Reklama

Reklama

Kdo přežije

(pořad)
  • Česko Poslední trosečník (více)
Rozhovor 3
Dobrodružný / Reality-TV / Soutěžní
USA, 2000

Režie:

Don Roy King

Účinkují:

Jeff Probst (moderátor), Amber Mariano, Richard Hatch, Judd Nelson, Kimmi Kappenberg, Rudy Boesch, Jenna Lewis, Sugar Kiper, Jenna Morasca, Jerri Manthey (více)
(další profese)

Série(46)

Survivor je televizní reality show, která je v různých podobách vysílána v mnoha zemích na světě. Hlavním principem této soutěže je vysazení soutěžících na izolovaném místě v divočině, kde soupěří o různé odměny a hlavní výhru v hotovosti. V soutěži se využívá systému postupného vyřazování, kdy soutěžící hlasují proti dalšímu členu v kmeni dokud nezůstane poslední soutěžící, který kromě výhry získá i titul "Poslední trosečník" ("Sole Survivor"). Soutěž je také obrovským sociálním a psychologickým experimentem, kdy je možné pozorovat různé typy lidí, jak se k sobě navzájem chovají za různých okolností a v různých podmínkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele campix k tomuto seriálu (4)

Heroes vs. Healers vs. Hustlers (2017) (S35) 

Nejenom, co se týče sledovanosti, tak Survivor upadá, ale i zajímavost castingů je až na výjimky prachbídná. O to větší rozčarování je, když produkce zahodila velice slibný cast poslední řady. Slibně se rozvíjející sérii zkazil finální twist. Teď už mi nikdo nemůže říkat, že by produkce hru výrazně neovlivňovala. Občas mě ta Amerika opravdu unavuje a ze Survivora se stává stále více pouze televizní estráda. ()

David vs. Goliath (2018) (S37) 

Po delší době výborná řada, kde se podařil casting a i když moc neholduji posledním sériím ve znamení společenských experimentů, kde proti sobě po alespoǹ části stojí protikladné vrstvy společnosti, tak tady to jenom prospělo. S vítězem souhlasím, i když ve hře bylo rozhodně několik daleko výraznějších osobnosti. Vyvstává ovšem velký stín pochybností nad zvraty a nálézaním tajných imunit a jejich následným zahráním v rámci zatraktivnění látky, která jde občas až zahranu toho, co je uvěřitelné a stále více ve mě hlodá myšlenka, do jak velké míry režie zasahuje do výsledného dění. Suma sumárum po delší době zajimavá série od které by se například Robinsonův ostrov mohl učit, co se týče formátu a provedení. Pravdou však zůstává, že tady jsme po stránce financí úplně někde jinde. ()

Island of the Idols (2019) (S39) 

Bez spoilerů to asi nepůjde. Opravdu mě mrzí, kam se tahle reality show dostala. K jakému bullshitu se snižuje a vlastně to reflektuje dokonale jak je na tom spotřebitelská báze v USA, které stále klesá a tvůrci se tomu snaží zabránit. Kvalitativní pokles je viditelný už dlouhou dobu a je stále více markantní. Cast je opět docela dobrý, ale otázka je jestli to jsou ještě hráči nebo herci, protože nelze už odhlížet od faktu, že všichni vědí, kdy a jak co zahrát, aby to bylo co nejvíce efektní. Kdo potřebuje imunity, tak jí najde, nebo mu jí někdo předá v brutálně taktickém tahu. Kmenovky už nejsou nikdy jednoznačné. Jede se blindside za blindsidem. Téma sezóny je úplně debilní a Island of the Idols, kde je Rob a Sandra, tak je úplně debilní. Nebudu se dál rozčilovat. Tak jako tak jsem to opět dokoukal. Příští sezóna je Allstars, na tu se těším, ale tím to pro mě asi končí. Tohle už jde mimo mě. ()

Winners at War (2020) (S40) 

Tahle reality show míří do totálního kopru, když už ani 20 vítězů nedokáže nabídnout dostatečnou show. Nebo takhle ba naopak té show je tam prostě strašně moc. Sledovanost klesá a je důležité stále více šokovat co nejvíce lidí. Děje se zvrat za zvratem, brečíme v každém díle a emoce se z hráčů (ať už hrané či opravdové) tahají ve velkém. Ztrácí se věrohodnost a pocit, že je to ve velké míře sehrané už ani vlastně není pocitem. Sice mě to stále poměrně baví, ale vnitřně s tím moc nesouhlasím. ()

Reklama

Reklama