Reklama

Reklama

Bouřlivé výšiny

  • Česko Větrná hůrka (více)

Obsahy(1)

Když bylo Cathy Earnshawové deset let a jejímu bratrovi šestnáct, přivedl jejich otec do Wuthering Heights ušmudlaného dvanáctiletého chlapce, který změnil navždy jejich životy. Heathcliff, kterého pan Earnshav nazýval darem od Boha měl být vychován jako bratr jeho dvou dětí. A tak to také bylo, dokud byl pan Earnshaw naživu. Nicméně po jeho smrti vykázal Hindley Heathcliffa do stáje. Z chlapce vyrostl tichý a bojovný muž. Nejbližším člověkem byla Cathy, divoká, tvrdohlavá a nesmírně krásná mladá žena. Jejich přátelství vzkvétalo i přes Hindleyho usilovnou snahu je rozdělit... Jenže to vše se změnilo, když se Cathy seznámila s Edgarem Lintonsem a jeho sestrou Isabellou. Svou přirozenou elegancí a kouzlem otevřeli Cathy oči a postrčili ji k více kultivované existenci. A semena tragédie byla zaseta. Sofistikovaným Lintonsovým nemohl Heathcliff konkurovat a mohl se jen dívat, jak vše, co je mu drahé, pomalu odchází. Cathy se rozhodla provdat za Edgara a tím se vzepřít svému osudu. A tak chystá Heathcliff hrozivou pomstu – zničit nejen současnou generaci, ale i její potomky... (Cinemax)

(více)

Recenze (215)

Anderton 

všechny recenze uživatele

V čom spočíva kúzlo a sila tejto x-tej adaptácie? V megacharizme Ralpha Fiennesa a krehkej kráse Juliette Binoche. Exteriéry sú vybraté vhodne, ale pôsobia akosi neosobne, s atmosférou sa mohol Kosminsky pohrať viac. Pokiaľ ste knihu nečítali, tak vám prerody postáv môžu pripadať priveľmi rýchle a ich niekedy odmerané, inokedy pochabé chovanie voči ostatným postavám nelogické. Ja som však knihu čítal a v polovici som mal taký bordel v postavách a udalostiach, že som to vzdal ešte pred koncom. V tom sú pre mňa Wylerov a tento film hodnotnejšie, pretože všetko je prehľadné, divák vie, kto je kto a v spleti mien sa nestratí. Z tohoto hľadiska je zaujímavé si uvedomiť, že ak by som knihu nečítal, možno by som bol z postáv znechutený a moje pocity z filmu by boli viac negatívne. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nic proti, ale četl jsem knížku, a ta tedy byla mnohem vrstevnější, než je tohle povrchně nasnímané dílo s totál otřes herci. Ralph Fiennes neumí a nikdy nebude umět hrát. Jestli měl představovat cikána s natřeným ksichtem krémem na boty, tak v tom případě je můj brácha Jay-Z. Nevěděl jsem, jestli je to parodie, anebo jestli je to míněno vážně. Jsem se dusil smíchy a raději přepínal na hokej. Juliette Binoche, to už ošklivější herečku nemohli vybrat?! A dál jen nuda, nuda, nuda. Knížka pěkná, film mimořádně mě nebavící. Jen klouzal po povrchu a se mnou to nic neudělalo. Dávali akorát hokej, ten byl záživnější, a to hrál Kazachstán s Běloruskem. Dost nedůstojné zpracování kvalitní literární předlohy. Kritika také film nemilosrdně strhala, takže nejsem v tom sám, komu se nelíbil. Peter Kosminsky, režíruje ten borec ještě, nebo si to po "haluškách" na větrné hůrce hodil? 20% ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pred časom som videl nevydarenú TV verziu Búrlivých výšin a ani túto, vydarenú, nevidím po prvý krát. Z niekoľkých prečítaných komentárov mi je zrejmé, že užívatelia sú rozdelení do dvoch nerovnakých skupín (tí, ktorí prečítali a tí, ktorí ešte nie). Patrím do druhej a aj v nej ostanem Nevidím dôvod púšťať sa do Bronteovej predlohy. Okrem toho si myslím, že filmová adaptácia románu by mala byť životaschopnou aj bez jeho poznania. Ale späť k filmu. Výprava, casting, kamera a hudba sú jeho najväčšími prednosťami. V prípade Ralpha Fiennesa ide o jeden z jeho najpresvedčivejších výkonov, ktorý je spôsobilý zvýšiť napätie medzi Cigáňmi a bielou väčšinou. Nedostatky spočívajú najmä vo výbere epizód z knihy do filmu. U takého rozsiahleho diela je ťažké zachovať kontinuitu príbehu a zrozumiteľnosť adaptácie, čo sa celkom nepodarilo ani v tomto prípade. Tiež mi prekážal nadbytočný a hlúpučký smiech Juliette Binoche, ktorý pravdepodobne ešte zvýraznila jej dabérka. ()

lucieK 

všechny recenze uživatele

Když pominu své rozhořčení nad výběrem hlavní hrdinky (Juliette Binoche mám ráda, ale při čtení této knihy jsem si Katku představovala úplně jinak), které mě na začátku tohoto filmu provázelo, tak musím uznat, že se jedná o velmi pěkný filmeček. Nádherná krajina, skvělý Raplh Fiennes a dobrá muzika dělají z Větrné hůrky velmi pěkný film. Verzi z roku 1939 se to sice nevyrovná, ale i tak můžu vřele doporučit. ()

ImNotThere 

všechny recenze uživatele

Taková hanba!!! Přiznávám se, že Wuthering Heights jsem viděla teprve nedávno, ke všemu jsem o ně 'omylem' zavadila na profilu Ralpha Fiennese. Mrzí mě má nepozornost, má nevědomost, protože jsem se ochudila o možnost vidět tento film už v dětství. Byla by z toho nádherná euforie mixnutá nostalgií vždy, kdy bych se rozhodla Bouřlivé výšiny vidět. Jinak musím říct, že přesně takhle nějak jsem si vysnila svět Emily Brontë, když jsem se prodírala skrze kapitoly Větrné hůrky. Stává se málokdy, že se potká svět v mé hlavě, tedy v knize, se světem na plátně a jsem velice ráda pro objevení dalšího filmu, který mohu zařadit do kategorie 'kniha=film'. Příběh je dokonalým zprostředkováním pohledu na nenaplněnou lásku a nelítostný osud. A vy byste to těm dvěma tak přáli! Ze všech snímků Ralpha Fiennese, které jsem měla možnost vidět, mě v konkrétně v tomto okouzlil nejvíce... Před jeho uhrančivým pohledem by jeden raději i uhnul, před sebou ho stále vidím. Ještě nesmím zapomenout vychválit nádhernou hudbu, ze které vstávají chlupy na zádech, a také dechberoucí kameru. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (11)

  • Na začátku a na konci filmu je možné spatřit zpěvačku Sinéad O'Connor coby vypravěčku příběhu (Emily Brontë). (Arkenstone)
  • Film sa natáčal v mestách Halifax, Malham, Grassington, Keighley a Skipton (Veľká Británia) od 30. septembra do 10. decembra 1991. (Arsenal83)

Související novinky

Bouřlivá Natalie

Bouřlivá Natalie

12.04.2008

Natalie Portman zřejmě pochytila od Scarlett a Keiry slabost pro historické kostýmy. Poslední dobou se do nich navléká podezřele často. Po Španělsku v dobách inkvizice a napoleonských válek (Goyovy… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno