Reklama

Reklama

Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň

  • USA The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Letopisy Narnie vypráví příběh sourozenců Lucinky, Edmunda, Zuzany a Petra, kterým se během hry na schovávanou ve venkovském sídle excentrického profesora podaří pomocí magické skříně dostat do jiného světa. Narnie, v níž se ocitnou, se ukáže být okouzlující a mírumilovnou zemí obydlenou mluvícími zvířaty, skřítky, fauny, kentaury a obry, která je však díky prokletí zlé Bílé čarodějnice Jadisy odsouzena k věčné zimě. Děti se pod vedením vznešeného a tajemného panovníka, lva Aslana, odhodlají mocné čarodějnici postavit. Musí její ledové kouzlo zlomit a tím navždy osvobodit říši. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (860)

Cival 

všechny recenze uživatele

Docela slabota. Děj rozředěný z hodiny na 130 minut, špunti strašně protivní, Adamson tápající mezi slabou vykrádačkou LOTRa a Princem a Večernicí a triky mimo záběry z traileru mnohokrát i prachbídné. Od nižšího hodnocení zachraňuje pouze evidentní zacílení na děti do deseti let a chrabrý bobr-lučištník v drátěné košili... i když po půl roce už ani to nestačí. :-) ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

U Narnie jsou klíčová dvě slova: pohádka - Disney. Je to stále ten starý Disney, se všemi klišé a šablonami, které známe, které ale na druhou stranu spousta zejména amerických rodičů očekává. Film mohou bez problémů zhlédnout ti nejmenší, ale vám zůstane na tváři nejeden trpký úsměv. A to především i díky zpracování. Jestliže je knižní předloha (kterou bohužel neznám) přirovnávána k dětskému Pánu prstenů, tak o filmu to neplatí ani omylem. Pro kinoformát je někdy až trestuhodně televizní a daleko blíž má svým pojetím k něčemu jako seriály "Herkules" či "Xena". Triky značně nevyrovnané, hudba průměrná (na trailerovou pecku ukradenou z "The Children of Dune" zapomeňte). Herecky suverénně kraluje Tida Swinton coby Bílá čarodějka, sympatie k dětským charakterům klesá s tím jak stoupá věk od malé Lucy až k novodobému Mirku Dušínovi a většina digitálních zvířátek je vesměs strčí do kapsy. Tvůrci se ani jednou nepokusili o nějaký nápad, či atmosféru, která by vás vtáhla do příběhu a ani "exotické" exteriéry Českosaského Švýcarska, kam jezdím každé léto na vandr, tomu příliš nepomohly. Značně promarněný potenciál, který výrazně spoléhá na znalost předlohy, ale vaše dítka si ho nejspíš dosyta užijí. Jestli se to tvůrcům podaří napravit, uvidíme podle tržeb, knižních pokračování zbývá šest a vrátka jsou otevřená jak dopředu tak dozadu. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Začátek, kde děti v Londýně utíkají před kobercovými nálety Německých bombardérů je velmi pěkný a říkáte si, že to bude celkem dobré. Ale po půl hodině začínáte měnit názor. Připadá Vám to příliš dětské, takové moc zkreslené. Zasněžená krajina vypadá opravdu nádherně a mluvící bobři jsou milí, ale film nezachrání ani silný lev Aslan, který podle režiséra měl mít stejné poslání jako Ježíš v našem světě. A když si říkáte, že poslední bitva bude stát za dvě hodiny sledování, tak stejnak nakonec budete zklamáni. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Pověst mixu Harryho Pottera a Pána prstenů je absolutně nesmyslná. Cílová trefa do dětského diváka v kombinaci s řádně fungujícím světem fantasy funguje leda tak v hodně širokých motivech. Andrew Adamson možná umí sedět u počítače a společně se svým týmem tvořit animovaná dobrodružství jednoho zlobra, jenomže základ nové fantasy ságy se mu nepodařilo položit ani omylem. Adamson se opírá pouze o výpravu (v mnoha případech dosti lacinou) a absolutně kašle na nějaké budování životnosti celé Narnie jakožto světa, který by si měl diváka připoutat. Maximálně zdlouhavá první půle se snaží být vykompenzována akčněji vygradovanější druhou, jenomže jakýkoliv drajv vychází vniveč díky nulově nabývanému hrdinství dětských postav, ze kterých se stávají zachránci Narnie víceméně díky pár střihům mezi několika odfláknutými dialogy. Navíc Adamsonovi chybí cit pro detaily – jak moc jsem si přál, aby kamera při prvním Petrově vytasení meče pomalu zabrala lesknoucí se kov v celé jeho kráse. Kameraman se naprosto nepochopitelně krotil, čímž se velkolepost závěrečné bitvy vytrácí úplně do ztracena a celek je tak neúměrně dlouhou pohádkou, kterou bych si vychutnal leda tak poté, co bych na dortu sfouknul maximálně osmou svíčku ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Prvá Narnia je zhruba na úrovni prvých dvoch Potterov. Príbeh šitý na mieru prvému stupňu na zš, obrazovo krásne, hudobne ultimátne. To potom aj nám starcom dve a pol hodiny ubehne ako voda, keď sú zmysly bombardované načechranými fantasy vôňami od výmyslu sveta. Rovnako ako v prípade Pottera po Narnii z nudy druhý krát nesiahnem, ale výlet do sveta Heores of the Might and Magic to bol nad mieru príjemný. Kentauri! 70% ()

Galerie (242)

Zajímavosti (49)

  • Andrew Adamson tímto snímkem debutoval na poli hraného filmu, dříve režíroval "jen" první dva díly Shreka (2001, 2004). (imro)
  • Při volbě Aslanova (Liam Neeson) hlasu byl první volbou Brian Cox. Jenže časem se ukázalo že Cox není schopen přecházet ze vřelého otcovského tónu do ruzzuřeného lvího řevu. (duklak2)
  • Společnost Walden Media o filmu uvažovala přibližně od roku 2000. Po uvedení - a obřích komerčních úspěších - filmových adaptací sérií "Harry Potter" a "Pán prstenů" se mnoho dalších společností vehementně dožadovalo práv na "Narnii", jednu z mála slavných mainstreamových fantasy sérií, které ještě nebyly zfilmovány. Dědici C. S. Lewise byli ovšem loajální a ocenili, že Walden Media měla zájem už dříve. (warner)

Související novinky

Mattel chystá hromadu projektů

Mattel chystá hromadu projektů

27.07.2023

Vzhledem k fenomenálnímu úspěchu Barbie v kinech asi nikoho nepřekvapí, nebo by alespoň v dnešní době nemělo, že už si mateřská společnost Mattel vysnila celou řadu dalších filmů. Ano, jen pár dní… (více)

Režisérka Barbie chystá Narnii

Režisérka Barbie chystá Narnii

04.07.2023

Tak se zdá, že režisérka Greta Gerwig (Malé ženy) hodlá vyměnit kariérní dráhu oceňované indie filmařky a v budoucnu se natrvalo přesunout ke tvorbě velkých studiových filmů. A vzhledem k tržebním… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Netflix chystá novou Narnii

Netflix chystá novou Narnii

04.10.2018

Letopisy Narnie už se jednoho filmového zpracování dočkaly v podobě ne příliš úspěšné trilogie. Milovanou fantasy spisovatele C. S. Lewise nicméně nyní čekají nové adaptace, které chystá streamovací… (více)

Reklama

Reklama