Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drogový dealer Šárlí skončil při opilecké potyčce během nočního odchodu party mladistvých z hospody s nožem v játrech. Komisaře Vašátka, který si už užívá důchodu, do vyšetřování zatáhne mladíkova babička Forejtová – dávná známá jeho zemřelé ženy. Ukáže se, že Vašátkův přítel, malíř Horác, zná dalšího z party, šestnáctiletého Zbyňka, kterého před časem učil malovat. Zbyněk se těžce potýká se svým autoritativním a akurátním otcem – podnikatelem Bouzkem, a zjevně něco skrývá. Vašátko s Horácem posléze odhalí pozadí vraždy i jejího pachatele. Nejdřív však musejí porozumět titulní „štěnici“, jak Vašátko nazývá detail, který v nějakém kriminálním případu nesedí. Pokud není detail objasněn, nelze případ uzavřít. V tomto příběhu je „štěnicí“ bota, která byla nalezena na místě činu a která nepatří nikomu z účastníků potyčky. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

Přemek 

všechny recenze uživatele

Bída. Neuvěřitelně plochá psychologie postav, obzvlášť u členů party teenagerů. Závěr úplně ROFL, Horácovi se stane něco tak traumatického a v dalším záběru už vesele vaří pro kolegu "konstábla" rybičku s bramborama a směje se tomu. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Případy Vašátka a Horáce mají podobnou, tj. víceméně průměrnou kvalitu, v tomhle mě při závěrečných titulcích zaujalo, že dialogy mladých psal speciálně jeden autor. Při zpětném ohlédnutí jsem zjistil, že se v nich vyskytovala snad všechna moderní slova, která mládež používá a působilo to úplně opačně - nepřirozeně. Jinak těm, co se podivují nad tím, že někomu vadí střídání zasněžených a jarních scén bych rád vzkázal, že tohle je vážná chyba v tom, čemu se říká skript a v profesionální produkci, jakou ČT bezpochyby je, by se tohle stávat fakt nemělo. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tolik vysloveně odporných lidí v jednom filmu už jsem dlouho neviděl. Přišlo mě to hodně chaosový a ve finále mě už bylo šumák jak to dopadně, kdyby všichni ty duševní mrzáci co se ve filmu objevili sežral žralok, dostal by medaily za celosvětový přínos lidstvu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Penzista Vašátko by se už jen ovíňoval u šachových partií s Horácem, ale ještě jednou bude povolán do služby. Definitivně definitivní případ. Při pohledu do programu na příští týden by se chtělo oponovat, ale kdo ví, jak to bude.. Dramaturgická zanedbanost, mizerně zahraná „závadová mládež“ (jejími slovy crew, který má trouble, protože po něm jdou švestky), krajina stíhaná bleskovými oblevami a konstáblův pomocník, který zase jakoby náhodou zná někoho zapleteného do případu. Je vidět, že už je za ta léta ostřílený, protože ještě ani neuschne inkoust na parte a on už uvolněně připravuje pro přítele rybu na rozmarýnu s vařeným bramborem.. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Oblíbený tandem vyšetřovatelů, můžeme klidně napsat es v kriminalistické branži, se vrací opět v tradičním složení kapitán Vašátko (Viktor Preiss) a malíř Horác (David Matásek). Prvního jmenovaného z důchodové relaxace vytáhne zapeklitý případ zabití mladíka po noční opilecké potyčce, v němž figuruje pochybná parta omladiny. A na místě činu je nalezen důkaz, bota, co nepatří nikomu z party. A mladší kamarád přece nenechá svého staršího kamaráda na holičkách. Po pravidelné partičce šachu a prolití půllitry piva se vrhnou společně do vyšetřování. Lucie Bělohradská sérii (románových) případů režíruje už od roku 2013 a nepřipadá mně, že by šestice dosavadně vzniklých filmů byla v rámci svého žánru nějak extrémně výjimečná. Všechny ty kriminální případy jsou vesměs rozvláčné, načež nejvýraznějším prvkem bývá občasný moment překvapení a ustáleně nosné herecké výkony. Tenhle nový případ se pokusil vydat méně prozkoumanou cestou, kdy drtivá většina postav působí abnormálně negativně. A divákům můžou být tím pádem jejich jednotlivé osudy tak nějak zcela ukradené, stejně tak nemusí řešit neprávem obviněné, protože jsou nebetyčně nesympatičtí. A plky ústřední dvojice také zrovna zajímavých rozměrů nedosahují. A nezajímavá režie jen podtrhuje rozkolísaný divácký dojem. A taky nějaké ty technické nedostatky také nelze přehlédnout. V první půlce se postavy brodí sněhem, od půlky není po sněhu ani památky. Asi bleskurychlá obleva. Po tom se už dobereme rozuzlení. Povinný a očekávaný závěrečný zvrat(ek) moc smysluplnosti nepobral. Omladina to celkem zahrála schopně, zbytek herecky nikterak nezaválel. Petr Stach v roli podivného podnikatele úplně nejhorší ze všech. Pro Viktora Preisse tenhle televizní přírůstek měl patrně největší váhu v tom, že se v něm setkal se svojí manželkou Janou Preissovou. A příští případ už bude v rámci existence jeho postavy detektiva tím úplně posledním, dle oznámení hlavní tvůrkyně. 5/10 ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Od začátku mě to nezajímalo. U detektivky je ovšem zásadně špatně, pokud mi je jako divákovi úplně ukradené, kdo je vrah. Pánové Preiss, Matásek a Stach si ovšem nakonec dohromady dvě hvězdičky zaslouží. ()

helianto 

všechny recenze uživatele

No, tak já asi zkrátka nejsem až tak kritická jako všichni, co přesně vědí, jak by se to mělo natočit. Já mám ráda chemii mezi Vašátkem a Horácem, je to pro mě dost překvapivé spojení, myslím tím herecké představitele, a mám ráda, když má něco atmosféru. Atmosféra spíš temnější oproti jiným dílům série, ale ono tady nemůžete mít pohodu, mezigenerační spory jsou staré jako lidstvo samo, každá generace se potřebuje vymezit proti té předchozí a přejde jí to, když má sama své děti. Je to věčné téma a věčně komplikované. A rozuzlení je hodně smutné. Tak proč bych tu, sakra, měla řešit, jestli jeden den sníh byl a druhý ne. No, každý, holt, vnímá něco jiného... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Těžce předvídatelná nuda, kde se všechny postavy chovají jako idioti. Btw, jak a kdy opustila partička Horácův byt, a kam zmizela, že o ní už nebylo slyšet? Jenom kamera hodně slušná. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Ty jo tak to byl fičák. Tvůrci určitě byli na sněhu. Jak jinak si vysvětlit v navazujících záběrech sníh následně bez sněhu a to několikrát. Sjet na sněhu se nevyplácí. ()

dyfur odpad!

všechny recenze uživatele

..najhoršia časť od dvojice komisár Vašátko a maliar Horác.....chýbala tomu komorná atmosféra, ktorá bola typická pre detektívne príbehy tejto dvojice....tu drogový dealeri  :(  ..... samé odporné ksichty príbeh logikou a vývojom- bez logiky.... komisár Vašátko  sa moc neukázal ani maliar Horác  nemal svoj deň.... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

V nejnovějším případu známé dvojice mi nevadilo ani to, jak se během dne měnila příroda, ale fauly herecké a scénáristické. Mladí byli nesympatičtí především hrozným přehráváním, ani ne tak chováním. Preiss vypadal hrozně unaveně, policisté chybovali a vztahy byly vůbec zvláštní. V důležitých momentech se objevovaly postavy nevysvětlitelným způsobem. Asi nejméně povedený film ze série. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Když je něco v rámci  zavedené série ,tak prostě musí být člově u jednotlivých změn kritický. Případy XY byli vždy proměnlivé kvality, ale tento díl je zatím zaručené nejhorší. Jestli něco měli předchozí díly společné, tak takovou určitou pohodovou atmosféru a nadhled. Tady se asi tvůrci snažili přizpůsobit moderním trendům, a vše je laděno do dosti temného a depresivního tónu, a to včetně obrazu. Díl má bohužel dost tvůrčích lapsů. Už zmíněný je mizející sníh a značně proměnlivé podnebí napříč Prahou. Dále v podstatě není vysvětlen vztah Horáce k podezřelému (vrahovi). Stejně tak to, jak Horáce našla partička mladých "inteligentů" (asi ho teda mladý napráskal, ale řečeno to nikdy neni). No a samotná parta podezřelých je parta (hereckých i charakterových) tragédů, za které by si měli tvůrci stydět. No jsem rád, že ačkoliv hlavní dvojka v závěru řekne, že je to definitivně poslední z posledních, tak ještě mají tvůrci šanci to zachránit. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Tak já to taky nehodnotím moc vysoko. A není to kvůli přítomnosti či absenci sněhu, které jsem si popravdě ani moc nevšimla. Příběh mi nepřipadal moc uvěřitelný, postavy se chovaly často dost neadekvátně situaci, na to, že to mělo 80 minut, mi to připadalo pocitově šíleně dlouhé. Dvě hvězdy za dobré herecké výkony. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Musím se přidat k většině zde hodnotících...nebylo to ono a jedná se o (zatím) nejslabší případ Horáce a Konstábla... Pominu-li zcela nesympatické a dle mého zbytečně do extrému vyhnané 'vzorky' mládeže, tak mi nejvíc asi vadily neukončené nebo zbytečné dějové linky, které nikam nevedly a sloužily asi jen k natáhnutí stopáže...viz návštěva chuligánů u Horáce doma. Pro pány Preisse i Matáska...a vlastně i nás diváky nezajímavý a zbytečný díl... ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdy za skvěle fungující oblíbené duo hlavních hrdinů, za účast manželů Preissových a za ten filmařsky solidní akční úvod, jinak samotný případ bída a to přehrávání a nelogické chování omladiny škoda mluvit. ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Tato epizoda by mohla být zajímavá, kdyby se mnohé postavy nechovaly tak přemrštěně. Prvních pár minut samý řev, nepřehledná situace. Pak zcela neadekvátní chování obviněného chlapce. Neurvalé chování party, kterou si vybral chlapec z lepší rodiny. Pokud si byl tak blízký se svým otcem, netíhl by k partě takových blbečků. Scéna v bytě Horáce byla silně přehnaná. Otec zavalený prací, který už nemá tolik času na svého syna a nemá s ním trpělivost. To bylo asi to nejdůležitější varování. V závěru nechává Horác svého kamaráda  v tak hrozném stavu odejít, to napadlo i mě, že spáchá sebevraždu. A pak žádný smutek u večeře s Vašátkem. Nepřesvědčivé! Pouze scéna před kinem to malinko vylepšila. A co se týká toho sněhu, to bylo myslím bezvýznamné. ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Tak nám Vašátko a Horác trochu zdrsneli, ale opravdu jenom trochu, jak je vidět na nečekaně uvolněném konci. Mě to chvilkama i dost bavilo, hlavně všechno s Petrem Stachem, který se vypracoval na zajímavého herce. Jenže to dolů shazovala gangsta mládež přehrávajici jako pornohvězda na prvním rande, vyšnorena navíc dost zvláštně v neidentifikovatelnem stylu a naprosto nesmyslné skoky v ději a náladach. Horáce přepadnou, bijí a šikanuji v bytě a nejen že nevíme jak ho našli, ale on to ani dál neřeší, dokonce slůvkem se o tom nezmíní. A na konci jeho kamarád udělá co udělá a střih, závěrečná pohoda u ryby, žádná lítost, nic. Tím úplně zabíjí konec a nenechají vyznít Stachovu linku, prostě čistý amaterismus. Nebo si teprve v poslední scéně vzpomněli, že chtěli točit komedii?  O náhodně se objevujícím a mizejícím sněhu tu mluvi všichni a je fakt, že i když tohle většinou tolik neřeším, tady to bilo přímo do očí. Holt se jelo podle plánu hlava nehlava... ()

Reklama

Reklama