Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Recenze (494)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kde byl Harry Potter, když Saxana Kudláčková byla u nás již dávno součástí zlatého fondu? I když v dívce na koštěti je školník hodný, ředitel naopak laskavostí neoplývá, zato profesor zmenšování ... Zmatená adeptka čarodějnictví, která je vyloženě nestudijní typ a rodinné zázemí taky nic moc, když má tatínka netopýra. Dneska by měli tvůrci asi tendenci z toho množství nápadů udělat těch fimů aspoň osm. Kolikrát to člověk musí vidět, aby mu hlášky typu: "Pan profesor Bajaja se dává poroučet a prosí, jestli byste mu na chvíli mohla půjčit Lexikon kouzel!" přestaly připadat vtipné? A paní Zázvorková má moc hezké králíky. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Kouzelnické peripetie ve scénáři, vypiplané triky a výprava, hezoučká Černocká v punkových šatečkách, to ano; ze všeho ostatního je strašně cítit normalizační zatuchlina. Je to smutný pohled, když velikáni typu Libíčka přihrávají v drobných štěcích toporným panákům s lepším kádrovým profilem; je přímo děsné koukat, jak se rodí otravně stereotypní vyobrazení učitelského stavu, opakované v českých filmech a seriálech pořád dokola následujících dvacet let; v záporných postavách zhýralých pásků poslouchajících z magneťáku imperialistickou hudbu pomalu vystrkuje růžky duch majora Zemana. A vůbec nejhůř po těle je jednomu ze závěrečné proměny Saxany – divné holky v divných hadrech v Saxanu – spořádanou členku socialistické společnosti. Jako klukovi mi kouzla, náznak erotična a lehce křečovitý humor bohatě stačily ke štěstí; moje děti už mají onačejší vkus a je to tak dobře. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

"Dívka Na Koštěti je podľa mňa jedno z najlepších diel československej kinematografie. Vynikajúci príbeh s postavami, ktoré sa človeku vryjú do pamäte a nikdy na ne nezabudne. Plus veľmi dobré triky, ktoré podľa mňa nielen na svoju dobu, no dnes sú vynikajúce a presvedčivé. Petra Černocká bola vynikajúca a rovnako aj Vladimír Menšík, ktorý ma tu v každej chvíli vedel pobaviť. Alebo aj Helena Růžičková. Václav Vorlíček sa tu preukázal ako vynikajúci režisér, pretože všetky zábery pôsobia skvele napasované a tempo filmu je vynikajúce. Nikdy moc rýchle, nikdy moc pomalé, film nepôsobí ani natiahnuto ani useknuto ani nič. Jan Kraus a jeho kamaráti sú skvelí parchanti a časť, keď ukradnú lexikón je pre mňa najlepšia časť filmu. Je to neustále vtipné a zaujímave počúvať ich vety typu - "No co zdržujete, my musíme vysvětit kostel ve Švýcarsku. Jeď vole!" alebo - "Kdyby něco, jdeme stěhovat klášter." Hudba je vynikajúca, kreslené titulky sú skvelé, postavy sú skvelé, tento film je proste vynikajúci. Povedal by som, čeknite si ho, ale úprimne, kto ho už nevidel? Hodnotenie: A+ ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Dívka na koštěti v podání Petry Černocké. Saxana má být třista let po škole. Komu by se chtělo, že jo. Tak uteče do světa lidí. Tady potká mladého Jana Hrušínského. Saxana zde našla něco mnohem závažnějšího, než co jí může nabídnout svět čarodějnic, proto se rozhodne ve světě lidí zůstat. Má to jeden háček, musí vypít odvar z babského ucha (šalvěj přeslenitá). ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Náramně legrační. Místy sice v duchu "kouzlo nechtěného", ale legrační. Pohádka, kterou musela vidět pí Rowlingová, to mi nevykládejte, že ne, když hledala námět na román. Šikovně to vše ale zamaskovala výměnou drzé hlavní hrdinky za ňoumovitého chlapce a pokud bych na to teď nepoukázal, nikdo by na to nepřišel. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (68)

  • Krátku poviedku pre deti "Čarodějnička na koštěti" napísala Hermína Franková už v roku 1968 a pôvodne bola o malej čarodejnici, ktorá priletela priletí do kasární medzi vojakov. Z pôvodnej poviedky vypadla aj zmienka o matke Saxany (Petra Černocká). Bolo viackrát spomenuté, že jej otec je netopier, ale o matke ani zmienka. V poviedke bola matka Saxany biela pani. (Raccoon.city)
  • V době natáčení filmu byla Jana Drbohlavová (Marie Pešková) v jiném stavu: čekala syna Honzu, dnes profesora historie Jana Županiče. (ČSFD)
  • Když školník (Vladimír Menšík) říká uklízečce (Stella Zázvorková), že hledá dívku jménem Saxana (Petra Černocká), řekne jí, že je teď buďto jako sova nebo jako kuře. Že je Saxana kuře, však školník nemůže vědět, poněvadž se v něj Saxana promění až později, ve světě lidí. Uklízečka ale rázem do třídy volá: "Nějaká Saxana tady má návštěvu, je to prý děvče nebo kuře." (orisek)

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama