Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (306)

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Famózny vojensko-špionážny epos, ktorý je rovnako silný po stránke zamotaného špionážneho príbehu, ako i po stránke nesmierne nabúšenej akčnej pecky. Vynikajúca atmosféra filmu je ešte umocňovaná neodolateľným dejiskom, ktorým je hrad na alpskom úbočí a taktiež hudbou. Goodwinov soundtrack síce recykluje jediný motív, ale miestami dodáva filmu neuveriteľný šmrnc. Všetko sa samozrejme točí okolo výborne obsadených postáv. Eastwood je v Orloch nebezpečnejší než ho Divoký Západ kedy zažil, ale väčšinu pozornosti na seba strháva bravúrny Richard Burton. Nikdy som nevedel, kedy je to, čo hovorí a koná bluff, double-bluff alebo triple-bluff. Ale presne to je účelom geniálne premysleného scenára - poldruha hodiny diváka miasť a napínať, potom ho impozantným hodinu trvajúcim akčným masakrom vyčerpať a nakoniec vygradovať všetky aspekty filmu do takmer katarzickej roviny. Where Eagles Dare patrí medzi tie filmy, ktorých dlhá stopáž nenudí ani minútu a práve v tom tkvie ich čaro. Aj napriek drobným logickým nezrovnalostiam (ktoré ale k žánru bez pochýb patria), ide o skutočný žánrový klenot. Dnes sa už takéto filmy netočia. (10/10) ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější válečná filmová výprava v hlavních rolích se skvělým chladným Eastwoodem a Burtonem... brilantně natočené a pojaté. Nejlepší scéna při boji na lanovce a uvnitř hradu(Orlího hnízda), jež byla jednou z nejstřeženějších pevností své doby! Tenhle film mě po celou svou dobu bavil a nebyla chvíle, kdy bych chtěl odejít, což u mnoha válečných nebývá.... ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Velmi zábavný akční film, u kterého je označení „válečný“ velmi zavádějící. Ano, snímek Kam orli nelétají se odehrává ve 2. světové válce, ale mnohem blíže než k těmto filmům, má ke špionážním thrillerům typu raných bondovek. Přeci jen když komando dvou agentů vyřeší zámek plný nácků, jde realismus trochu stranou. Dvojice Burton/Eastwood funguje velmi solidně, jeden coby mozek, druhý coby řešič, každý má roli na tělo. Zápletka je velmi solidní a scenář celkem chytrý, to jak postava Burtona vytáhne jména konspirátorů je fakt pecka, závěr v letadle také. Prostředí zimních Alp navíc dodává filmu romantickou estetiku, takže z mé strany není co řešit. Akční film ze staré školy v tom dobrém smyslu slova. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Tak mne toto dosť pripomenulo Return to Castle Wolfenstein. Tajný agenti, dvojitý agenti, infiltrácia do nepreniknuteľného hradu nacistov, skvelí Richard Burton i Clint Eastwood (s najväčším počtom „killov“ vo filme) a fantastický útek z hradu, hlavne sekvencie s lanovkou sú peckové. A v českej Kronike filmu ani zmienka, hanba. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $7,100,000Tržby Celosvetovo $8,500,000║ Akciou nabitý výbušný film, ktorý hravo predčí aj Bondovky svojím veľkolepím poňatím, možno miestami trošku viac zdĺhavé než by sa patrilo ale za to nechýba dobrá dávka napätia, dobrých hereckých výkonov, skvelých trikov a kaskadérskych kúskov. /80%/ ()

Galerie (256)

Zajímavosti (48)

  • Alistair McLean napsal nejdříve scénář k filmu. Až poté ho předělal do románové podoby. Proto je film tak věrný knize. (Javert)
  • Clint Eastwood nechtěl být na plakátech uváděn hned vedle hlavní hvězdy, Richarda Burtona. Souhlasil až poté, co mu byl nabídnut plat 800 tisíc dolarů. (džanik)

Reklama

Reklama