Reklama

Reklama

Žena za pultem

(seriál)
  • Slovensko Žena za pultom
Komedie / Rodinný
Československo, 1977, 10 h (Minutáž: 45–58 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Jiřina Švorcová, Petr Haničinec, Josef Langmiler, Dana Medřická, Jana Boušková, Jan Potměšil, Vladimír Menšík, Hana Maciuchová, Zdeněk Řehoř (více)
(další profese)

Epizody(12)

Ľudské príbehy spoza pultu fiktívneho socialistického obchodu... Prvý diel seriálu Anna nastupuje vovádza diváka do jedinečnej predajne potravín, ktorá je niečím neobvyklá. Je akoby z inej krajiny - plná tovaru, dokonca aj zo zahraničia. Dalo by sa povedať, že pripomína Tuzex z tých čias. Anna Holubová nastupuje na miesto predavačky na oddelenie lahôdok. Jedinečnosť príbehu od začiatku stavia na skvelých dialógoch, situačnom humore a opravdivých ľudských vzťahoch. (RTVS)

(více)

Diskuze

Stallone

Stallone (hodnocení, recenze)

Výborný seriál !!! Jdu proti všem a hodnotím ***** užíval jsem si každý díl a v mé DVD sbírce patří mezi klenoty vy ¨borečci¨

xxlch

xxlch (hodnocení, recenze)

Ve své době to byl "bomba" seriál.Dnes se díváme spíše a útrpným úsměvem a závidíme cenové relace a zásobení tamního "velkoobchodu.Dávám dvě ** za krásné vzpomínky na minulost.

Kámen

Kámen (hodnocení, recenze)

Je bezesporu velkou zajímavostí,že Ti,co zde dali odpad,dali vysoké hodnocení filmům,kde se to demencí,rádobyherectvím,úchylárnami jen hemží.Nejsem ani jsem nebyl komunista,v SSM jsem jako jediný ze třídy nebyl,ale soudruzi z ODS,potažmo děti soudruhů z ODS,máte máslo na hlavě...

SalmanRa

SalmanRa (hodnocení, recenze)

Zvláštní je, že na ČSFD má Žena za pultem 24%, ale když vyjde na DVDčku, tak se po nich jenom zapráší.

 (hodnocení, recenze)

Zazie : Na Vás to myšleno nebylo, spíše obecně vzhledem k velkému počtu náctiletých uživatelů zdejšího webu. Souhlasím s Vámi, již také nechci vracet čas zpátky, ale se současnou situací moc spokojený nejsem. Jestli jste ale tento seriál sledovala s odporem (jak jsem pochopil), mohla jste svůj čas trávit např. u dobré knihy, s přáteli apod. Mě osobně dost vadí, že předtím nikdo moc nereptal a nyní všichni horlivě plivou na všechno, co je starší roku 89. Tento styl je od zdi ke zdi, kdy nyní zcela nekriticky obdivujeme všechno to, co bylo předtím špatné a nyní jakože nenávidíme všechno to, co předtím bylo označováno za dobré. Vám přijde v pořádku, že každý kdo dnes kritizuje současný stav, je označován za bolševika, komouše, anarchistu, pomatence, antisemitu a já nevím co ještě ?

Zazie

Zazie (hodnocení, recenze)

HouseX: Nevím, jestli to bylo myšleno na mě, ale já rozhodně nejsem narozena po roce 1989. Naopak, v roce 1989 jsem měla už jedno dítě a čekala druhé. Tu dobu bych nechtěla vrátit v žádném případě - ne, ne, ne, tisíckrát ne. A že ten seriál byl sledovaný - vždyť nic jiného nebylo, na jednom programu seriál, na druhém programu dokument o úspěších socialistické ekonomiky... Proboha už nikdy víc!!!

na příspěvěk reagoval hippie2222

 (hodnocení, recenze)

Lidový seriál, za socialismu hojně sledovaný. Některé až nenávistné příspěvky zdejších přispěvatelů svědčí o jediném, o roku jejich narození po roce 89. Žádné zážitky ani zkušenosti, jen papouškování o zlých bolševicích apod. Vážení, realita nebyla taková hrozná, jak dnes tvrdí na ČT a celá ta enkláva kolem Havla. Doba temna opravdu pro drtivou většinu lidí nenastala, ale věřte si čemu chcete.

minus

minus (hodnocení, recenze)

Tak dneska jsem dokoukal poslední díl. Možná už to zde zaznělo, ale přece jenom - nechápu tak propastný rozdíl mezi zdejším hodnocením Ženy za pultem a Nemocnice na kraji města. Oba seriály spojuje úplně stejná (podprahová) propaganda, zabalená do obrazu "našeho" všedního dne.

IvcaG

IvcaG (hodnocení, recenze)

Já jestli můžu se vložit aj svůj poznatek tak mě vždycky dostane vyprávění mamči když chodila střední a před vánoci nakupovala ovoce protože chodila do školy do Prahy a u nás toho moc nebylo tak si sebou brala 2-3 kamarádky aby na vánoce měla ovoce celá rodina...

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Zazie: Díky za příspěvek, doufal jsem, že se do toho vloží někdo zkušený ;)

Zazie

Zazie (hodnocení, recenze)

Hoši hoši, musím se vám do toho zase vložit. Narozdíl od vás nečerpám z vyprávění rodičů a prarodičů, ale z vlastních zkušeností. Ono je pravda, že hlady jsme netrpěli. Prázdné obchody u nás nebyly, něco k snědku se tam vždycky válelo. V prodejně ovoce-zelenina určitě brambory (míchané s hlínou), mrkev, kubánské pomeranče, jablka, cibule. Maso na víkend se kupovalo ve středu. Proč mělo řeznictví otevřeno i v pátek, když tam postával jen nudící se řezník, jsem nechápala. Ovšem s masem a uzeninami jste museli počítat i na pondělí, to ještě nic na krámě nebylo. Nakupovat se prostě muselo umět. Nešlo to vypravit se na nejbližší roh, že pořídím něco k večeři. Ono to u nás bylo asi tak jako dneska v Rusku: lidi měli doma i to, co na pultech nebylo. Spousta lidí měla totiž shánění jako koníčka, úmyslně říkám "shánění", protože "nakupování" se tomu říkat nedalo - museli jste se ocitnout ve správnou minutu na správném místě, prostě adrenalinový sport. Prodejny Eso pamatuju, ale nikdy jsem tam nic nekoupila: měli tam zboží zpravidla zbytné a předražené. Jako Pražačka znám zásobování na venkově jen z prázdnin, ale vždycky jsem se bavila: mléko přivezli v 8, rohlíky v 10, ale to už nebylo mléko, chleba ve 12, ale to už nebyly rohlíky. V Praze bylo zásobování lepší, chleba a mléko člověk dostal někdy i v 17 hodin, pokud se moc nezdržel v práci. Později už ne, protože v 18 se zavíralo, takže to už muselo být uklizeno. No a co se výplat týče, koncem 70. let jsem jako absolventka VŠ měla nástupní plat 1800 Kčs, to bylo v té době maximum. Hodně dlouho trvalo, než jsem se dostala nad 2000. A protože tahle diskuze je k seriálu Žena za pultem - ta samoobsluha v něm je hodně idealizovaná, takhle to nevypadalo nikde.

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

V Praze si dnes můžeš bez problémů ve 3 ráno vybavit i byt a koupit co chceš, ale brát to jako normu? Kvalitní potraviny šly všechny na vývoz a sehnat se daly jen pod rukou nebo skrz známé. Ještě teď si pamatuju vstup do zeleniny, kde byly jabka, ředkvičky, zvadlá mrkev a to bylo asi tak vše. Ten pohled (a "vůně") se mi mimochodem vrátily v půlce 90. let v Rusku. Nikdy víc. Když bylo vše k sehnání, proč jsme po revoluci vyplenili Vídeň tak, že po tramvajích byly cedulky "Češi nekraďte"? Naši rodiče a prarodiče evidentně žili někde jinde.

Bez komentáře http://www.youtube.com/watch?v=zQGOt5Ielts&feature=related

mibara

mibara (hodnocení, recenze)

Samozřejmě,že ve většině menších potravinářských obchodů měly v nabídce např. jen 3 - 5 druhů salátů,ale to je dneska u těch malých soukromých obchůdků stejné.Pokud chtěl člověk větší výběr třeba těch salátů,existoval speciální obchod,jmenoval se Lahůdkářství nebo Polotovary.Prodejny jako byla ta v seriálu byly taky,soustředěny logicky spíše v místech,kde byl velký odbyt,např. v Praze těch míst bylo hodně,už jenom kvůli cizincům,komunisti si pochopitelně před nima nechtěli uříznout ostudu.Pamatuju,že některé oblíbené potraviny byly čas od času vyprodány a trvalo několik dní,než se zase v krámě objevily.Pamatuju dobu zhruba od roku 1979,seriál byl natočen v roce 1977,takže si myslím,že se od roku 1977 do roku 1979 moc nezměnilo.Rodiče a prarodiče mi nepotvrdili,že by krámy byly prázdné.I v sedmdesátých letech jsme řešili problém s obezitou obyvatelstva.

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

"Seriál má hlavně dokumentární význam.Můžeme zjistit,jaké potraviny a za jaké ceny se nabízely v samoobsluhách ve 2.pol.70.let". "Ten seriál dokumentuje jistým způsobem naši minulost" Tohleto jsou ty nehorázné nesmysly! Pořád operuješ koncem 80. let, ale deset let před tím byla situace úplně jiná. Jen to zboží, co je ve znělce by normální člověk se štěstím sehnal postupně možná za celý rok . Ten seriál nic nedokumentuje, je to jen režimní potěmkinovská vesnice, která měla jediný cíl - ukázat, jak to u nás krásně funguje. Jak to u nás krásně fungovalo můžou potvrdit rodiče nejednoho z nás, kteří stáli 2 dny frontu na ledničku. Ale hlady se u nás neumíralo a rohlík byl za 40 haléřů, nebyla to krása?

mibara

mibara (hodnocení, recenze)

Vzpomínám si,že vždycky v létě,když přivezli melouny se na ně stála dlouhá,asi hodinová fronta,ale ke konci 80 let už tento fenomén mizel.Jsem z velkého okresního města a problémy s nedostatkem potravin tady nebyly,jezdili jsme i na chatu a na výlety do malých měst a vesnic,a prázdnej krám jsem neviděl opravdu nikde,jako ročník 1975 jsem bídu nezažil.Když jsem přijel do Prahy pravda,byla tam větší nabídka,hlavně proto,že tam byly i specializovaný prodejny.Ale někdy kolem roku 1985 se v českých městech objevily prodejny ESO,tam byly pro každého k sehnání čokolády,sušenky,sýry,salámy ze Západu.myslím,že pokud se snad opravdu někde na vesnici objevil špatně zásobenej obchod,bylo to spíš tím,že toho nechtěli moc objednávat,když tam bydlí málo lidí,aby to nemuseli vracet,i dneska máme u nás na sídlišti malej obchůdek,samozřejmě ho má podnikatel a tam se odpoledne nedá sehnat čerstvý sladký pečivo (loupáky,šátečky,apod.

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Posuzovat období komunizmu podle perestrojky? Jo, to se dala sehnat i PepsiCola. Ale i dlouho po revoluci stepovaly babičky ve 5h ráno před masnou, protože byly zvyklé, že jinak se pořádné maso sehnat nedalo. Na ovoce se stály fronty vždycky. V Praze to možná byl menší problém, v menších městech už ano a na vesnici viděli banány možná jednou do roka. Kroužky na záclony se málem vyvažovaly zlatem, zato se chrlily tuny výrobků co nikdo nekupoval, hlavně, že se plnil plán na 120% a v regálech něco stálo. A to byla osmdesátá léta, před tím to velmi často vypadalo jako na té fotce. Tak jak u Švorcové to nevypadalo ani v tuzexu. Já bych fakt každému přál týden nakupování alespoň v těch 70. letech.

mibara

mibara (hodnocení, recenze)

K tomu oblíbenému vtipu,že u nás za komunistů byly prázdný krámy chci dodat toto,není to pravda.Jediné,co jsem zažil,že v 1.pol 80 let nebyly v zelenině běžně banány a jiné tropické ovoce,po nástupu Gorbačova už se ovšem banány staly běžně dostupným zbožím,rohlíky byly většinou 1 až 2 hodiny před zavíračkou vyprodané,ale kdo si je koupil během dne neměl problém,lidé s tím už počítali.Potravin bylo dostatek,včetně masa,o tom svědčí mimo jiné i fakt,že jsme měli už za komunistů hodně obézních lidí.

IvcaG

IvcaG (hodnocení, recenze)

Ten seriál dokumentuje jistým způsobem naši minulost. to že je nenávidění za to že hlavní protagonistka byla "veklá" soudružka je věc jiná a také myslím že neuškodí ukázat našim dětěm jak to tu v tomto státě fungola dříve.....

mibara

mibara (hodnocení, recenze)

Zazie:Pamatuju,že moje máma brala v roce 1986 měsíčně čistýho 4.100 Kčs + přídavky na děti.Dnes má 9.000 Kč čistýho.Cena rohlíku se od té doby zvýšila šestinásobně,její plat jen zhruba dvojnásobně,takže se její životní úroveň prudce snížila v porovnání s rokem 1989.Malá oprava,1/4 chleba stála jen 1,30 Kčs.Taky jsem si vzpomněl na dětské mýdlo ( je vidět na regále při úvodní znělce seriálu ),taky prací prášek Merkur,kilo eidamu bylo za 30 Kčs.Pak jsem si vzpomněl na zmrzlinu,byla v tokový umělohmotný hrací kostce,která se po umytí používala na hraní.Zmrzlina se v cukrárně dělala malá za 0,70 hal normální za 1,40 Kčs pak byla velká za 2,10 Kčs a dvojitá za 2,80 Kčs.Ten kelímek,co používá Jiřina Švorcová v prvním díle na vlašský salát se tenkrát používal i na točený pivo,limonády,dávala se do něj i třeba zmrzlina,pamatuju,že když jsem z něj vypil limonádu,tak jsem ho pak rozkousal.

