Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (306)

HAL 

všechny recenze uživatele

Burtona s Eastwoodem asi moc štvalo že nehrají Jamese Bonda, tak si udělali vlastního. Za druhé světové, a na alpském hradě, které se překvapivě nejmenuje Wolfenstein. Luxusních aut a martini si tu tedy moc neužijí, a bondgirls tu nějaké sice jsou, ale času na špásování s nimi taky moc není, protože tady je nasazení v akci od začátku až do konce, a bodycount v druhé půli jde přes stovku. Na 50 let starý film impresivní. Příliš dlouhé, v jeden moment značně překombinované, ale stejně, impresivní. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood vyměnil šestiraňák za skopčácký samopal a spolu s trojitým (nebo víc?) agentem Richardem Burtonem se vydal osvobodit jednoho generála. A mimochodem při tom stihl vystřílet půlku německého regimentu. Co mě nejvíc překvapilo byl fakt, že i když má film přes dvě a půl hodiny, nestihl jsem se nudit ani vteřinu. Robert Aldrich do toho sice šel o rok dřív s trochu větší vervou a cynismem, i tak jsou ale tihle orli tím pravým válečným pošušňáním. P.S. Jedná se o ideální vánoční film, protože obsahuje vše důležité, co by takový sváteční snímek měl mít - včetně spousty sněhu a mrtvých nácků. ()

Reklama

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Tři negativa: Němci nemluvili německy, čímž si to režisér dost usnadnil a občas byli trochu nevšímaví a natvrdlí. Jinak hezká mise, na které se mi v některých fázích moc líbila promyšlenost plánu a ostatně ani scénář nebyl tak přímočarý, jak jsem čekal. # [monitor, 5.1] # příběh **** | hudba **** | humor – | akce **** | napětí ** | pustil bych si znvou **** ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Celé je to síce dosť unreal, ale nevadilo mi to. Lepšie povedané nevadilo mi to až kým neprišla záverečná cca polhodinka, kde je to už maximálne prehnané. Dvaja proti všetkým, divné skoky z jednej lanovej kabíny na druhú atď. Je pravda, že mozog treba nechať niekedy v chladničke. Čo však beriem ako pozitívum, že trikové pasáže sú na veľmi vysokej úrovni. Človek by až nepovedal, že je 40 rokov po premiére. Inak na duo Burton - Eastwood sa pozerá tradične dosť dobre. Dala sa dokonca zdržať aj tá šialene dlhá stopáž. Lepších 70% ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,...SCHOVAJTE MI KÁVU." ,,BUDE UŽ STUDENÁ." ,,TO NEVADÍ, AJ TAK JU NEUVARÍTE DOBRE." __ Toto je jeden zo super starých, vojensky zameraných filmov (spolu s ,,Najdlhším dňom" to najlepšie čo som zatiaľ videl) a ja som si ho takmer náhodným stiahnutím po rokoch krásne pripomenul. Klady tu už boli nespočet krát zmienené a mne ostáva len napísať, že sú z môjho pohľadu určite pravdivé. Richard Burton patrí medzi mojich obľúbených hercov a ak sa k nemu pridá Clint Terminátor, ktorý by dokázal vojnu za pár týždňov vyhrať, výsledkom je inteligentný filmový zážitok, navyše obom pánom to v uniformách SS naozaj sluší. Menšie trhliny a ,,len" 4* má na svedomí fakt, že film je úplne zbytočne občas dopletený a u spomínanej scéne u krbu som mal v hlave len dobrý zmätok. Práve kvôli tejto skutočnosti a tiež pre niektoré ďalšie deje, sa akoby strácala v celkovom kontexte logickosť. Tieto vrtochy však počas filmu prekrýva príťažlivé zasnežené prostredie alpského masívu, len dodávajúce všetkému na originálnej atmosfére. Hudba, výprava, kamera aj strih (nie až natoľko spomínanej rýchlosti) sú aj napriek pokročilému veku snímky na stále skvelej úrovni. Inde možno premrštená stopáž tu nie je žiadnym handicapom. Práve naopak. ()

Galerie (256)

Zajímavosti (48)

  • Film obsahuje zhruba 1472 střihů během 151 minut, což znamená průměrnou délku záběru kolem šesti sekund. (džanik)
  • Třímotorové letadlo Junkers Ju 52 použité ve filmu bylo v té době ještě stále používano švýcarskou armádou. Ve svých začátcích bylo využíváno Luftwaffe dokonce jako střední bombardér, nejslavnější časy však prožilo během 2. světové války jako základní typ středního dopravního letounu Luftwaffe. Největší ztráty utržily eskadry dopravního letectva Luftwaffe během německého výsadku na Krétě v létě roku 1941 a především při evakuaci 6. armády obklíčené u Stalingradu. Po válce byl letoun krátce vyráběn ve Francii. (džanik)
  • Film inšpiroval britskú kapelu Iron Maiden, ktorá zložila rovnomennú pieseň. (firewind)

Reklama

Reklama