Reklama

Reklama

Kdo přežije

(pořad)
  • Česko Poslední trosečník (více)
Rozhovor 3
Dobrodružný / Reality-TV / Soutěžní
USA, 2000

Režie:

Don Roy King

Účinkují:

Jeff Probst (moderátor), Amber Mariano, Richard Hatch, Judd Nelson, Kimmi Kappenberg, Rudy Boesch, Jenna Lewis, Sugar Kiper, Jenna Morasca, Jerri Manthey (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(46)

Survivor je televizní reality show, která je v různých podobách vysílána v mnoha zemích na světě. Hlavním principem této soutěže je vysazení soutěžících na izolovaném místě v divočině, kde soupěří o různé odměny a hlavní výhru v hotovosti. V soutěži se využívá systému postupného vyřazování, kdy soutěžící hlasují proti dalšímu členu v kmeni dokud nezůstane poslední soutěžící, který kromě výhry získá i titul "Poslední trosečník" ("Sole Survivor"). Soutěž je také obrovským sociálním a psychologickým experimentem, kdy je možné pozorovat různé typy lidí, jak se k sobě navzájem chovají za různých okolností a v různých podmínkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele DonQ k tomuto seriálu (13)

Austrálie (2001) (S02) 

Colby byl bombarďák, ale zbytek osazenstva mne moc nenadchnul. Jedna ze slabších sezón. ()

Afrika (2001) (S03) 

Kdybych se někdy dostal do survivora, tak bych měl určitě stejný pech jako tihle soutěžící a namísto ráje na břehu oceánu by mne vykopli v africké poušti :) No soucítil jsem s nimi. Zajímavá sezóna, ale určitě horší než Borneo. Každopádně jedna z těch lepších. Vítěz zasloužený. ()

Perlové ostrovy (2003) (S07) 

Velmi příjemná série. Není tak napínavá jako třeba Mikronésie, ale musím pochválit výborný casting. Je zde několik silných osobností, které vesměs vyjmenovávají ostatní zdejší komentátoři, z nichž minimálně dva jsou výrazní a zapamatovatelní napříč ostatními sériemi. Konečně též velká spokojenost s vítězem, který si výhru skutečně zaslouží. Poprvé se mi stalo, že jsem se mohl s vítězem ztotožnit a v duchu jsem si říkal - jo tak takhle bych to chtěl hrát. Finálová kmenová rada byla jednoznačnou záležitostí se znatelným rozdílem v intelektu obou finalistů. Dále také oceňuji, že v této sérii nejsou striktně rozdány karty v podobě ustálených spojenectví, jak tomu povětšinou bývá, takže cca. co obdíl člověk může max. tušit na koho to může padnout. Jednoznačně povedená série a hurá na další. ()

Návrat hvězd (2004) (S08) 

SPOILERY. Parádní nostalgie na předchozí série. Po většinou byli vybráni skutečně zajímaví soutěžící a několik vítězů. Každopádně obrovská škoda, že Ti nejzajímavější hráči byli eliminováni poměrně brzy. V druhé polovině mi již začalo být velmi protivné duo pozdějších vítězů, kdy jsem leckdy nepochopil, jak jim to mohlo tak jednoduše procházet. Člověk by od ostřílených hráčů očekával trochu více taktiky a rozumu. Takže pouze za čtyři, právě vzhledem k tomu, že to nejlepší nabízí první polovina série a pak jde napětí postupně dolů. Trochu mne celkově začíná na Survivorech ubíjet způsob jakým lze nejeefektivněji vyhrát soutěž, byť jde o taktiku vyloženě divácky neatraktivní. Čest hráčům jako Hatch a jiní, kteří se nesnažili jen tiše proplouvat, ale skutečně hrát. ()

Guatemala (2005) (S11) 

Pro mne vyloženě průměrná série. Téměř žádný zajímavý charakter. Neměl jsem snad poprvé nikoho komu bych mohl fandit. Z tohoto pohledu tedy podstatně méně emocí, napětí a s tím se vplížila do sledování nuda. Ke konci mi již bylo jedno kdo to vlastně vyhraje. Vítěz opět dle šablony - být nenápadný až do konce a pak to se štěstím urvat díky bezkonfliktnosti. Co se týká obecného glorifikování Stephanie, tak mne tato soutěžící k srdci nijak nepřirostla. Po pravdě netuším, čím si získala takovou popularitu. Oblíbenci? no skutečně nevím, mírné sympatie pro Judda, Brandona a teplouš Rafe, ale nic velkého. Největší protiva skřet Lydia. Tak snad příště budu mít šťastnější ruku na výběr série. ()

Mikronésie (2008) (S16) 

Survivor je král mezi reality show a Mikronesie je královnou mezi jednotlivými sériemi. Nevěřil bych, že první sérii mohlo něco překonat, natož po prvních třech dílech, kdy mi účastníci přišli ještě nevýrazní. Jaký omyl. Opravdu mistrovství v intrikaření. Oblibeni hráči : Cirie, Joel, Ozzy. ()

Gabon (2008) (S17) 

Díky skvělému castingu je to pro mne asi největší překvapení a jedna ze tří nejlepších řad. Nastal mi nezvyklý problém, a to že jsem nevěděl komu více fandit, neboť dobrá polovina soutěžících si sympatie zasloužila, a to včetně "padouchů" - Randyho a Ace. Navíc osobnostně slabší jedinci naštěstí (s jednou výjimkou) vypadly relativně brzo, ikdyž kdo ví, třeba by se také trochu rozehráli. Velké překvapení v podobě Sugar, ke které jsem od počátku choval skepsi, kdy z počátku byla skutečně za nanynku a loutku, ale v další fázi hry se překvapivě době rozehrála. Rovněž chválím výběr prostředí, které bylo podmanivé a pro mne zajímavější než většina sérií z ostrovů. Dost mne též pobavily hrátky s falešnými imunitami a změny v poměru sil a nástup "outsiderů". S vítězem nemám problém, výhra zasloužená. Oblíbení hráči: Sugar, Ken, Bob, Randy, Ace. Co je pro mne nepochopitelné je fakt, že olympijská vítězka čtyři roky od zisku zlata v běhu na ideální vzdálenost (z hlediska téhle soutěže) to tady od počátku fyzicky moc nedávala a byla po celou hru spíše fyzickou přítěží. ()

Samoa (2009) (S19) 

Je to prostě hrůza, při každé z těch obecně lepších řad si po jejich zhlédnutí říkám tyjooo tak tahle byla určitě ta nejlepší a jsem povětšinou nadšený. Tato série nebyla výjimkou. Domnívám se však, že o této budu výše uvedené tvrdit mnohem déle než o těch předchozích. Všemi propíraný Russel mne až tak nebral (rozuměj nezaujal jsem k němu extrémní názor), ale rozhodně byl výborným osvěžením a zajímavou osobností do hry, byť svou aroganci viditelně přehrával a chtěl za zlého muže být za každou cenu. Rozdíl v jeho pozérství a třeba Benovou přirozeností být hajzlem, byl viditelný na první pohled Nejzajímavější hráči jsou pro mne Danger Dave a Shambo, ikdyž ta byla věru někdy dosti protivná. Naopak mne vůbec neoslovil druhý Russell, doslova mi vadil. Téhle sérii lze vytknout možná méně výrazný tým Galu, kdy dostatečný prostor dostala jen hrstka jejich členů, jestli se nepletu, tak některé vypadnuvší dokonce i po sloučení kmenů člověk během hry snad ani nezaznamenal, což je zjevná chyba produkce. Taktéž poměrně velké zklamání z vítěze, který v porovnání s druhým finalistou dle mého názoru neměl co nabídnout a skutečně se celou hru jen vezl (bohužel takto již po několikáté, což mne u Survivora začíná opravdu frustrovat). Poslední plusový bod dávám za lokalitu, Samoa vypadá báječně, mít čas, prachy a koule, jedu to tam omrknout. ()

Hrdinové proti padouchům (2010) (S20) 

Skvělý výběr soutěžících. Až na jednoho či dva soutěžící se skutečně jedná o výkvět toho lepšího a v některých případech toho nejlepšího, co Survivor dosud nabídl. Samozřejmě je zde výrazná stopa Russela, který svou přítomností opět hodně strhává pozornost na sebe, ale mne jeho hra bavila i v Samoe, takže mne to nerušilo. Negativně však musím hodnotit, že se TV rozhodla v této řadě opakovat jen staré výzvy a nepřišla s žádnou novou. Pokud jde o napětí z průběhu hry, tak i zde je trochu mínus vzhledem k jednomu slabšímu kmeni, který tak víceméně od počátku určil svůj osud. A pokud budu hnidopich, tak na můj vkus zde bylo málo nečekaných zvratů (na to že tu je Russel, Parvati, Bob...) oproti starším řadám. Takže celkově mne dvacítka hodně bavila, užil jsem si staré a prověřené tváře, ale určitě bych našel hned několik sérií, které mi utkvěly v hlavě i více. Seznam oblíbenců by byl rozsáhlý, ale veskrze lze odkázat na finálovou trojku, která došla do finále naprosto zaslouženě. Naopak mne zklamal "texaský kovboj", který ve své původní sérii byl ztělesněním fyzické dokonalosti a po dvanácti letech působil překvapivě opravdu hodně vyhasle. ()

Ostrov vykoupení (2011) (S22) 

Pro mne asi nejslabší série z dosud cca 10-15 viděných. Hvězdní hráči mi nevadí, ale bohužel k nějakému souboji dvou osobností nedošlo vůbec, takže celá tato specialita v sérii přišla vniveč. Co se týká ostrova vykoupení, tak rozhodně bere na atraktivitě a napínavosti soutěže. Zkrátka vyloučení na kmenové radě má znamenat konec a ne tenhle paskvil. Hodně se mi nelíbí casting, protože k dvěma silným hráčům z předchozích řad vybrali skutečně hodně slabou squadru, která celkově zcela propadla. Nebudu spekulovat nad tím, jaký byl záměr TV produkce, ale myslím si o tom své... Rozhodně si nemyslím, že Rob jakkoliv exceloval a předvedl svou nejlepší hru. On totiž skoro hrát nemusel, když měl kolem sebe samé ovce. Takže tahle taškařice je skutečně jen dárek a reklama pro Roba, ale nejde o dobrou zábavu jako v jiných řadách. Jediné co si budu z téhle řady pamatovat pozitivního je agent Shepard, který je fakt cvok a slzy Russella (které snad byly jako jedna z mála věcí téhle řady spontánních). Pro mne tedy velký propadák a už se těším na jiné - lepší řady. ()

Caramoan (2013) (S26) 

Hodně slušná řada. Moc dobře nechápu proč je tak haněna. Je tu celkem dost zajímavých postav a situací na které se bude vzpomínat - taktická rošáda s imunitami, ponížení Dawn anebo superagent Phillip. I vítěz mne od počátku až do konce bavil a vyhrál zcela zaslouženě. ()

Krev není voda (2013) (S27) 

Výborná série. Ačkoliv tu byla pevná aliance, tak to přesto bylo napínavé a mohlo se leccos stát. Řadím ji hodně vysoko. Dá se říct, že posledních šest přeživších to mělo buď zasloužené nebo vydřené, takže spokojenost. Dost mne zaujali bratři Baskauskasové, to bylo hodně interesantní! S vítězem jsem relativně spokojen, nemůžu říci, že by to bylo nezasloužené, byť jsem v poslední fázi hry přál jiným, vzhledem k tomu, že vítěz měl hru v paži v podstatě od začátku do konce. Určitě k němu sedí příměra k Boston Robovi, hodně podobný styl a hodně podobný vývoj jako 22ka. Každopádně zde jsem si závěrečnou kmenovkou vůbec nebyl jistý, neboť mi přišlo, že může vyhrát kdokoliv z té trojky. Tak hurá na 28ku. ()

Cagayan (2014) (S28) 

Celkem dobrá série. Sice slabší osazenstvo, ale za to vítěz jeden z nejlepších hráčů. Takový prototyp Russel Hantz avšak se sociální inteligencí. Jen se nemůžu zbavit dojmu, že do vývoje hry dost zasahovala dramaturgie. Ať už jde o neuvěřitelné náhody s nalézáním imunit jedním hráčem nebo skladby týmů po spojení do jednoho kmene v soutěžích tak, aby slabší skupina mohla zpracovávat potenciálního odpadlíka ze skupiny. To bylo bohužel do očí bijící - daleko více než ve starších sériích. ()

Reklama

Reklama