Zazie

Zazie (hodnocení, recenze)

Ony ty ceny z dnešního pohledu vypadají zajímavě, ale nesmí se zapomínat, že v té 2. pol. 70. let bylo 2000 Kčs bráno jako velká výplata a generální ředitel velkého podniku bral 6000 Kčs. Jestli ono to tehdy nebylo vlastně dražší?

mibara

mibara (hodnocení, recenze)

Seriál má hlavně dokumentární význam.Můžeme zjistit,jaké potraviny a za jaké ceny se nabízely v samoobsluhách ve 2.pol.70.let.Např. 10dkg vlašského salátu za 1,50 Kčs.Řada z nás si vzpomene na oblíbené potravinářské výrobky,které po roce 1989 zmizely z pultů.Kdyby to šlo,chtěl bych se vrátit v čase a jít si nakoupit do samoobsluhy přelomu 70. a 80. let.Pamatuju žvýkačku Pedro,žvýkačkuBajo,vitacit červený a žlutý,rohlík za 0,40 hal,1/4 chleba za 2,50 Kč,kubánské pomeranče,mlíko v sáčku červené - plnotučné a modré - polotučné,je pravda,že občas teklo,nanuk Ledňáček za 1 Kčs.Vzpomenete si na názvy dalších výrobků?A na jejich ceny?

akicita

akicita (hodnocení, recenze)

Nevím proč tu píšete samý "odpad" - asi to je móda, tak se dnes machruje. Rozhodně - i když ten seriál není nějkaké umělecké dílo - přesto je tu plejáda vynikajích herců, kteří dokázali něco zahrát, dokázali zřetelně mluvit a odevzdali rozhodně lepší výkon, než dnešní "nová generace", která neumí ani zřetelně mluvit (co a kde studovali???). Na tohle se aspoň dalo dívat, na rozdíl od všech těch dnešních Ulic, Nemocnic, Pojišťoven, Ošklivek a to nepočítám trapné sicomy s nahraným smíchem a ucajdané nekonečné telenovely, které koupíme někde za babku v J.Americe. A výkon J.Švorcové? Samzřejmě nesouhlasím s jejím životním krédem ( ale ona si aspoň umí stát za svým - i když pochybným názorem), ale práci jako herečka zvládla velmi dobře. A prosím ty "kritiky", aby se aspoň podívali na seznam herců, uvedený výše.

hronik

hronik (hodnocení, recenze)

Couvnu a prejedu,to je jedine cemu se zasmeju,jinak ideologicky paskvil.Jirina Svorcova pravda tuto roli pojala jako jeji zivotni dilo,vysledek nehorazna blbos i jako serial bez ideolog.pridavku...

JosephineM

JosephineM (hodnocení, recenze)

možná by někoho zajímalo, že tento náš seriál je každoročně vysílán ve vedlejším Německu... asi tam nejsou takoví fanatici jako u nás....

JosephineM

JosephineM (hodnocení, recenze)

důchodkyně nejsem, straník taky ne, a přesto je to pro mne krásný seriál... tolik pro některé ...doplňte si sami...takoví ...... mi nestojí za to

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Myslím si že to byl ve své době velice dobrý a úspěšný televizní seriál. Jasně dnes s odstupem času se tomu člověk tak může akorát zasmát, ale kdo si to pamatuje tak mi dá jistě za pravdu..Tehdejším lidem opravdu k malé radosti nic nechybělo a spokojení byli. A kdo ne tak kecá! A Švorcovou tu uznávám za jednu věc? Byla je a bude už navždycky komunistkou! Hrdě se k tomu a k nim narozdíl od jiných stále hlásí...

na příspěvěk reagoval trx2010

Foferka

Foferka (hodnocení, recenze)

nevím, co vám na tomto seriálu vadí, prostě byla taková doba, teď jste machři a říkate si co chcete ale dřív jste byli srabi

woody

woody (hodnocení, recenze)

jj, je to genialita s úžasně hot scénou soulože Švorcová - Haničinec...

JosephineM

JosephineM (hodnocení, recenze)

skvělý seriál...ráda se na něj dívám...klidný, žádná krev, žádné střílení...nermální lidé...normální příběh, rozhodně lepší než všechny dnešní odpadové seriály dohromady... dnes už ani není kam přepnout, všude samá stejná trapárna a děs

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Reklama

Reklama