Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Vynikající pohádka - velmi zábavná, hravá, nápaditá a svižná - prostě roztomilá. Jedna z mých nejoblíbenějších. Překvapil mě Jiří Korn, který je zde nadmíru sympatický. Dívám se pokaždé, když jí reprízují a vždy se dobře bavím vtipnými replikami a obdivuji herecké umění pánů Filipovského, Kemra a dalších. Roztomilé roličky Františka Kováříka a Heleny Růžičkové jsou třešničkou na dortu krásné pohádky. ()

chrispe 

všechny recenze uživatele

Jako dítěti se mi tahle pohádka vůbec nelíbila. Ze smrtky mi vstávaly vlasy hrůzou a celé to pro mě mělo takovou hodně divnou atmosféru, kterou jsem si radši nechávala ujít (i dnes). Ale šaty (i když teda z pampelišek) jako měla Naďa konvalinková jsme si s holkama zkoušely uplést, to zase jo :) ale nikdy jsme nebyly dost trpělivý. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Oldřich Kautský, Bořivoj Zeman .. První filmová role zpěváka Jiřího Korna za doprovodu zkušeného hereckého ansáblu dopadla velice dobře! Dnes už klasická a skutečně výtečná a zábavná pohádka o "hloupém" Honzovi od Bořivoje Zemana. I při nedávné repríze jsem se už po několikáté dobře pobavil.. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příjemná pohádka a vzpomínka na sladké dětství. O vychytralém Honzovi (zpívá a pohybuje se Jiří Korn, mluví Michal Pavlata), který byl vyhnán na cestu. A tu si užívá vrchovatě, neztrácí humor a dobrou náladu, pomáhá sociálně slabým a vždy přechytračí zbohatlíky a mrzouty. Nakonec najde cestu ke svému štěstí, prostému děvčeti Marjánce (mladá a pohledná Naďa Konvalinková). Zajímavou postavou je Smrt (dobrá Valerie Kaplanová), připomínající spíše zapšklou a škodolibou šarlatánku a babku kořenářku, která ráda k smrti děsí své okolí. Dále královský bubeník (dobrý Josef Kemr), mlsný kocour a urážlivý ješita. A samozřejmě princezna (půvabná Jorga Kotrbová), těšící se z poprav a mající střihání nůžkami za nejmilejší činnost. Z dalších rolí: Honzova bezstarostná maminka (Marie Glázrová), zodpovědný velitel královských vojáků (Zdeněk Dítě), marnivý král (František Filipovský), lakomý sedlák (Petr Nárožný) a jeho žena (Slávka Budínová), přechytračený hostinský (Čestmír Řanda), a okradení loupežníci (Bořivoj Navrátil, Karel Effa a Lubomír Lipský). A tak čas příjemně plyne. S písničkou. S dobrem a zlem. S prosazenou spravedlností. A krásou země české. ()

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

Zásadní otázka zní: KOHO SAKRA MŮŽE NAPADNOUT, ŽE OBSADÍ DO ROLE PRINCE KORNA? Tohle je to, oč tu běží. Pohádku jsem viděla už kdysi dávno pouze jednou. A to mi stačilo. "Hloupý" Honza, který asi ani není tak hloupý jde za štěstím. Nemyslím, že by tím štěstím byla Naďa Konvalinková. Hrozná hudba nazpívaná samotným Kornem je úděsná. A není to jen jeho děsivým zpěvěm. Nelíbilo se mi tady snad opravdu nic. Jen hezké přírodní prostředí. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Scéna, kdy je princezna (Jorga Kotrbová) vyplácena, aby promluvila, byla natočena na Křivoklátě. (rakovnik)
  • Na začátku s loupežníky, když odcházejí z trhu, je možné si všimnout elektrických skříní ve stěnách domů. Taktéž lze vidět moderní mříže kanálů v dlažbě. (San Miguel)
  • Film bol natáčaný vo Vysokom Chlumci u Sedlčan a Borotíne. (dyfur)

Reklama

Reklama