Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Clint Eastwood na útěku z nejstřeženějšího a nejnebezpečnějšího vězení na světě. Doživotně odsouzenému bankovnímu lupiči Franku Morrisovi (Clint Eastwood) se v minulosti podařilo uniknout z několika nápravných zařízení, a proto je přemístěn do nejobávanějšího amerického vězení, na Alcatraz. Ocitá se v nedobytné skalnaté pevnosti obklopené mořem a zjišťuje, že tentokrát to s útěkem nebude tak jednoduché. Ve věznici panuje tvrdý režim, pravidelné sčítání vězňů a nikomu se odsud zatím nepodařilo uniknout. Frank se postupně seznamuje s dalšími spoluvězni a začíná spřádat plán na útěk z vězení. K jeho plánu se připojí další tři vězni a po důkladné přípravě se vydávají na cestu za svobodou. Příběh snímku vychází ze skutečné události, ke které došlo v červnu roku 1962, kdy se třem trestancům skutečně podařilo opustit zdi obávaného Alcatrazu. Napínavý kriminální snímek bývá řazen mezi nejlepší snímky odehrávající se ve vězeňském prostředí a završuje dlouholetou spolupráci amerického režiséra Dona Siegela s hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (443)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Ó jak jsi kráááásné Seeen Frenciskóó... Další klasika, kterou při psaní SHAWSHANKU (i MÍLE) určitě poctivě nakoukal Stephen King (příběh je o něčem jiném, ale hřiště je úplně stejný). Clintovi člověk samozřejmě fandí od samého začátku od jeho příchodu do věznice. Atmosféra se blíž a blíž závěru pěkně zažere pod kůži a pustí vás až v titulcích. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Frank Morris a bratři Anglinové - Ptáčník z Alcatrazu, by měl z těchto tří opeřenců, co frnkli z klecí, dozajista radost.. Poctivě natočený útěk bez festivalu náhod a scénáristických salt ala Prison Break a v mnoha ohledech neodiskutovatelná inspirace pro vězeňská dramata Darabonta, jenž se však na rozdíl od Siegelova strohého realismu více zaměřil na epičnost a postavy (obojí má své kouzlo). Otevřený konec je lahůdka a jelikož hoši z "MythBusters" dokázali, že za daných podmínek lze na raftu z nafouklých kabátů zátoku překonat, není důvod nevěřit odkazu žluté chryzantémy.. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Dnes už ´vězeňská´ klasika, která za minulého režimu plnila naše kina. I díky mnoha podobnostem (zvířecí mazlíček na cele, sexuální loudil, despotický ředitel věznice, způsob útěku…) není pochyb o tom, čím se Stephen King inspiroval při psaní svého ´Shawshanku´ i ´Zelené míle´ (a následně pak Frank Darabont se svými filmovými adaptacemi). S postupně pokračující přípravou na útěk skvěle budované napětí si člověka získá, Clint Eastwood je borec numero uno a na co s Donem Sieglem šáhli, to proměnili ve zlato. Tady občas vyčítaný otevřený konec je jediný správný. Celý příběh je totiž inspirován skutečným, do té doby jediným zdařilým útěkem z Alcatrazu, ovšem o osudech jeho protagonistů, tj, jestli se při přeplouvání na pevninu utopili, či nikoliv, není dodnes nic známo. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Dalsi skvely film z väzenskeho prostredia o planovanom uteku z väzenia, z ktoreho este nikdy nikto neusiel. Napad na utek bol premysleny dokonale, podobne ako aj v Shawshanku, aj ked nebezpecni boli dozorcovia, ktori im stale dychali na chrbat a prave to napätie vyvolavalo dobry dojem z filmu. Skoda, ze som si nevsimol, ktory z nich tam bol Danny Glover... 28.09.2010 ________ Clint Eastwood - (Frank Morris) +++ Patrick McGoohan - (Warden) +++ Roberts Blossom - (Doc) +++ Jack Thibeau - (Clarence Anglin) +++ Fred Ward - (John Anglin) +++ Paul Benjamin - (Angličan) +++ Larry Hankin - (Charley Butts) +++ Produkcia: Don Siegel +++ Hudba: Jerry Fielding +++ Nemecka Cinema - 100% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Filmy z prostredia väzníc považujem za špičku, zvyčajne sú pútavé, napínavé, zábavné a poučné. Nikdy totiž neviete, aká informácia sa vám raz bude hodiť. Útek z Alcatrazu v mnohých ohľadoch pripomína Shawshank, nie je od neho vôbec ďaleko a trocha podozrievam Stephena Kinga, že sa pri písaní svojej knihy aj inšpiroval a zo skutočnosti urobil fantastickú rozprávku. Pri sledovaní útekov z väzenia amerických väzníc aj s ohľadom napríklad na Prison Break alebo aj Ctihodný občan a ďalšie filmy sa človek len spýta: to všetky basy v USA majú rovnakú konštrukčnú vadu a všetci zločinci im utekajú podľa podobného návodu? V každom prípade veľmi kvalitný, herecky silný a vzrušujúci film aj pre tých, ktorí vo väzení ešte neboli 😆 ()

Galerie (64)

Zajímavosti (38)

  • Jedna z najčastejších otázok, ktoré sprievodcovia väznice Alcatraz dostali od návštevníkov: „Ktorá bola cela Clinta Eastwooda? (westerns)
  • Postava Angličana (Paul Benjamin) bola založená na väzňovi Alcatrazu Clarence Carnesovi. V skutočnom živote bol Carnes Indián z kmeňa Choctaw tmavej pleti, nie černoch. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Režisér Padesáti odstínů se chystá na útěk

Režisér Padesáti odstínů se chystá na útěk

07.08.2018

James Foley (Padesát odstínů temnoty, Padesát odstínů svobody) se čerstvě upsal režii chystaného vězeňského thrilleru Alcatraz. Snímek je inspirovaný skutečným příběhem Franka Lee Morrise, který v… (více)

Reklama

Reklama