Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi v dávných dobách mocně vládl král Artuš (Sean Connery). Jeho domovem byl Camelot. Chtěl vládnout spravedlivě a v míru. Jeho největším protivníkem byl jeho bývalý rytíř, princ Malagant. Ten spolu se svými vojáky neustále usiloval o dobytí co největšího území. V kraji, kterému vládla po smrti svého otce Guinevere z Leonesse, se Malagant dopouštěl válečných zločinů, vypaloval vesnice a vraždil zdejší lid. Guinevere se rozhodla, že nejlepší bude provdat se za krále Artuše a spojením s jeho říší svůj lid ochránit. Při cestě na Camelot je však její procesí přepadeno Malagantovými válečníky. Krásnou paní zachrání statečný Lancelot (Richard Gere), kterého žena okamžitě okouzlí svou krásou. I ona k němu cítí náklonnost, ale nechce nic přiznat. Oznámí muži, že se jede provdat za Artuše a že se mezi nimi nesmí nic stát. Guinevere v pořádku dorazí na Camelot a je připravena stát se královou ženou. Do pevnosti se ovšem vydá i statečný tulák Lancelot a doufá, že žena bude opětovat jeho city. Vše se ale chystá na královu svatbu. Na zasedání rytířů kulatého stolu dorazí princ Malagant s návrhem, že si s Artušem rozdělí Leonesse. Budoucí královna ale tuto možnost striktně odmítne, král pochopitelně také a Malagant s výhružkami rozezleně odchází. Guinevere je Malagantovými vojáky unesena do zříceniny jeho hradu, kde je vězněna, ale vysvobodí ji opět Lancelot. Cit mezi Lancelotem a krásnou budoucí královnou je stále silnější, a i když by byla žena nejraději, kdyby Lancelot z Camelotu odešel, muž nakonec přijímá Artušovu nabídku stát se jedním z rytířů kulatého stolu jako odměnu za záchranu života jeho lásky. Artuš totiž nic netuší o vzájemných sympatiích jeho ženy a statečného rytíře. Dochází ke kýžené svatbě, ovšem hned po ní se král s královnou dozví hroznou zprávu o přepadení Leonesse, královniny milované země. Rozhodnou se proto na místo vydat spolu s mohutnou armádou... (TV Prima)

(více)

Recenze (323)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Nádherná výprava, kostýmy, príroda, Goldsmithova hudba a sympatický herci výborne ladia s historickou dobou, kde akčná stránka nevyzerá vôbec najhoršie. Inak po dejovej stránke je to rozprávka dobrá a zla, kde samozrejme nechýbajú hrdinské činy a podobne.Nie je to žiadny zázrak, ale už som to videl najmenej 10x a nikdy som sa pri tom moc nenudil. Oblúbený soundtrack: Promise Me. 80% - 4* ()

Mia... 

všechny recenze uživatele

Jedna z mych nejoblibenejsich ztvarneni krale Artuse a Camelotu. Takhle jsem si to vzdy predstavovala. Videt bych to mohla milionkrat, nemam nejmensi tuseni proc, ale bavi me to uz od detstvi. Je to dobre zpracovane a myslim, ze je tam tolika prvku, ze by hodne divaku v tom mohlo najit to sve. Skvely vyber Guinevery a Artuse - dodavaji filmu charisma. ()

Reklama

Tayen 

všechny recenze uživatele

Věc, ve které se hlavně jedná o milostný trojúhelník a snaha diváka dojmout, než o jakoukoliv historickou přesnost. Film se mnohdy táhne, takže máte nutkání se pořád koukat na hodinky, ale zas na druhou stranu Artuš v podání Sean Connery je důstojný a vznešený, jak jen Artuš může být, ačkoliv chrabrost nikde. Richard Gere tady zase napodobuje to co předvedl v Preety woman, jen ve zbroji a Julia Ormond je na mne trochu moc emancipovaná. Na druhou stranu: pěkná hudba, pěkné kostýmy, prostředí a občas akční scény, ale na Exculiber, nebo Merlina to prostě nemá. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $75miliónovTržby USA $37,600,435Tržby Celosvetovo $127,600,435║ v prvom rade to ide v šlapajách Costnerovho Robina Hooda, má to dobrú akciu, lokácie, výpravnosť, aj obsadenie újde a niekoľko dosť dobre vystavaných momentiek, tá romanca tam troška škrípe ale dá sa prekúsnuť /75%/ ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Takřka stejné zpackání klasické předlohy jako Tři mušketýři s Charliem Sheenem (o nejnovějších Mušketýrech nemluvě). Akorát že v Prvním rytíři je alespoň bourák Sean Connery, kterému prostě nejde nedržet palce, a hudba Jerryho Goldsmithe. Richard Gere předvádí snad nejnesnesitelnější výkon celé kariéry a také tady chybí humor, což zarazí zejména při pohledu na jméno režiséra (ne že bych čekal Franka Drebina v rytířské zbroji, ale stejně). ()

Galerie (60)

Zajímavosti (22)

  • Počas posledného súboja s mečom boli obe čepele Lancelota (Richard Gere) a Malaganta (Ben Cross) nahradené CGI, aby sa zaistila bezpečnosť a umožnilo sa tak hercom mávať nimi rýchlejšie. Keď film dorazil na domáce video VHS, verzia filmu Full Frame Pan Scan ukázala snímky filmu, kde bolo vidieť Lancelota stojaceho len s rukoväťou meča. (Arsenal83)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 37,6 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 127,6 mil. (NIRO)

Reklama

Reklama