Reklama

Reklama

Obsahy(1)

25 let po brutálních vraždách v městečku Woodsboro se na scéně objevuje nový vrah, který si nasadil na obličej kultovní bílou masku. Tentokrát se zaměří na teenagery, oživí tím dávno pohřbenou noční můru a opět odkryje strašidelnou minulost města. (Forum Film CZ)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (442)

Toren 

všechny recenze uživatele

7/10. Je to tam. Extrémně uvědomělý (haha meta) a až lehounce provokativní pátý Vřískot se vrátil v plné parádě a mám pocit, že jde o jednoho z nejlepších pokračovatelů celé série. Tenhle slasher měl vždy výhodu v tom, že se nebral tolik vážně a spíš si utahoval ze žánrových klišé svých kolegů. Což platí i pro novinku, která těží s diváckého očekávání (táhnoucí se lekačky), nelogického chování puberťáků (každý archetyp přítomen) či šílených twistů (je to vlastně mnohem jednodušší, než si myslíte). A tohle všechno v kombinaci s nadhledem, energickou režií a sympatickým tempem, dělá z nového Vřískotu velkou, fakt velkou zábavu! Jsem hrozně zvědav, kam to tvůrci posunou příště! ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Je přímo vražedné zkusit si dát 5 Vřískotů za sebou. Motá se mě z té překombinovanosti hlava. Neustále tvůrci zkoušení meta hrátky, hádání kdo bude vrahem, další a další pravidla. Rovněž je vždy s podivem, že zatímco tajemný duch srší velkou silou po sundání masky jeho síla a schopnosti jsou náhle sotva poloviční. Bojím se že tvůrci se chystají jednu obrovskou chybu, na kterou doplatil nedávno Halloween a tou je zvýšení kadence dílů. Co si budeme povídat, je fajn, když jednou za deset se vrátí oblíbené postavy, tvůrci dostanou moře prostoru pro navázání na předchozí události a vlastně to docela funguje. 4. díl byl docela fajn po špatné Trojce. Stejně tak tahle Pětka strčí do kapsy solidní Čtyřku. Ale chystaná Šestka, která půjde za chvilku do kin podle mě pohoří. Ty nápady tam prostě nebudou. Je osvěžující když restart/reboot nebo co vlastně neobsahuje mraky mrtvol, které se vrší bez ladu a skladu a jede se na atmosféře. Tohle přesně nabídla tahle Pětka, ale jestli si tvůrci řeknou, že je potřeba přidat na obětech, tak se jim to zase celé akorát tak rozpadne. Takže na závěr pochválím, že mě poprvé vyloženě potěšil Dewey a celé to vřískání bylo v rámci žánru docela fajn. 70% ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Starej dobrej Vřískot tak, jak si ho pamatujeme a máme ho rádi. Noví tvůrci nijak zásadně nezměnili funkční formulku, na níž Scream už dekády běží, jen ji aktualizovali pro rok 2022 a naplnili zcela příkladným způsobem. Jednička si dělala srandu z jednoduchých vyvražďovaček, dvojka si dělala srandu ze sequelů, trojka z posledních dílů trilogií. Čtyřka po letech komentovala změny, co se od trojky v hororovém žánru udály. Jako de facto reboot si dělala srandu z rebootů a remaků, přidala na krvavosti a otřela se také o tehdy dominantí trend found footage. Jenže uběhlo dalších deset let a teď frčí requely / legacy sequely a tzv. elevated horror. Takže je jasné, o čem musel být a je pátý Vřískot. Je requelem, komentuje svou requelevitost, a zároveň je i tak trochu elevated hororem, když jedním z jeho ústředních témat je toxický fandom kolem vřískotové filmové série Stab. A celé je to udělané imho fakt chytře, zábavně a v jednotlivostech i poměrně odvážně. Scéna, kdy jedna z potenciálních obětí projde půlkou baráku, natočená tak, že obsahuje snad deset potenciálních (a nenaplněných) klišovitých lekaček, je k popukání a přesně ilustruje hravost, s níž Gillett a Bettinelli-Olphin k novému Vřískotu přistoupili. Jedinej malej problém mám s některými hereckými výkony, především s hlavní novou postavou Sam a na ni navázanými vztahovými rodinnými problémy, které mi tím pádem byly úplně jedno. Ale i tak ... první dobrej horor roku 2022. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

První Vřískot byl originální tím, že si dělal srandu z hororové šablonovitosti a sebe sama, ten pátý (jež nepochopitelně nemá v názvu číslo, zatímco ten šestý ano 🤷🏻‍♂️) to docela umně replikuje a poměrně chytře se snaží znovu mást diváka, i když jasně poukazuje, jak se věci mají. Jenže, já evidentně nejsem cílovka, slashery nakoukávám jen sporadicky, 2-4 jsem neviděl a i přesto mi loňský díl přijde vyčpělý a moc mě nebavil, i když jak řikám má poměrně chytře napsaný scénář. Jen se bojím, co si tvůrci přinesli do 6, tam už to chtělo změnit směr. Také mě fascinovalo, jak zbytečně jsou tu zakombinovány starší postavy a že se objeví jen v poslední třetině, návrat Neve Campbell mě ještě celkem potěšil, ale dívat se na napíchanou tvář (kvůli plastickým operacím) Courteney Cox bylo vážně otravné. Šestce ještě pokus dám a zbytek už opustím, předpokládám, že úspěch v kině se po takové době dostavil pouze dočasně. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Hrdinové filmu sice v určité meta-rovině omlouvají pátý Vřískot za to, že je pouhou recyklací již několikrát vyvařených schémat a motivů (což je), protože to přece oddaní fanoušci chtějí. A je možné, že fanouškům žánru a zejména fanouškům konkrétně této série to opravdu bude stačit. Nicméně takto omšelý film, který divákům servíruje prakticky to samé, co jeho předchůdci, a nemá potřebu se v čemkoli odlišovat, těžko zachrání skutečnost, že jeho tvůrci si jsou jeho omšelosti vědomi a místy na to legračně poukazují. Stejně tak mohou hrdinové filmu donekonečna vtipně glosovat různá pravidla hororového žánru a všelijaké chyby, kterých se postavy v těchto filmech dopouštějí, ale co naplat, když se pak těchto chyb sami nedokáží vyvarovat. Do jisté míry sice pořád dokáže bavit ona hra na hádání, která z postav je vrah, zatímco možnosti postupně ubývají, jinak ale příliš nezvládají oslovovat ani nové (a nijak zvlášť sympatické) postavy, ani návraty starých známých, ani krvavé (leč nenápadité) vraždy. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (33)

  • David Arquet (Dewey), který je držitelem certifikátu Bob Ross painting instructor, naučil část štábu kreslit jako legendární umělec během přestávek v natáčení. (Ice123)

Související novinky

Sedmý Vřískot vítá staré známé

Sedmý Vřískot vítá staré známé

12.03.2024

Kolem vřískající série bylo v nedávných měsících poměrně velké rušno. Poslední Vřískot 6, jenž měl premiéru zhruba před rokem, v kinech vydělal slušné peníze, stejně jako jeho předchůdce pátý díl,… (více)

Sedmý Vřískot střídá post režiséra

Sedmý Vřískot střídá post režiséra

03.08.2023

Oblíbená hororová řada opět mění tvůrčí tým. Poté, co otěže nad sérií původních čtyř filmů z let 1996 až 2011 v režii legendárního Wese Cravena v roce 2022 převzalo režijní duo Matt Bettinelli-Olpin… (více)

Reboot Spy Kids našel hlavní hvězdy

Reboot Spy Kids našel hlavní hvězdy

27.06.2022

Po úspěchu snímku Můžeme být hrdinové režiséra Roberta Rodrigueze (Alita: Bojový Anděl, Spy Kids: Špioni v akci) se Netflix rozhodl prodloužit spolupráci se známým tvůrcem, a to rovnou do takové míry… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Reklama

Reklama