Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Recenze (494)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jediné, čo na tomto filme mne nesedela bola Saxana. Tá herečka s baranicou. Ale inak všetko super, vrátane starých, očividne technicky nedokonalých trikov, ktoré sa v tej záplave zábavy ľahko tolerujú. A keď si človek porovná túto pôvodnú verziu s novodobou, tak si len smutne povzdychne, že kedysi sa tie filmy dokázali robiť kvalitne. Zaujímavé tiež bolo, že Saxanin otec bol netopier, no aj tak nepreniesol covid. Čiže určite nebol z Číny. ()

tron 

všechny recenze uživatele

“Proč ti vadí, že tvuj otec je králik? Múj je netopýr. Na to si zvykneš.“ Skvelé, akurát mladíci, ktorí chcú neustále zneužiť čary, idú na nervy. No nejakú zápletku to zrejme mať muselo. Alebo nie? Naozaj by absencia výraznejšej zápletky v ani nie osemdesiatminútovom filme prekážala? Mne nie. Ozdobou sú herecké výkony verného školníka Vladimíra Menšíka a z reťaze odtrhnutej Heleny Ružičkovej ako pacientky psychiatrického oddelenia. Už ústredná pesnička je geniálna, duo Vorlíček/Macourek vyrobilo báječne magickú atmosféru. ()

Reklama

suicide 

všechny recenze uživatele

Když se už po xkráte kouknu na Dívku na koštěti budu se pořád bavit - to nemohu říci o mnohých jiných filmech z té doby. Samozřejmě moje hodnocení se zakládá i na faktu, že jsem s touto komediíé vyrostl. Kdybych se k ni dsotal v nedávné době, nejspíše bych hodnotil hůře, ale takhle musím panu Vorlíčkovi zatleskat. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Dívka na koštěti v podání Petry Černocké. Saxana má být třista let po škole. Komu by se chtělo, že jo. Tak uteče do světa lidí. Tady potká mladého Jana Hrušínského. Saxana zde našla něco mnohem závažnějšího, než co jí může nabídnout svět čarodějnic, proto se rozhodne ve světě lidí zůstat. Má to jeden háček, musí vypít odvar z babského ucha (šalvěj přeslenitá). ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Náramně legrační. Místy sice v duchu "kouzlo nechtěného", ale legrační. Pohádka, kterou musela vidět pí Rowlingová, to mi nevykládejte, že ne, když hledala námět na román. Šikovně to vše ale zamaskovala výměnou drzé hlavní hrdinky za ňoumovitého chlapce a pokud bych na to teď nepoukázal, nikdo by na to nepřišel. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (68)

  • Vďaka úlohe Saxany sa Petra Černocká stala najpopulárnejšou herečkou roku 1972 a precestovala vo filmovej delegácii s filmom také štáty ako Tunisko a Mexiko. Do cudziny ju pustili vďaka filmu, inak jej úrady vycestovať nikdy nedovolili. (Raccoon.city)
  • Zajímavé je, jak vzniklo jméno hlavní hrdinky: „Jelikož to měl být film pro teenagery, chtěl jsem do toho jména nějak včlenit slovo sex. Vyslovit je ale ve společnosti bylo v té době skoro nemyslitelné. Přesto jsem ale chtěl písmena ze slova sex nějakým způsobem využít, všelijak jsem je přeskupoval, až vznikla Saxana, kde jsou sice jen dvě písmena z toho původního slova, ale myslím si, že zní docela dobře. Když jsem výsledek svého snažení sdělil tenkrát Macourkovi, byl nadšen a řekl jen: 'To je ono',“ vzpomínal Václav Vorlíček v roce 2007 v rozhovoru uvedeném na webových stránkách představitelky Saxany Petry Černocké. (rakovnik)

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama