Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přední sběratelé a proslulé světové galerie se praly o jeho práce. Břemeno slávy bylo ale příliš veliké. Byl mladý, nesmírně talentovaný, úplně chudý a neznámý. Stejný, jako tisíce jiných nezávislých malířů v Americe. Pomaloval ulice, zdi a plechové ohrady. Jeho publikem byli nuzáci a bezdomovci, kteří měli brlohy přímo pod jeho největšími díly. Pak potkal legendárního Andy Warhola. Během jednoho roku se stal Jean-Michel Basquiat senzací celého světa. Přední sběratelé a proslulé světové galerie se praly o jeho práce. Břemeno slávy bylo ale příliš veliké… (HBO Europe)

(více)

Recenze (107)

MCZ 

všechny recenze uživatele

Žel, skvělé obsazení (Benicio Del Toro, G. Oldman, Ch. Walken a především vždy úžasný D. Bowie) ještě nedělá skvělý film. Během celého filmu jsem nezaznamenal jediný skutečně silný okamžik; jako by se snad režisér domníval, že film ze života umělce musí být zajímavý sám o sobě bez nutnosti zapojit vlastní myšlenky a nápady. Omyl. 6/10 ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Výborný film,kterému opravdu přijdete na chuť hlavně anglicky.Sice ne pro ospalce,které by tenhle film asi přestal bavit,protože chvílemi ač chcete nebo ne oplývá nudou,ale přesto výjmečný.A k tomu samozřejmně ne hvězdné,ale zato výborné obsazení.Hlavně Wright,Bowie,Oldman,Del Toro a tentokrát také Hopper,který předvádí,pro něj hodícně se civilní,ale hlavně přesvědčivou roli. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Vynikající Jeffrey Wright jako kreolský malíř Jean - Michel Basquiat a skvělý David Bowie jako Andy Warhol...tak by šlo pokračovat s hvězdným obsazením dál a dál.O tom, jak malíř tmavé pleti, začínající jako grafitti, získá slávu, peníze a uznání a i přesto, že je v jádru hodný a laskavý, je zakomplexovaný a bez fetu ani ránu. Jeho smrt způsobil heroin ve 27 letech. Film byl úžasný, skvělá hudba, ovšem pravdou je, že jeho obrazy bych si pověsila na zeď tak jedině v deliriu, příznivci moderní malby nechť prominou:-) ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

o zneuznaných umělcích, pro zneuznané umělce. gay Michael Wincott (to jinde neuvidíte), senza plejáda vedlejších herců (Bowie jako Warhol - už jenom tohle). nejvíc mě však přes veškerou tu palbu dostal Dafoe a jeho jak bych to řekl svobodný sochař s 25 vteřinovým monologem: -kolik ti je? 20? mě je 40. jsem rád, že jsem se neproslavil. dává mi to možnost dál se rozvíjet. - jednoduché a jak osvobozující. film se srdcem. Wrightův výkon není měřitelný cenami ani chválou, protože ho pojal jako prvek, je to prostě jinak a odjinud, než současné dnešní výkony. tak nepatetické, přirozené. scénu umrtí by si dnešní filmaři dychtící po soškách vychutnali do poslední vteřiny, odsud geniální Schnabelův obrat film od malíře pro malíře, který nepochopí kdo netvořil a netvoří. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Jeffrey Wright exceluje v životopisném dramatu režiséra Juliana Schnabela s názvem Basquiat, jež se shoduje se jménem hlavního hrdiny - nezávislého malíře a přítele Andyho Warhola, který se z ulice vyšvihl až na špici zájmu společnosti. Jak rychle stoupl, tak rychlá byla i cesta do propasti... Drsný, silný a skvělý příběh, výborné herecké výkony a David Bowie v roli Andyho Warhola. Scénář : Julian Schnabel a Michael Holman. Kamera : Ron Fortunato. Hudba : Julian Schnabel a John Cale. Hrají : Jeffrey Wright jako Jean Michel Basquiat. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

Související novinky

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Reklama

Reklama