Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Klasik československé filmové pohádky Bořivoj Zeman (Pyšná princezna, Šíleně smutná princezna, Byl jednou jeden král...) uhlídal neherectví Jiřího Korna (typově přesného a věrohodného), nechal ho předabovat a vznikla pohádka, která vysoce (v rámci československé filmově-pohádkové školy) rozvíjí neokázalou poetičnost a zvláštní laskavý humor, kterým se sama definovala. Přibyla muzikálová intermezza (jako v Šíleně smutné princezně) a ubylo výpravnosti - vznikla lidová pohádka (v intencích normalizačních sedmdesátých let), což opisuje už sám název - Honza málem králem ... ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Poslední dílo největšího českého filmového pohádkáře Bořivoje Zemana, o jehož kvalitách svědčí již pouhý fakt, že působí svižným a uvolňujícím dojmem i po mnoha opakovaných shlédnutích. Do své role výborně zapadl Jiří Korn, ale nepostradatelnými jsou také vynikající herci ve vedlejších úlohách. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Odvážný, chytrý a veselý Honza si žije v malé chalupě s laskavou maminkou, která rozhodne, že musí do světa na zkušenou, kde by na něj mohly čekat i princezna a půl království. I když se Honzovi moc nechce, nakonec přece jen sleze z pece a vydá se na cestu. Čeká ho řada veselých i vážných příhod. Nechybí setkání s lakomou selkou, loupežníky, smrtkou s kosou, nafoukanou princeznou, zákeřnými královskými úředníky, ale také s milou vesnickou dívkou Mařenkou. Herecky netvárný Jiří Korn, předabovaný Michalem Pavlatou, v připitomělé, přeafektované a nezajímavé pohádce Bořivoje Zemana. Upraveno dobou vzniku. 40% ()

Sosak 

všechny recenze uživatele

Hodně tmavá a nesympatická pohádka s Kornem v hlavní roli. Celý je to takový nasáklý bůhví čim, zřejmě atmosférou, která mi vůbec nesedla. Vždycky, když se na to dívám, připadám si, že sedím na nějém hodně vlhkém a smrdutém místě. Těžko říct proč. No, filmu to moc neprospívá, stejně tak jako nezvládnutá a amatérsky ztvárněná Smrtka a hnusná princezna. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Dal bych pět, ale ten natahovaný konec se smutným "chozením po kraji", kdy prostě pro postavu Barušky chybí využití, mi moc neučaroval. Ale jinak je to dokonalé - Honza je chytřejší než ostatní, ale vypadá jako hloupý, je zde spousta vtipných scén a dialogů, včetně hlášek (cepy cepy, klepy klepy a jiné), dost dobře zahrané (i když si nejsem jistý, jestli Korna někdo nedabuje), rád se vždy podívám znovu. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Režisér Bořivoj Zeman svojej dcére Zuzane, ktorá mu vtedy asistovala, povedal: "Holka, není to ono. Končím. Je to o cihlu vedle." a v skutočnosti režisér už do svojej smrti nič nenatočil. (Raccoon.city)
  • Na začátku s loupežníky, když odcházejí z trhu, je možné si všimnout elektrických skříní ve stěnách domů. Taktéž lze vidět moderní mříže kanálů v dlažbě. (San Miguel)
  • Film si do kín prišlo pozrieť niečo cez milión divákov, čo sa v tej dobe považovalo za veľký úspech. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno