Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1943 a situace na bojištích druhé světové války se pro nacistické Německo nevyvíjí dobře. Realisté by dokonce řekli, že válka je prakticky prohraná. Admirál Canaris, který stojí v čele německé vojenské zpravodajské služby, proto dostává od samotného Adolfa Hitlera za úkol vypracovat teoretickou studii proveditelnosti únosu britského premiéra Winstona Churchilla do Berlína. Plán ovšem začíná nabývat zcela konkrétních obrysů ve chvíli, kdy si nápad vezme za svůj úskočný Heinrich Himmler a nařídí jeho provedení. Výsadek německých parašutistů převlečených do polských vojenských uniforem pod vedením plukovníka Kurta Steinera přistává na území Velké Británie, kde se pokusí o nemožné. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Poctivý kus vojnovej kinematografie s výbornými hercami a výkonmi, nopredsa niečo tomu chýbalo. Trošku natiahnutý film, v ktorom podľa mňa režisér zbytočne zakomponoval aj také komediálne prvky. A tiež malé chyby, ako napríklad to, že Poliaci hovoria medzi sebou poľsky, no Nemci sa rozprávajú anglicky. Okrem Cainea či Duvalla zaujme táto fikcia určite aj vizuálne a dejovo. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

No spise tak 3,5* - Orel pristal je presne nekde tak napul mezi nadprumernym valecnym filmem diky vykonum M.Canea a R.Duvalla a obycejnou tuctovou fikci. Ke kladum ale rozhodne patri zobrazeni nekolika vyjimecnych nemeckych vojaku jako opravdovych vojaku cti a ne jako krvelacnych psu, tak jak si v tom libuji jine snimky. OP je zezacatku kapku rozvlekly, ale v druhe polovine se neustale neco deje a konec je take celkem "prekvapivy". Jo a J.Agutter byla slusna kocka ;) ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Anglický smysl pro humor v plné kráse. 1) Ze skutečností jen lehoučce šmrncnutého filmu čiší čistě anglický duch a tvůrci se to ani nesnaží nijak zamaskovat. Němci jsou šaramantní protivníci, někteří z nich dokonce s výrazným smyslem pro čest a poctivost a hlavně pro humor (!). Navíc je německý plukovník Steiner hlavní postavou filmu a je zobrazen se značnou dávkou sympatií. Žádná zavilá nenávist, je to jakési sportovní utkání, v němž ti lepší vítězí. Jak britské..._____ 2) Film, zvláště zpočátku, působí velmi nezvykle až hloupě absurdně. Když pak dojde na akci, trochu se to zlepší, ale celkový pocit nepatřičnosti mě po celou dobu neopustil. Ovšem je to stále lepší a lepší a konec, byť je zroben ve stejně naivním duchu, mě docela uspokojil._____ 3) Zaujal mě vysoce charismatický 41letý Donald Sutherland (strážce blat, irský odbojář Devlin) a fešný 25letý Treat Williams (americký kapitán Clark)._____ 4) Jak motivovat vojáky do boje názorně předvádí plukovník Pitts: Where you from, son? Omaha, sir. By this time next year pigeons are going to be crapping on statues of you across the whole damn state of Nebraska. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Příklad toho, jak skvělí herci dokážou vytáhnout film z průměru. Jack Higgins nedosahuje ve svých válečných dobrodružných fikcích kvality Alistaira Macleana, ovšem pořád jde o kvalitní oddechovou četbu. A Caine jako válečník milující boj, ale nikoliv masakry nevinných, či Sutherland měnící se každým záběrem ze žoviálního alkoholika na tvrďáka s pevným pohledem, posouvají tuto adaptaci ke čtyřem hvězdičkám. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Za prvé: film naprostou fikcí není, Němci se o Churchillovu osobu "zajímali" dost pozorně a vícekrát. Za druhé: zajímavý a dnes - v době deziluzivních antiválečných snímků "všedního dne" - dost odvážný pohled na válku jako extrémní situaci, kdy má člověk nebývalou příležitost realizace, s níž může jenom vyrůst. Pokud je voják inteligentní a oddaný své věci (rozhodně se to nevylučuje), je už vlastně jedno na jaké straně bojuje, při čemž strany nedělím na dobré a špatné, nýbrž na poražené a vítězné, či zda přežije, nebo nikoliv. Naopak taková smrt při plnění úkolu, co může být důstojnější a pro inteligentního člověka vhodnější? ()

Galerie (33)

Zajímavosti (9)

  • Devlin (Donald Sutherland) odlétá do Anglie s letounem SIPA S.121. Jedná se o francouzskou poválečnou verzi typu Arado Ar-396. Rovněž letoun plukovníka Radla (Robert Duvall) je francouzská licence původně německého Fieseleru Fi-156 Storch, ve Francii vyráběném jako MS.500 Criquet. (Foxhound#1)
  • Roli Liama Devlina (Donald Sutherland) měl původně hrát Richard Harris. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama