaderné války. (džanik)
  • Kulisa, použitá pro můstek ponorky USS Alabama, byla také použita jako můstek ponorky USS Georgia ve filmu Den nezávislosti (1996). (becki_tu)

Související novinky

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Tony a Denzel hubí teroristy

Tony a Denzel hubí teroristy

25.09.2007

Krvavý příliv, Muž v ohni, Déja Vu. Už jste určitě pochopili, co se vám snažíme říct. Ano, Tony Scott a Denzel Washington jsou kámoši. A když spolu natočí film, nikdy to není průšvih. U Sony Pictures… (více)

Nový Scott opäť s Denzelom

Nový Scott opäť s Denzelom

26.04.2005

Denzel Washington si po Mužovi v ohni zahrá v ďalšom projekte Tonyho Scotta (na obr.), ktorým má byť romantický sci-fi thriller DEJA VU. Denzel stvárni agenta FBI so schopnosťou cestovať v čase do… (více)

Reklama

Reklama