Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (306)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Filmy s tématikou 2 sv. vojny nám prerozprávali už množstvo príbehov o hrdinských činoch spojeneckých vojakov. Stalo sa to už dosť dlhodobým stereotypom, avšak pri tomto filme už od začiatku budete vedieť, že to nebude len taká obyčajná "streľba do bezbranných cieľov", ale kvalitný zážitok pre nenáročného diváka. Toto dielo zaraďujem k tým najlepším filmom o druhej svetovej vojne, ktoré vám určite nepokazí chuť. Nemôže prekonať také trháky, ako je napr. Zachráňte vojaka Ryana, ale ponúka iný pohľad na spracovanie nedramatického žánru. Je to niečo na spôsob skvelej video-hry Return to Castle Wolfenstain. Príbeh je veľmi atraktívny, pretože sa ocitneme v zasnežených horách nemeckého zámku Schloss Adler. Tam sa vydá skupina agentov, ktorí musia potajomky vtrhnúť do areálu a zachrániť amerického generála. Možno takýto dej majú stovky iných snímok. Áno, majú. Ale takú dokonalú špionážnu zápletku určite nie. Takto by mal podľa mňa vyzerať akčný film. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Mierne netradičná vojensko-špionážno-akčná tímovka, ktorá sa neuberá cestou tradičnej schémy "zoznamovanie - výcvik - bojové nasadenie", ale vrhá diváka rovno do akcie. To slúži hlavne k zneisteniu diváka - nepoznáme postavy (a popravde povedané, počas filmu sa o nich ani bohviečo nedozvieme, lebo sú to len ploché a veľmi vlažne zahrané figúrky v komplikovanej špionážnej hre), ale práve preto dobre funguje to zneistenie, že kto je vlastne dobrý, kto špión a kto dvojitý špión. Hodinu a pol nebudete mať ani o jednom z hrdinov šajnu, či je dobrý, alebo stojí na strane nacistov, a pramení z toho fajn nervozita. Záverečná hodinka sa zmení na nonstop akčné peklo, počas ktorého Clint skolí viac ľudí ako vo všetkých "dolárovkách" a "dirtyharryovkách" dokopy. K tomu treba pripočítať nádherné exteriéry - ten zámok na alpských úbočiach je proste parádny. No a hlavne je tento film príjemnou lekciou z dejepisu kinematografie - už viem, na čo sa dívali Lucas a Jeffrey Boam, keď písali scenár Poslednej krížovej výpravy ;-). ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

A je to tu zase... Tešil som sa ako malý (naposledy som to videl ako malý), úvodnú hodinku tu a tam s chuťou pomľaskoval, lenže potom prišiel "akčný záver" plný nezmyselných rozhodnutí, samoúčelných hlúpostí pre efekt, zbytočne prehnaných scén... A vôbec - akýže vojnový film! Lacné špionážne dobrodružstvo, ktoré má síce veľmi slušnú (rozumej pekne zamotanú) zápletku, akonáhle sa to však začne rozmotávať, je to každou ďalšou minútou slabšie a slabšie. Nechýba ani posledné "prekvapenie", ktoré som teda pekne odzíval, lebo bolo jasné, že niečo ešte lacnejšie sa udeje. V tomto smere film naozaj vygradoval. ...Ako celok neponúka Where Eagles Dare viac, než slabšia bondovka. Vlastne iba kvôli tomu dávam 3 hviezdičky - v rámci bondovskej série by to dajme tomu bol (aj vzhľadom na rok vzniku) slušný priemer. Jediným nesporným kladom a svetlou spomienkou v temnote ledabolého písania a filmárčiny zostáva pútavý Richard Burton so svojim vyzretým a "ľudským" herectvom (ale aj on bol vo finále prinútený skočiť si z jednej lanovkovej kabínky na druhú... to už mu uveriť nešlo, nehovoriac o tom, čo viedlo k tomu, že sa tam dostal a ako tam zafungoval a ... ach jaj!). ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mladší a lepší bratr Děl z Navarone. Zde se vše odehrává v orlím hnízdě - zámečku, kam se lze dostat pouze lanovkou. Eastwood a Burton bojují na zamrzlých kopcích s nacisty a snaží se zachránit uvězněného generála dříve, než z něj nacisté dostanou důležité informace. Někdo však z para skupiny zradil a hraje na obě strany...O honičky a přestřelky zde nebude nouze. Nutno vidět. ()

Happykubas 

všechny recenze uživatele

V skutku dokonalá lstivost a utajení jsou vlastnosti, které se podařily zahrát hlavním hercům.Díky tak originálně chytrým lestem "anglického" majora si tento film ode mne vysloužil 4*.Jen čtyři proto, že mě moc nenadchla blondýnka, od které létaly tuny olova - a to bez jediného šrámu, což mi připadalo tak trochu nehodící se do tohoto nadprůměrného filmu.A taky jistá zdlouhavost nepřispěla.Jinak film plný napínávých momentů. ()

Galerie (256)

Zajímavosti (48)

  • Alistair McLean napsal nejdříve scénář k filmu. Až poté ho předělal do románové podoby. Proto je film tak věrný knize. (Javert)
  • Jedním z fanoušků tohoto snímku je mj. Quentin Tarantino, který ho vlastními slovy popsal jako „typ filmu, kde se skupina chlápků vydává na společnou misi.“ (ClintEastwood)
  • Derren Nesbitt (Von Hapen) chtěl být se svou postavou co nejfaktičtější. Zatímco byl na místě, požádal o setkání s bývalým členem gestapa, aby lépe porozuměl tomu, jak postavu hrát. (Marek06)

Reklama

Reklama