Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Recenze (494)

Falko 

všechny recenze uživatele

Hlavne vdaka tomuto filmu zboznujem rezisera Vaclaca Vorlicka. Je to fantasy komedia mojho detstva a vzdy som sa na nu tesil, ked ju davali v telke a ani po dnesnej, uz neviem kolkej reprize nemozem zmenit nazor. U mna jednoznacnych 5*. ________ Petra Černocká - (Saxana) +++ Jan Hrušínský - (Honza) +++ Jan Kraus - (Miky Rousek) +++ František Filipovský - (Otec Rousek ) +++ Vladimír Menšík - (Upír v.v.) +++ Stella Zázvorková - (Vondráčková) +++ Helena Růžičková - (Pacientka) +++ ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Dívka na koštěti v podání Petry Černocké. Saxana má být třista let po škole. Komu by se chtělo, že jo. Tak uteče do světa lidí. Tady potká mladého Jana Hrušínského. Saxana zde našla něco mnohem závažnějšího, než co jí může nabídnout svět čarodějnic, proto se rozhodne ve světě lidí zůstat. Má to jeden háček, musí vypít odvar z babského ucha (šalvěj přeslenitá). ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

Hodně vydařená česká komedie se skvělým příběhem a skvělými herci. Vtipných scén je zde opravdu dost. Nejvíc mě bavil herec Vladimír Menšík. A i Helena Růžičková v menší roli potěší. Trošku je to bláznivina, uznávám, ale to nevadí. K dokonalosti něco chybí, ale ve výsledku na tom nic nemění, že je to česká klasika. Hodnotím na 87% = **** ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Pohádka postavena na pěkném strašidelném světě, jež je vybudován na archetypech jednotlivých nadpřirozených postav. Záběry ze strašidelného světa jsou tady ty nejlepší. Na "reálném" světě je zase zajímavý střet napřirozena s realitou. Dětská mysl je jednoduchá na uvažovaní o pravdě a tak ani pohádkové přizpůsobení, že nikdo nemá problém s čáry Saxány tedy nevadí. Dobré 4 hvězdy taky za výkon většiny herců. P.S. "cameo" Růžičkové je pecka. ... v knihách vázaných kůži ... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Petra Černocká bola svojho času nádherná žena a tá parochňa jej k tomu vtedy pridala. Škoda, že svojho času nemala viac účastí vo filmoch. Tento patrí medzi tie prvé čarodejnícke a ako rozprávka a komédia je obzvlášť čarovný. Treba uznať, že režisér a scenárista mali veľkú fantáziu a do toho hudba od Angela Michajlova a pekný a dôstojný film je na svete.Ostatné je už len na profesionalite, pridanej hodnote, absencii chýb a dynamike, kde neexistuje nuda. Ak to všetko zvážim, je to mierne nad priemerom. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (68)

  • Film byl v roce 2021 nově digitalizován. (sator)
  • Film sa natáčal v obrazovom formáte 1,85:1, nazvanom tiež RP (rozšířené plátno), ale v tomto formáte sa od druhej polovice 70. rokov nepremietal. Používala sa kópia, ktorej pomer strán sa približuje k štandardnému formátu, presnejšie 1,41:1 a v tomto formáte aj vyšiel na DVD. (BlueNeon81)
  • „Kdybych to jen tehdy tušila, že se z toho stane takový hit. Myslím si, že by se můj život ubíral jinou cestou. Netvrdím, že v pouze dobrém slova smyslu, ale určitě by byl jiný. Tak mi akorát zbyly slzy pro pláč a tichá závist, když v televizi vidím Saxanu. Mohla jsem to být já. Mohla jsem být dívkou na koštěti,” prohlásila Věra Špinarová, která byla svého času adeptkou na titulní roli. (Duoscop)

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama