Reklama

Reklama

Vrchní, prchni!

TV spot
Československo, 1980, 85 min

Scénář:

Zdeněk Svěrák

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Eliška Balzerová, Zuzana Fišerová-Svátková, Zdeněk Svěrák, Dáda Patrasová, Jiří Kodet, Karel Augusta, Bedřich Prokoš (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Přál si někdo platit? Fantom restaurací vám vždy vyhoví! Knihkupec Dalibor Vrána (J. Abrhám) nemá lehké živobytí. Líbí se ženám a ty se zas líbí jemu, a protože je mužem činu, značnou část jeho poctivě nabytého výdělku spolknou alimenty. Svízelnou finanční situaci se rozhodne vylepšit originálním způsobem, který mu přihraje náhoda. Stane se falešným číšníkem, nepolapitelným fantomem pražských a později i mimopražských restaurací. Využívá pracovní liknavosti vrchních a ochotně inkasuje netrpělivé hosty. Sám je překvapen, jak mu jednoduchý trik vynáší. Jenže – tak dlouho se chodí se džbánem… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (731)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Rozhodně kvalitní film, ale k dokonalosti mu cosi chybí. Možná větší sevřenost? Nebo určitá nadčasovost? Jakési poselství? Kulový blesk v sobě skrývá spoustu hlubších motivů, třeba jenom to, že si člověk ke svému bytu vytváří určité pouto, nebo že stáří je neradostné a plné vzpomínek. Tohle tu není. Jistě, že film tepe do tehdejších nešvarů a že je velmi vtipný, ovšem nic víc... Ze Smoljakem režírovaných filmů, za mě, rozhodně ten nejslabší... Celkový dojem: 75% ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak tento film je prostě česká téměř nestárnoucí klasika-režie i scénář L.Smoljak(mimochodem druhý Smoljakův celovečerní film viz. po zdařiém Kulovém blesku další skvělý zářez do tehdy československé kinematografie) a Z.Svěrák i když je oba moc nemusím tak toto se zdařilo.Český divák přeci miluje nenáročné filmy.Na druhou stranu této komedii trošku škodí to její neustálé reprízování(inu dobré filmy se zas až tak často jak je u nás zvykem nevysílají) stačilo by tak jednou za pět let si tento film připomenout.Ale když oni tam snad nic jiného ani nemají.Sice fiktivní a smyšlený příběh ale když se nad tím tak člověk zamyslí tak tenkrát by to snad i šlo.Dnes už by to bylo těžko dosažitelné.Za krásné texty Jaroslava Uhlíře a za roli té protivné baby v hospodě v podání Milady Ježkové(nevím proč ale na tu babu mám od jisté doby slabost snad už od filmu Hoří má panenko a Lásky jedné plavovlásky).A jentak mimochodem nikoho jiného než pana Abrháma si v této roli snad ani neumím představit.Byli tam jisté náznaky třeba pan Nárožný atd.Ale považte?Jinak také dobrý herec ale měl na to tenkrát takovou tu hospodsko-drzou vyzáž.Nějak by mě tam neseděl.Prostě ta Abrahámova role byla pro něj šitá přímo na míru.Za 5*. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Nedám plný počet, protože některé scény mi přijdou jako výplň a nejsou náležitě rozvinuty nebo dořečeny, nic to však nemění na tom, že jde o excelentní komedii, která funguje i po letech, člověk se na ni rád dívá (a to nejen kvůli erotickým představám hlavního hrdiny, z toho primárně Dády Patrasové ve vaně) a spousta hlášek se používá dodneška. Abrhám zahrál skvěle, ale i ostatní jsou zde skvělí. Do toho navíc pohled do restaurací a jídelen 80. let, kouzlo nostalgie. :-) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Některé tuzemské filmy jsou moc fajn, jiné naprosto geniální. Asi netřeba vypisovat, kam patří tenhle Smoljakův a Svěrákův konzistentní klenot. Scéna za scénou baví, těší, nostalgicky vrací do let minulých, divák po letech vnímá detaily, které dřív třeba ani nezpozoroval, všímá si drobností, které ho vrací do dětství nebo dospívání. Scénář je vynikající, ač samotná zápletka spíš jednoduchá (a místy úsměvná), ovšem zatraceně účinná. Osudy fantoma českých pohostinství, v něhož se proměnil nenápadný knihkupec a nepoučitelný záletník Dalibor Vrána, vyvrcholí obří karlovarskou honičkou s pravými číšníky, což odkazuje ke známým honičkám hrdiny s policajty z němých grotesek. Do té doby zazní plno nezapomenutelných hlášek a vystřídá se plno skvělých herců. Josef Abrhám výtečný. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pre pokoj v duši som si túto málo podarenú komédiu pozrel ešte raz, aby som môjmu komentáru vtisol pečať objektívnosti. Námet, časť scenára a Uhlířova hudba sa určite vydarili. Abrháma vo všeobecnosti nepovažujem za dobrého herca a komická úloha to ešte zvýraznila. Český divák dokáže oceniť filmové hlášky. Niekoľko výborných je aj v tomto filme a keďže ich nie je nadbytok, opakujú ich fanúšikovia do omrzenia. Ja zasa do omrzenia musím opakovať môj dojem z Burianových filmov - Burian výborný, ostatní trápni. Obdobne aj tu okrem pár zľudovených hlášok a niekoľkých výstupov Zdeňka Svěráka civí na človeka prázdnota a trápnosť. Je predsa niečo úplne iné smiať sa na Keystonských policajtoch v nemých groteskách, ako pociťovať trápnosť chvíle pri masovom behu čašníkov. Rešpektujem však názor väčšiny, aj keď je výrazne odlišný od môjho. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (95)

  • Skladatel Jaroslav Uhlíř vzpomínal na vznik dnes už slavné písně "Severní vítr": "Objednal si ji režisér Láďa Smoljak a měla mít vyloženě zlatokopecký charakter, který by umocnil myšlenku rýžování peněz. Zdeněk Svěrák přinesl první půlku textu s tím, že druhou polovinu časem dodá. Já tedy první část zhudebnil, a po určité době přinesl Zdeněk zbytek. Perfektně se na to připravil, nastudoval i spoustu zlatokopecké literatury. Původní text zněl: 'Jsem na špatném dílu a nenajdu žílu.' Byly to skutečné zlatokopecké termíny, ale mně se to zdálo nesrozumitelné. Zdeněk slova předělal a píseň jsme nabídli k nazpívání Pavlu Bobkovi. Ten to však tenkrát odmítl, protože měl právě své anglosaské období, a já se poprvé uplatnil i jako zpěvák." (NIRO)
  • Malou roličku opilého návštěvníka motorestu (Ilja Racek), který vnutí Daliboru Vránovi (Josef Abrhám) peníze za tři myslivce, měl původně hrát František Vláčil. Den před natáčením ovšem onemocněl a nemohl ji zrealizovat, proto byl na poslední chvíli povolán jako náhrada zmíněný Ilja Racek. (mchnk)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

České lázně ve filmu

České lázně ve filmu

28.10.2019

Česká města se v průběhu let stala kulisou pro mnoho filmových tvůrců. Zrakům lokačních z českých i zahraničních filmů neunikla ani lázeňská města. A zájem o ně mezi filmaři stále je. Na výlety po… (více)

Reklama

Reklama