Reklama

Reklama

Kdo přežije

(pořad)
  • Česko Poslední trosečník (více)
Rozhovor 3
Dobrodružný / Reality-TV / Soutěžní
USA, 2000

Režie:

Don Roy King

Účinkují:

Jeff Probst (moderátor), Amber Mariano, Richard Hatch, Judd Nelson, Kimmi Kappenberg, Rudy Boesch, Jenna Lewis, Sugar Kiper, Jenna Morasca, Jerri Manthey (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(46)

Survivor je televizní reality show, která je v různých podobách vysílána v mnoha zemích na světě. Hlavním principem této soutěže je vysazení soutěžících na izolovaném místě v divočině, kde soupěří o různé odměny a hlavní výhru v hotovosti. V soutěži se využívá systému postupného vyřazování, kdy soutěžící hlasují proti dalšímu členu v kmeni dokud nezůstane poslední soutěžící, který kromě výhry získá i titul "Poslední trosečník" ("Sole Survivor"). Soutěž je také obrovským sociálním a psychologickým experimentem, kdy je možné pozorovat různé typy lidí, jak se k sobě navzájem chovají za různých okolností a v různých podmínkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Boudyy k tomuto seriálu (10)

Amazonie (2003) (S06) 

Já pořád nechápu, co všichni viděli na Heidi a Jenně, na těch dvou vychrtlinách. Jo, Deena, to byla jiná kunda. A taky dobrá hráčka a moje favoritka, společně s Rogerem, Christy a ke konci Matthewem. Naopak mě vyloženě sral ten blbeček Rob, který vždycky všechno říkal tak strašně cool a hrozně vtipně a tvářil se u toho jak parodie na přiteplenýho rapera. Dále jsem neměl rád ještě pár ženských, které ale hodně brzo vypadly, což bylo dobře. Ve finále jsem to přál Mattovi, škoda, ale je to hra. ()

Perlové ostrovy (2003) (S07) 

SPOILERY !!!! Začátek s vysazením na ostrově, kde právě probíhal trh, byl skvělým předznamenáním skvělé série. Mě se zalíbili spíš Morganové, možná i kvůli toho, že Drakeové nedostávali ze začátku moc prostoru a tvůrci se věnovali raději ději v kmeni, který neustále prohrával a neustále se nechával dále a dále motivovat Andyho monology. Až když se karta obrátila a Morganové začali vyhrávat, dostal víc prostoru druhý kmen, ve kterém to dost vřelo a snad v každé hádce byl Johny Fairplay. Hráč, který hrál vážně skvěle a ze začátku byl skutečně fanoušky nedoceněn, protože nedostával moc prostoru a navíc Drakeové neustále vyhrávali, takže John neměl moc prostoru pro to, aby taktizoval. Až při krizi Drakeů se začal John vybarvovat a začal hrát, přičemž po sloučení už jel naplno a byla to skvělá jízda. Mnohé jeho tahy byly skvělé, hlavně, jak se po vyřazení Burtona už ocitl skoro venku, ale dokázal to ještě zahrát tak, že málem postoupil do finále, které by s jeho účastí bylo určitě výborné. Samozřejmě nemůžu nezmínit Ruperta, toho piráta se vším všudy. A Ostena, silný článek Morganů, který se však sesypal. Celá řada byla skvělá. Zajímavé výzvy, zvraty, skvělý casting. Už se těším na All Stars. ()

Vanuatu (2004) (S09) 

!!!! SPOILERY !!!! No jo, dávám pět. A to i přes to, že ti mladí a nadějní vypadli v prvních dílech. Ale zůstal tam sympatický Serge, bojovník s jednou nohou Chad, blázen Rory, chytrák Chris, upřímná Twila a kočka Eliza. Navíc, hra má nečekaného vítěze, a sice Chrise. Kdo by si to byl pomyslel, když jich bylo sedm, že? Nezapomenutelný okamžik, když po výzvě o imunitu ve finálové sedmičce, když to bylo 6:1, Chris řekl své ženě: "Dneska jedu domů". Co následovalo pak, to musíte vidět sami, to se prostě nedá popsat. ()

Palau (2005) (S10) 

!!!! SPOILERY !!!! Další skvělá série, jak je na Survivor zvykem. Tentokrát obohacená o úplně novou situaci - každou kmenovou výzvu o imunitu vyhrál pouze jeden kmen. Já snad poprvé neměl kmen, kterému jsem fandil, šlo mi spíš o jednotlivce. Z Ulongu mě zaujala Steph, James, Bobby Jon a Jeff, u Kokoru se mi líbili Tom (zároveň asi můj největší favorit), Ian či Gregg. Bylo zajímavé sledovat situaci v neustále prohrávajícím Ulongu, zároveŇ jsem byl velmi zapálen do odhodlání Bobby Jona a Steph, kteří svým sympatickým snažením zvedali morálku a výkon kmene a později, když na ostrově zůstali pouze oni dva, byla lahůdka je sledovat. Akorát jsem doufal, že Steph dojde dál, bohužel, po sloučení ještě obětovali Cobyho (jehož kecy a naštvanost byly zárukou zábavy ve kmeni Koror), Janu to odpískala sama a poté už se Kororové zbavili posledního člena Ulong v soutěži. Další průběh hry byl také zajímavý, vyřazení Gregga určitě dobrý Tomův tah, pozdější zbavování se ženských bylo spíše formalitou (stejně tam byly jen do počtu), avšak Ianův nechytrý tah, který jej možná stál výhru, dění ještě více zamotal. Poslední výzva o imunitu byla šílená a zároveň pro Iana jakýmsi očištěním. Poslední kmenová rada, tam už bylo skoro všechno jasné, i když u této zaímavé série s mnoha zvraty si člověk nemohl být stoprocentně jistý ani výhrou Toma. No, nakonec se to povedlo, vy hrál můj oblíbenec a tak je to dobře. ()

Guatemala (2005) (S11) 

Jedna z nejlepších sérií "Survivoru". Mí dva nejoblíbenější hráči byli Bobby Jon (tomu jsem fandil i v Palau) a Judd. ()

Panama (2006) (S12) 

Další ze série "Survivoru". Jako vždy jsem si své oblíbence vybral již při úvodní znělce úvodní části. Již od pohledu mě zaujali Terry, Nick a Dan, nejvíce však Terry. Právě proto jsem si oblíbil i kmen La Mina, jehož členy byli mí tři oblíbenci. Celkově se mi zdálo, že v kmeni La Mina jsou sympatičtější a jaksi "normálnější" figurky než v konkurenčním kmeni. La Mině jsem fandil, avšak při sloučení kmenů byli její členové v nevýhodě. Jako největší iniciátor veškerého dění v kmeni Casaya byl dle mého názoru Shane, ten se postaral o velké množství rozruchu, at´ už svými náladami nebo hádkami s ostatními. Byl to právě on, kdo při sloučení kmenů "buřil" za soudržnost původních členů Casaye a tak začali vypadávat původní členové kmenu La Mina. Jediný, kdo se držel, byl Terry. Byl ztělesněním toho vzorového hrdiny, který si dojde pro titul. Byl to zkušený chlap, velmi fyzicky zdatný a nebyl to žádný hlupák. Vyhrával odměnu za odměnou, souboj za soubojem, díky čemuž byl vždy v bezpečí před kmenovou radou. Našel také skrytý symbol imunity na ostrově vyhnanství, a to za pouhých 20 minut pobytu na ostrově. Terry vyhrával a čekal, až se soudržnout původních členů kmene Casaya začne rozpadat. A dočkal se. Dřívější spojenci se najednou hádali více než obvykle a podráželi se navzájem (nevědomky se vyřazovali atd.). Terry se nejdříve spojil se Shanem, ten se však brzy stal obětí svých dřívějších spojenců. Dále Terry každý den při soubojích o odměnu a imunitu soupeřil se svým velkým rivalem Arasem, také původním členem Casaye. Dlouho Arasovi trvalo, než dokázal Terryho porazit. Stalo se tak za stavu, kdy zbývali pouze 4 lidé. Ale v souboji o odměnu ve finálové trojce zase vládl Terry. V souboji o imunitu a možnost rozhodnout, kdo se dostane do finálové dvojice však Terry nevydržel a ze souboje vypadl jako první. Vyhrála Danielle, nenápadná osoba, která toho jak v táboře, tak při soubojích o odměnu či imunitu ze sebe nikdy moc nevydala. Danielle si jako soupeře vybrala Arase a Terryho vyřadila. Aras se později stal vítězem. Jak paradoxní. Aras vždy toužil Terryho porazit, ve "vzájemné bilanci" o hodně zaostával, ale odměnu, tedy milion dolarů, si odvezl on. Popsat všechny situace, které mě zaujaly a rozepsat se více by bylo na dlouho a ani byste to nedočetli. Snad mohu jen napsat, že tato série byla výborná a vítězem je pro mě Terry. ()

Cookovy ostrovy (2006) (S13) 

Rozhodně série za 5*****, ale Panama mě dostala víc. Těžko napsat, která ze všech sérií, co jsem viděl, byla nejlepší, ale Cookovy ostrovy byl řadil hned za Panamou. Opět však nevyhrál můj největší oblíbenec. Zatímco třeba v Panamě jsem jasně fandil Terrymu a nesnášel Arase, na Cookových ostrovech mě dostali jako Ozzy, tak Yul. Já však více fandil Ozzymu. Byl téměř nepřekonatelný v soubojích o odměnu a imunitu, zrovna tak, jako Terry v Panamě, zatímco Yul byl skvělý stratég. Jinak nejkontroverznější postava série byl Jonathan, zradil snad všechny účastníky hry. Ale zpět z Ozzymu a Yulovi. Nakonec vyhrál finále Yul 5 vs 4 proti Ozzymu na hlasy a bylo to velmi napjaté. Já to Yulovi přeju, ale je velká škoda, že nevyhrál Ozzy. Moc jsem mu fandil. Jinak mám moc rád skvělý hudební doprovod Russe Landaua, nejvíce se mi líbí song Rites of Passage. Pokaždé, když příjde několika posledním trosečníkům pošta, že mají sebrat pochodně a zavzpomínat na své padlé kamarády, tak si uvědomím, že už se blíží vyvrcholení série. Zde je odkaz na ukázku: http://www.youtube.com/watch?v=mLcADRcTC_A ()

Fidži (2007) (S14) 

Nechápu toto hodnocení, pro mě byla tato série zajímavá jako každá jiná. Již od úvodu jsem fandil Rockymu a Mookiemu, taky mi byli sympatičtí Yau-Man nebo Earl. Všichni byli v kmeni Ravu, který devětkrát za sebou prohrál, a to i přesto, že se skládal z relativně silných hráčů. Kmen Ravu vyhrál jen jednou souboj o odměnu (odpoledne v herně), nikdy souboj o imunitu. Potom se kmeny promíchaly. To bylo ještě lepší, protože k mým původním favoritům Rockymu a Mookiemu přibyli ještě Edgardo, Alex a Dreamz, o kterém jsem ale už tehdy neměl valného mínění. Série proher ale pokračovala. Dreamz se tehdy začal projevovat a díky jeho hlasu vypadl Rocky, ačkoliv Dreamz Rockymu i do kamer (!!!!) řekl, že jej chce více poznat. Osudovou chybu udělal Mookie, když Dreamzovi sdělil, že oni, jakožto "Čtyři jezdci", našli skrytý symbol imunity. Následně se Dreamz (už při sloučení) postaral o vyřazení Michelle, které dal taktéž hlas, který byl rozhodující. První individuální souboj o imunitu vyhrál Yau-Man. Hned po sloučení vznikly dvě skupiny :Yau-Man, Earl, Stacy, Cassandra (a brzo vyřazená Michelle, která ale do dění ve sloučeném kmeni nezasáhla) a tzv. "Čtyři jezdci" Alex, Edgardo, Mookie a Dreamz. Avšak Dreamz začal hrát brzy na dvě strany. Po souboji o imunitu, který vyhrála Stacy, byl na řadě Alex. Mookie mu nenápadně předal symbol imunity a Dreamz zradil. Spojenci kolem Earla se dohodli, že se čtyřmi jezdci pěkně vyběhnou, když imunitu odevzdá Alex, ale oni vyřadí Edgarda. Dreamzovi se ale tato informace nedostala, protože Earl měl pocit, že je chce Dreamz oklamat. Na radě vše vyšlo. Alex použil symbol, ale vyřazen byl Edgardo. Tím, že Alex použil imunitu, Dreamz přesvědčil Earla, že mu můžou věřit. Později našli v průběhu hry Alex s Mookiem v Yau-Manově tašce druhý symbol. Byl to tah ze zoufalství, protože na další radě měl jít jeden z nich. Dohodli se, že na kmenové radě všem poví o Yau-Manově symbolu a když bude zapírat, donutí jej, aby vyndal věci z kapes. Chtěli tím docílit toho, že se všichni budou chtít zbavit Yau-Mana. Jejich strategie ale nevyšla. Alex na radě zradil Mookieho a ten vypadl. Následně začal Alex bojovat o přežití. Snažil se všemožně dostat do spojenectví s kterýmkoliv z hráčů. Při souboji o imunitu měl dlouho navrch, avšak ve chvíli, kdy Alex lezl na stožár a vše už vypadalo jasně, zrychlil Boo na plné obrátky a na poslední chvíli vytáhl vlajku dříve než Alex. Ten už věděl, ale pořád bojoval. Snažil se naklonit si na svou stranu většinu hráčů a argumentoval tím, že on je nezradí, zatímco Dreamz by mohl. Zaměřil se na Yau-Mana a chtěl jej nečekaně vyhodit. Jeho plán nezabral a na radě byl vyhozen on. Dále při souboji o auto se Dreamz projevil nejvíc. Auto vyhrál Yau-Man, ale smluvil s Dreamzem, že mu dá auto, ale chce na oplátku, že pokud se oba dostanou do "final four" a Dreamz vyhraje imunitu, dá mu ji. Dreamz tedy auto vzal a slíbil, že slovo dodrží. Yau-Man potom sebe poslal na ostrov vyhnanství a byl první v historii, kdo něco takového udělal. Další souboj o munitu vyhrál opět Boo. Zdálo se, že na řadě byla Stacy, ale v táboře se začaly dít věci. Cassandra, Stacy a Dreamz se dohodli, že dnes pošlou ze hry nic netušícího Yau-Mana. Tomu se jejich chování zdálo podezřelé a proto se svěřil Earlovi. Na radě po dlouhém rozmýšlění vytáhl symbol, což se ukázalo jako správný krok, protože na hlasy to bylo 3-2 pro Yau-Mana, 2 hlasy získala Stacy, kterou volili on a Earl. Stacy šla tedy ze hry ven a v dalším souboji o imunitu šlo vše dle Yau-Manova plánu. Cassandra i Earl brzy skončili a vše bylo mezi Dreamzem a Yau-Manem. I přes přemáháni však imunitu vyhrál Dreamz a čekalo se, jestli dodrží slib. Ale nedodržel a Yau-Man vypadl. Dreamz sehrál na porotu i na spoluhráče velké divadlo, dělal, jak je mu vše líto, ale potom přiznal, že mu nic líto není a byla to na Yau-Mana vymyšlená lest už od začátku. Další den ve finále si reamz vyslechl nejen za tento krok velkou kritiku a s Cassandrou zůstali naprázdno, protože všech 9 hlasů od poroty získal Earl a stal se tak vítězem série. nebyl sice zdaný ve fyzických soubojích, ale moc dobře věděl, co dělá a to jej vyneslo na vrchol. () (méně) (více)

Čína (2007) (S15) 

Další ze série Survivoru. Tato, stejně jako všechny ostatní, se mi vryla pod kůži, takže jí musím dát pět hvězd. Mí oblíbenci byli James, J. R. a Todd, přesně v pořadí, v jakém jsem hráče uvedl. Je sice škoda, že sympatický James, který by si pro své fyzické dovednosti ve výzvách a užitečnosti při práci v táboře vyhrát rozhodně zasloužil, prohospodařil šanci dostat se hodně daleko, ale co už. Poté jsem již fandil Toddovi, i když také byl občas nesnesitelný a mnohdy s ním nebylo k vydržení, ale ze zbylé čtyřky si vyhrát zasloužil nejvíce. ()

Mikronésie (2008) (S16) 

!!!!!!!!!!! SPOILERY !!!!!!!!!!!!!! Další ze série Survivoru. Opět dávám pět hvězdiček, protože to ani jinak nejde. Ačkoliv nevyhrál nikdo z mých oblíbenců, šlo o povedenou sérii. Sice mě holčičí aliance dost srala, ale dopadlo to jak to dopadlo. Zpočátku jsem se soustředil hlavně na moje staré známé, na favority a vidět je všechny najednou bylo boží a k nezaplacení a hned se mi líbilo, že se pojili mí nejoblíbenější soutěžící ze všech sérií, čili Ozzy, James, Amanda. Z fanoušků se mi líbili Erik a Joel, což byli fyzicky zdatní jedinci. Erik byl ve svém živlu, když jej Ozzy učil shazovat kokosy z palmy a Joel zase pořád lamentoval, že je v kmeni s Chetem. Potom přišlo sloučení, kde se nedostalo moc příznivců Ozzyho a ještě navíc jej zradila Parvati. Od té doby se začala více projevovat ta svině Natalie, kterou jsem nemohl unést. Tak vypadli všichni mí oblíbenci kromě Amandy uř před finálovou čtyřkou, což mě mrzí z toho důvodu, že vše mohlo být jinak, kdyby Erik nenaletěl s darováním individuální imunity té (doslova řečeno) špinavé bloncce. Amanda potvrdila, že si asi nejvíce zasloužila vítězství ze všech zbylých holek, protože od finálové čtyřky vyhrála všechny imunity, nemluvě o tom, že se ještě před tím zachránila použitím skrté imunity, kterou našla, což jen svědčí o jejích kvalitách. Jen škoda, že nevyhrála finále. Celkově to byla dobrá série a už se těším, až zkouknu sedmnáctou. ()

Reklama

Reklama