Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Recenze (494)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jediné, čo na tomto filme mne nesedela bola Saxana. Tá herečka s baranicou. Ale inak všetko super, vrátane starých, očividne technicky nedokonalých trikov, ktoré sa v tej záplave zábavy ľahko tolerujú. A keď si človek porovná túto pôvodnú verziu s novodobou, tak si len smutne povzdychne, že kedysi sa tie filmy dokázali robiť kvalitne. Zaujímavé tiež bolo, že Saxanin otec bol netopier, no aj tak nepreniesol covid. Čiže určite nebol z Číny. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Václav Vorlíček v Dívce na koštěti předvedl neskonale výborný cit pro umné načasování obrazu a hudby, čemuž i vydatně pomohla titulní píseň od Petry Černocké. To, že Vorlíčkovým trademarkem je jistá dávka bláznivost, jsem si již zvykl, ale zde jí bylo přesně o něco víc, než bylo vhodné. Jinak herci včetně filmového světa byly doslova kouzelní... ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tak nezdržuj, my jedeme světit kostel do Švýcarska, jeď vole!" Kouzlící trio puberťáků ve složení Rousek, Adámek, Bujnoch mě bavilo o něco víc než celá pohádková říše a o dost víc než Saxana s Honzou. Nicméně dětské vzpomínky na prodlouženou končetinu, babské ucho a na Kryštofa Kolumba cestujícího vodovodem ze mě stále ještě nevyprchaly. Taky jsem se tehdy naučil kouzlit, takže dexempo krumplex, dexempo multo šupoplex, vydravoplex vebete mexaboplex, rudexe ux, dexempo vederex a rozhodně nesmím zapomenout na vexopure nobleti hemenex. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Dívka na koštěti v podání Petry Černocké. Saxana má být třista let po škole. Komu by se chtělo, že jo. Tak uteče do světa lidí. Tady potká mladého Jana Hrušínského. Saxana zde našla něco mnohem závažnějšího, než co jí může nabídnout svět čarodějnic, proto se rozhodne ve světě lidí zůstat. Má to jeden háček, musí vypít odvar z babského ucha (šalvěj přeslenitá). ()

Jonash87 

všechny recenze uživatele

Klasická pohádka o čarodějnici Saxaně, jež se dostala do lidského světa a svádí zde napínavý (a také milostný) příběh. Skvělí herci v menších rolích, ať už V. Menšík, H. Růžičková či S. Zázvorková, stejně tak hlavní představitelka Petra Černocká a její láska Jan Hrušínský. Nezapomenutelné scény (hlavně díky J. Krausovi), příjemná hudba, zábava, jednoduchost - to jsou hlavní klady tohoto povedeného československého filmu, který vám nevadí vidět ani napopáté... 90 % ()

Galerie (32)

Zajímavosti (68)

  • Václav Vorlíček a Miloš Macourek sa zhodli, že preferujú úplne iný druh humoru ako autorka poviedky Hermína Franková. Vorlíček sa k tomu po čase vyjadril: "Poviedka potrebovala zásadné prepracovanie, sama o sebe bola veľmi plytká. Bolo to čosi o meste, v ktorom sú kasárne, v nich zatvorení vojaci, a nad mestom lieta na metle mladá čarodejnica, ktorú pozorujú. To bolo všetko. Kto je tá čarodejnica, odkiaľ pochádza, nič ďalšie tam nebolo, len taký nápad, ako ju pozerajú pod sukňu, keď lezie na metlu.“ (Raccoon.city)
  • Herečka Meda Valentová (babička) bola počas natáčania vážne chorá a vedela, že sa jej posledný deň nezadržateľne blíži. Počas pauzy medzi nakrúcaním hovorievala: „Škoda, že už sa tej premiéry nedožijem." Premiéry sa ešte zúčastnila, a keď film skončil, bola dojatá. Onedlho na to zomrela. (Raccoon.city)

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama