Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Honza pracuje u sedláka, který má hodnou a pracovitou nevlastní dceru Markýtku a vlastní panovačnou a línou Doru. Ta se o Honzu uchází, ale on dává přednost Markýtce. Dora, aby se pomstila, podplatí verbíře a ti vezmou Honzu na vojnu. Markýtku vyžene z domu. Zatímco Honza verbířům uteče a spřátelí se s čerty, kteří mu darují kouzelný plášť neviditelnosti, plátýnko prostírající všemožné dobroty a brašnu, která ukrývá oddíl husarů, Markýtka odejde do města, ke kmotřičce sloužící v zámecké kuchyni. Stane se svědkem toho, jak zlý král Brambas, ucházející se o ruku princezny Eufrozíny, v hrůze prchne před drakem Bucifalem, který žije v podzemí zámku. Protože ují masa, což je v království zakázáno, je odsouzena k smrti na popravišti... (TV Nova)

(více)

Recenze (372)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ženská ?? To šme ši myšleli, že šeš rozumnější.." ;) Většinu kvalitních nápadů a překvapivě zde ještě záblesků Troškova režijního umu s přehledem umlátí všechny ty neherecké Hůlky, zrůdné postsynchrony, formální nonsensy a zejména později již neodmyslitelný režisérův otisk v podobě obludně se pitvořících pohádkových diblíků a karikatur.. Václav Vydra se svým šišlavým dementním čertem a ubrouskem prostři se asociuje svoji reality show, která svou zrůdností směle konkuruje dalším žánrovým šmírám, které teprve přijdou, a jako varovný zdvižený prostředník varuje, že bude hůř.. A nejen v sequelu téhle kýčovité šmudly.. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nebreč. Budeš to mít slaný.“ Zdeněk Troška má rozprávky rád a vie ich rozprávať (PRINCEZNÁ Z MLYNA 1 – 2). Tentokrát si ako predlohu vybral dielo Jana Drdy. Je to príbeh odvahy, lásky, cti, Zle a zbabelosti, zasadený do vizuálne podmanivých kulís (do tmy blikajúcimi sviecami vysvietená voňavá chalúpka na samote v lese, po nociach obývaná dvoma dobrými čertmi). Množstvo postavičiek obsadil začiatočníkmi, profesionálmi (najviac sa mi páčil dôveryhodne mužný kamarát do dažďa Vaculík, najmenej afektovaná Sabina Laurinová) i ľudmi, ktorých by ste tu nečakali (Hůlka). No, čo sa trikov týka (drak!), JURSKÝ PARK to práve nie je a len čo dôjde na masové scény či nebodaj akciu, je to stále bohužiaľ sto rokov za opicami. Bohatá výprava, vtipné hlášky („Co tě vede!“, „Od čertů? Zaplať pánbu.“) a príjemný scenár sa ale v mojich očiach postarali o 80% ()

Reklama

lucascus 

všechny recenze uživatele

Tak na tom jsem v dětství docela ujížděl, dokonce až tak, že se nám postupem času opotřebovala videokazeta, na které jsme měli film nahraný. Dnes se samozřejmě dívám na pohádku s odstupem, ale pořád se jedná o jednu z těch lepších porevolučních. S pohádkami před revolucí se to samozřejmě srovnávat nedá. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Z pekla smúla, že som dal tejto neo-rozprávke príležitosť. Našťastie to bolo ešte v 90tych rokoch. Zdenek Troška mal skončiť s filmom pri zmene režimu, podobne, ako Michal David s hudbou v rovnakom čase. Troška je bohužial už vyše dvadsať rokov kráľom tej najprimitívnejšej ľudovej zábavy a Z pekla šťastie jedným z jej "najvýraznejších" vzoriek. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Na to jak tady každý pěje hrůzy, tak pro mne je to bezvadná pohádka. Obsahuje pestrou škálu toho, co sem tam najdeme rozkouskované v jiných pohádkách: kouzelný ubrousek, kouzelnou brašnu s armádou vojáků, neviditelný plášť, čerty, draka, krále, prince a samozřejmě princeznu. Chybí jen ten obr. Jediné co se mi nelíbilo, bylo obsazení Laurinové do role princezny. Takhle špatně zahranou princeznu jsem ve filmové pohádce ještě neviděl. To nebyla princzena. To byl nafoukanej, uřvanej cumploch! [14671. hodnocení, 250. komentář, 39%] ()

Galerie (7)

Zajímavosti (38)

  • V pohádce účinkovalo na 200 komparzistů z řad telčských občanů. (hippyman)
  • Při postsynchronech byly vytvořeny znovu i veškeré zvuky a ruchy. Taktéž hlasy, se znovu namlouvaly, i když ne každý herec se namluvil sám. Honzu (Miroslav Šimůnek) namluvil Filip Blažek, Valihracha (Karel Liebl) Vlastimil Zavřel, šenkýřku (Klára Vostárková) Daniela Bartáková, Vincka (Ladislav Šašek) Radek Hoppe, Lojzka (Michal Rejšek) Jan Kalous a o některé starší ženy na trzích se podělily Eva Jiroušová a Jana Andresíková. (funhouse)
  • V říjnu 1999 obdržel režisér Troška Cenu města Telče z rukou starosty Miloše Vystrčila za propagaci města. (hippyman)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Pomeje

Zemřel herec Jiří Pomeje

26.02.2019

Ve věku 54 let zemřel český herec a producent Jiří Pomeje. Příčinou smrti byla rakovina. Absolvent DAMU, který založil společnost Fronda film, byl asi nejznámější díky své práci na filmech Princezna… (více)

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

26.05.2015

Chcete se zúčastnit natáčení filmu? Poznat osobnosti z oblasti filmového průmyslu ? Chcete strávit tři dny ve „filmovém městě"? Filmový workshop v Telči je tu právě pro vás. Už za pár dní! Máme zde… (více)

Reklama

Reklama