Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nová mise, noví nepřátelé, nové milenky! James Bond se vrací... Nečekaný úspěch prvního filmu s Jamesem Bondem (Dr. No z roku 1962) měl za následek takřka okamžité volné pokračování. V příběhu Srdečné pozdravy z Ruska se šarmantní britský agent s číslem 007 (Sean Connery) vydává nikoli do Sovětského svazu, jak by napovídal název, nýbrž do Turecka. V Istanbulu se spojí s pracovnicí ruské ambasády Táňou Romanovovou (Daniela Bianchiová), která chce údajně přeběhnout na Západ a nabízí Britům sovětský šifrovací přístroj Lektor. Bond i jeho nadřízení vědí, že je to past. Avšak zatím netuší, že režii nad událostmi nemá sovětský nepřítel, nýbrž mezinárodní zločinecká organizace, vedená nepolapitelným šéfem Blofeldem. Celou akci pro něj vymyslel a naplánoval geniální československý šachista Kronsteen (Vladek Sheybal), provedením jsou pověřeni zrádná sovětská agentka Klebbová (Lotte Lenyaová) a všehoschopný zabiják Grant (Robert Shaw). Blofeldovým cílem je poštvat obě světové velmoci do války a po jejich vzájemném oslabení se chopit světové nadvlády. A zabít Jamese Bonda... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Ukázka z filmu

Recenze (478)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Bond 2 - Sean Connery zde dokazuje, že právě on je tím pravým agentem Jejího Veličenstva - Bondem, Jamesem Bondem - který má právo nosit označení 007. Vdechnul mu život, dal mu podobu a ukázal, jak má správný špión vypadat. Ostatní představitelé už jen dobře či hůř pokračovali, resp. pokračují (díky za to) v započatém díle. Srdečné pozdravy z Ruska obsahují mnoho úžasných hlášek, z nichž jedna je lepší než ta druhá. Connery vyšperkovává svoji postavu, působí jedinečně a činí tento film geniálním a pěti hvězdičkovým dílem série. Zápletka, Bond girl, záporáci, hračky pana Q, hudba a v neposlední řadě také prostředí, to jsou důvody, proč neváhám a hodnotím čistokrevným a plným počtem. Od té doby jsem se k žádné neotočil zády. :) ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Druhá bondovka už obsahuje skoro všechny typické prvky - přibyl Q a jeho vynálezy, objevila se i titulní píseň (bohužel docela slabá), samozřejmostí je zajímavý příběh, vysoké tempo, suché hlášky, sličná (ruská) Bondgirl a dokonalý Sean Connery. Chybí snad jen hlavní padouch Blofeld (zatím pouze hladí svou kočku). Tenhle přes čtyřicet let starý biják mě pohltil víc než příliš nadsazené a ironické hi-tech pecky s Brosnanem. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Oproti Dr. No zlepseni skoro ve vsech smerech. Mame tu zajimavejsi a propracovanejsi pribeh, je tu vic akce, i kdyz i tady by ji mohlo bejt o neco vic, je tu Q a vynalezy a je tu bondgirl (nic proti Ursule, ale za bondgirl ji moc nepovazuju). Kde ale bohuzel neni zmena, to je zaporak. Tentokrat tu pro jistotu neni vubec, ma jen asi dva dialogy a videt ruku. Ale tady to aspon vynahrazuje baba a svalovec, ktery jsou jako zaporaci dostatecny. Navic, oproti Dr. No, tu je velkolepejs podanej zaver. No a Connery uz ma Bonda naucenyho, takze s naprostou samozrejmosti hazi hlasky a rozdava pesti. A to vse navic solidne odsejpa a celou dobu bavi. Lepsi 4*. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Po takovém rozjezdovém Doktorovi No vnímám tenhle film jako první klasickou Bondovku kdy nepřemožitelný agent začíná používat technické vychytávky od pana Q. Poprvé se na scéně objevuje Blofeld i když zatím jenom jako ten muž v pozadí který tahá za nitky a špinavou práci za něj dělá někdo jiný. Taky tu máme už klasickou předtitulkovou scénu a další obvyklé propriety. Ano zub času se na tom podobně jako i na jiných starších Bondovkách podepsal, ale akce je pořád špičková a natočená v klasickém oldschool stylu. Přes perfektní přestřelku u cikánů přes nářezovou bitku ve vlaku až po explozivní finále. Jasně Bondgirl tu není úplně z kategorie těch výjimečných a mimo maskovaného Blofelda tu nemáme žádného jasně daného hlavního záporáka i když z Roberta Shawa a jeho namakanýho zabijáka Granta jde respekt každým coulem, ale všechny tyhle detaily necháme být. Už totiž nemám potřebu kverulovat u starých prověřených kousků který sice nejsou bezchybný, ale narozdíl od těch současných rádoby hitů obstojí i v dnešní době a přesně v tomhle duchu budou i moje ostatní komentáře k Bondovkám. Tohle je jedna z nichž u kterých jsem šel nakonec na ten plný počet a za mě osobně asi druhý nejoblíbenější film ze série s Connerym.95% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Vybočující příspěvek do britských filmových korunovačních klenotů, který přináší hromadu rozporů. Pro někoho je právě tenhle pozdrav podobou Bonda, kterou by chtěl vídat častěji a uznávám, že tuhý souboj s chladným špionským protipólem patří k tomu nejlepšímu, co šedesátkové výlety mohly nabídnout. Dívat se na něj ale se zpožděním šesti dekád je místy utrpení, protože vlakové druhé polovině předchází katastrofální polovina první. V ní se vedou prázdné dialogy, řetězí se epizodické scénky a odpůrci sexistické tváře 007 mají žně. Vysoko postavená ženská protivnice je vykreslena jako šeredná krabice, za záchranu skupiny je hlavní hrdina odměněn tím, že mu jsou chtě nechtě nabídnuty dvě ženy z místní komunity a vůbec je spousta věcí poplatná době takovým způsobem, že se mi úsměv křiví zbytečně často. Sám Connery pak samozřejmě hraje se šarmem sobě vlastním, ale tentokrát málem nestačilo ani to. ()

Galerie (219)

Zajímavosti (60)

Související novinky

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

24.02.2020

Jedna z dlouhotrvajících tradic bondovské série jsou jejich otevírací sekvence, resp. prology. První takové intro se objevilo v Srdečných pozdravech z Ruska z roku 1963 a od té doby doprovázelo každý… (více)

Reklama

Reklama