Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruský ultranacionalista Vladimir Radčenko se po vypuknutí občanské války v Rusku zmocnil vojenské základny ve Vladivostoku a vyhrožuje světu odpálením jaderných střel. Korvetní kapitán Ron Hunter je odvolán z oslavy narozenin své dcery, aby nahradil nemocného prvního důstojníka na ponorce Alabama. Ta pod velením kapitána Franka Ramseye vyplouvá, aby v případě nouze zničila protivníkovy rakety. Už třetí den cesty však dojde mezi oběma muži k prvnímu konfliktu. O tři dny později přijde zpráva, že se Radčenko zmocnil kódů potřebných k odpálení raket. Sonar zachytí přítomnost ruské ponorky a vzápětí přijde zpráva nařizující odpálení raket. Alabama se ukryje v hloubce a unikne útoku Rusů. Kvůli tomu však radisté nedokáží zachytit další zprávu určenou kapitánovi Alabamy. Ramsey je odhodlán splnit první rozkaz a pohádá se kvůli tomu s Hunterem, který trvá na tom, že útok provedou až poté, co obdrží celou zprávu. (TV Nova)

(více)

Recenze (286)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Tento typ filmů je pro mě, jakožto hodnotitele, nejtěžší. Jde prostě o skvělou záležitost, co mě bavila. Nemám proti ní větších výhrad (pokud tedy vynechám to, že jsem té zápletce do detailu nevěřil) a možná si na ní i někdy vzpomenu. Ale jestliže chci další dny v klidu spát, nemohu dát filmu více jak tři, jelikož se prostě jedná o snímek, který se sice snaží o varování formou zábavy, s filmařského hlediska mu však nejde o nic, je to prostě takový ten akčňák, na který je radost koukat. Ale mně jde především o nápad, chcete-li, tak námět a tento bych vymyslel (asi jako většina z nás) bez mrknutí oka. Dost lidí zde vyzdvihuje hudbu. Já bych byl při tomto chválení opatrnější. Zimmer vykrádá očividně sám sebe ( i když možná až v budoucích filmech (při závěrečných titulkách jsem měl pocit, že si skladbu pro Skálu omylem prohodil do Krvavého přílivu)) , jeho melodie jsou někdy značně primitivní, proto se líbí širokému publiku a já, i přesto, že podrobně znám minimum jeho tvorby, jeho postupy (alespoň v akčních filmech) se mi líbily tak možná při první zkušenosti, teď je to už ale dost otravné. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Tohel mohlo být velké téma, film měl všechny předpoklady, aby vyústil ve velké drama. Ale nedošlo k tomu. V tomhle vidím zásadní slabinu americké kinematografie - že se podbízí divákům, drží se zaběhaných schémat, která spolehlivě vydělávají peníze, ale bojí se jít do konfliktu. Shodou okolností jsem viděla nedávno Vzpoura na lodi Caine, který pojednával také o převzetí velení i když tam nebylo tak velké ohrožení. Zato byly důsledky dotaženy do konce. Téma ohrožení planety zpracoval jako komedii i Stanley Kubrick, který je v roce 1964 projevil jako velký vizionář. Tony Scott platí za velkého režiséra, ale zatím jsem od něj neviděla žádný film, který by mě dostal do kolen. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Príbeh slabší, no mal aj svoje svetlé stránky a trochu napätia by sa tu tiež našlo. Samozrejme, všetko vo filme závisí na jednom človeku s morálnymi zásadami, a k tomu ešte jedno pokazené rádio. Sranda je, že aj jeho protivník v názorovom dueli na vojenské právo (Gene Hackman) mal rovnako dobré morálne zásady. Takže tu vyslovene ide iba o to, kto je komu viac sympatickejší. A pochopiteľne, rádio sa opraví v poslednej sekunde, takže huráááá. Lepší priemer. 65/100 ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Perfektne zmotivované. Washington a Hackman hrajú vysokú ligu a do toho im hrá temný Zimmer ako o závod. Woslkého kamera je klaustrofobická a využíva minimálny priestor maximálne a čo sa týka Tonyho Scotta ďalší zárez v rámci žánru, kedy síce neprekvapuje, ale drží si všetky osvedčené karty a pritom hrá na istotu. Bez jedinej dramaturgickej chyby, ctiac si tradíciu a pravidlá žánru a s parádnou atmosférou. Koniec síce vieme a celkovo finálny zvrat, ktorý drží film pokope, po zhliadnutí nebude mať pri druhej projekcií takú silu, ale stále sa jedná o film, ktorý ma aj napriek roku svojho vzniku nenudil ani minútu. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Moudrý černoch a neústupný běloch. Rusko opět jako zdroj zla. Nechápejte mě zle, nejsem na straně ani jedné strany současného politického dění a konspirace, myslím, že všechny tři strany (usa, rusko, čína + další velmoci o nihž se nemluví) stojí za prd. ale začíná to být skoro vtipný, jak se vždycky něco odělá v rusku a zachranují to předem klišoidní ikony. navíc od jisté doby mě spory, vzpoury a hádky tohohle typu neberou. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (33)

  • Během scény, kdy je poručík Hunter zbaven služby, říká kapitán Ramsey : „Get Lt. Zimmer in here! (Přiveďte sem poručíka Zimmera!)“. Hans Zimmer totiž složil k filmu hudbu a jeho jméno bylo dopsáno do scénáře jako pocta za skvěle odvedenou práci. (becki_tu)
  • Americké námorníctvo považovalo námet filmu za nevhodný a nepresný. Preto odmietlo poskytnúť akúkoľvek pomoc pri tvorbe filmu. (Arsenal83)

Související novinky

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Tony a Denzel hubí teroristy

Tony a Denzel hubí teroristy

25.09.2007

Krvavý příliv, Muž v ohni, Déja Vu. Už jste určitě pochopili, co se vám snažíme říct. Ano, Tony Scott a Denzel Washington jsou kámoši. A když spolu natočí film, nikdy to není průšvih. U Sony Pictures… (více)

Nový Scott opäť s Denzelom

Nový Scott opäť s Denzelom

26.04.2005

Denzel Washington si po Mužovi v ohni zahrá v ďalšom projekte Tonyho Scotta (na obr.), ktorým má byť romantický sci-fi thriller DEJA VU. Denzel stvárni agenta FBI so schopnosťou cestovať v čase do… (více)

Reklama

Reklama