Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden pašerák se zlatem, jeden zabiják s buřinkou, tři ženy s grácií. Protřepat, nemíchat... Sean Connery v hlavní roli britského filmu oceněného Oscarem. Ve třetím akčním dobrodružství se britský agent 007 James Bond (Sean Connery) dostává do křížku s bohatým pašerákem zlata Auricem Goldfingerem (Gert Fröbe). Ten maskuje svou činnost legálním obchodováním, avšak ve skutečnosti připravuje svéráznou krádež světového formátu. Hodlá se vloupat do nejstřeženějšího sejfu na Zemi, do pevnosti Fort Knox, kde je uskladněn státní poklad USA. Tamní tuny zlata však Goldfinger nechce ukrást, nýbrž zamořit s pomocí malé atomové bomby. Jeho vlastní zásoby drahého kovu tak na trhu zdesetinásobí svou hodnotu. James Bond se s Goldfingerem seznámí na golfu; a od začátku je každému z nich zřejmé, že jejich setkání znamená začátek nesmiřitelného boje. Agent 007 v něm bude odkázán na několik tajných zbraní od zbrojíře Q, na své schopnosti a v neposlední řadě i na svůj osobní šarm... Goldfinger je v bondovské filmografii považován za jeden z nejzdařilejších a nejtypičtějších dílů, který se stal vzorem pro všechna další pokračování. Obsahuje řadu ikonických obrazů bondovského mýtu, které byly později – nejen v bondovkách – mnohokrát citovány a variovány (mj. mrtvá milenka, potřená od hlavy po paty zlatem, padouchova záliba v nekalém sportovním soutěžení, Bondovo auto Aston Martin DB5, roztomile komplikované technické vymoženosti, oddělení vývoje tajných zbraní atd.). „Uzákonilo" se zde i pravidlo předtitulkové akční sekvence, která nemá s dalším dějem přímou souvislost. S pomocí nevídané reklamní kampaně, zahrnující mimo jiné i sérii bondovských hraček, dosáhl Goldfinger mimořádně příznivé návštěvnosti. Kladně jej však přijala i kritika. Právě s Goldfingerem se tak naplno rozběhla bondovská mašinérie, která během neuvěřitelných padesáti let od svého vzniku získala miliardy (!) diváků. Zvukař Norman Wanstall byl oceněn Oscarem za zvukové efekty. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (554)

lamps 

všechny recenze uživatele

Ač památný film, Goldfinger a s ním vlastně celá bondovská série velmi okatě a někdy ve svůj neprospěch odráží to, jak se filmové trendy závratnou rychlostí mění a z dřívějších žánrových jistot se stávají snímky svádějící spíše k benevolentnímu nadhledu současného publika. Goldfinger je však zároveň celý tak prostoupen nejen dynamickým příběhem, kde není pod záplavou automobilových honiček, přestřelek a výstřihů hned několika sexy bondgirl žádný prostor pro režijní rutinu, ale také v sobě nese čerstvé kouzlo nedávno propuknuvšího žánrového odvětví a disponuje tolika skvělými a dosud neviděnými nápady, že se na něj nelze zlobit coby na dílo, které v některých absolutních zvratech podléhá svému stáří daleko znatelněji než kupříkladu kdejaká stejně stará konverzační dramata. Nostalgické a vtipné dílo, které si coby klasika všech špionážních klasik své vysoké hodnocení více než zaslouží, byť je občas až přespříliš "utržené ze řetězu".. :) 75% ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Bond Day's den třetí. James tentokráte skříží kord s mocným Goldfingerem, prostředí není tak lákavé nebo exotické jako u prvních dvou, ale stále je na co se dívat:) "The man with the Midas touch". Kino Aero promítalo 30.5.2018 jednu z nejlepších Bondovek v rámci jejich cyklu Legendy v Aeru. Nemělo to nejmenší chybu, tohoto Bonda jsem dokonce i četl :) ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Sean Connery je nejlepší Bond a to mi nikdo nevyvrátí, Pierce Brosnan sice taky neni špatnej, ale Connery byl prostě první a to už mu nikdo nevezme a ještě je parádně stylovej, jen hlášky má Brosnan lepší, ale to už je spíš věc scénáře než herce. Akorát se na první Bondovce už projevuje, že už je to přece jen 40 let starý, ale tady to ani nevadí, že ty vychytávky už jsou dost staromódní a že v dalších bondovkách je víc akce a lepší triky, tady to všechno nahrazuje výbornej příběh a absolutně dokonalej padouch Gert Fröbe, kterej fakt nemá chybu a myslim že je i nejlepší padouch ze všech bondovek, tohle je jedna z nej bondovek, možná úplně nejlepší ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší Bond. Goldfinger je správně oplzlý záporák a Oddjob správně parchantský poskok hlavního záporáka. Ten jeho vrhací klobouk jsem jako malý chtěl od maminky k Vánocům. No a scéna s Bondem připoutaným na stole a laserovým dělem? Napadá vás snad jiná scéna z nějaké bondovky, který by se hodil do síně filmové slávy víc než tahle? ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Bond, James Bond, neohrožený, nebojácný a stylový agent, jenž se dokáže v každé situaci zorientovat a poslat k ledu i ty nejhrozivější mafiány. První Bondovky představovaly jakýsi prenatální vývoj akčního žánru, Goldfinger zdařile kombinuje adrenalinové dobrodružství s napětím thrilleru a akcí, čistě pro příjemný vizuální zážitek. Samozřejmě dnes je seznatelné nevyhnutelné stárnutí, zejména, když se Goldfinger ve své době snažil působit co nejvíce hi-end (špionážní výbavička apod), ale stále je možno si jej skvěle užit. 8/10 ()

Galerie (332)

Zajímavosti (149)

  • Natáčelo se od 20. ledna do 21. července 1964 v D.C., na Floridě, v Anglii, v Kentucky a ve Švýcarsku. (Varan)
  • Harold Sakata (Oddjob) je strieborným olympijským medailistom vo vzpieraní, vo váhovej kategórii do 82 kg. Medailu získal na olympiáde v Londýne 1948. (tiradentes)
  • Filmová hláška "A martini. Protřepat, nemíchat.“ byla Americkým filmovým institutem zvolena 90. filmovou hláškou ze sta. (džanik)

Související novinky

Amazon kupuje MGM

Amazon kupuje MGM

26.05.2021

Slavný James Bond zdá se našel nový domov. Společnost Amazon totiž čerstvě uzavřela dohodu se studiem MGM a celé si jej tak pořídila za 8,45 miliard dolarů. Rázem se tak knihovna streamovací služby… (více)

Daniel Craig: Bondem až do smrti?

Daniel Craig: Bondem až do smrti?

20.12.2011

Je to docela překvapení. Během nejrůznějších průtahů mezi rozpačitě přijatým Quantum of Solace a právě natáčeným Skyfall se objevily spekulace, že třetím dílem Craigova služba Jejímu Veličenstvu… (více)

Reklama

Reklama