Reklama

Reklama

Ve středu 26. října 1881 okolo třetí hodiny odpolední došlo v arizonském pohraničním městě Tombstone na pozemku Harwoodovy dřevařské firmy naproti vchodu do O.K. Corralu k divoké přestřelce deseti mužů. Na jedné straně stál marshal Wyatt Earp se svými dvěma bratry a známým pistolníkem Docem Hollidayem, na druhé bratři Clantonovi, bratři McLauryovi, Billy Claiborne a úplatný šerif Johnny Behan. Střelba trvala zhruba půl minuty a na zemi zůstala těla tří zločinců. Tato událost vešla do dějin jako přestřelka u O.K. Corralu a v průběhu let nabyla rozměrů symbolického střetnutí mezi zákonem a bezprávím v divokém americkém pohraničí. Byla vyvrcholením řady westernů, např. Můj miláček Klementina (1946), Hodina pušek (1967), Doc (1971), Tombstone (1993) nebo Wyatt Earp (1994). Jednu z nejznámějších verzí bitky obsahuje film režiséra Johna Sturgese Přestřelka u O.K. Corralu (1957), který vloženými prostředky i hvězdným obsazením patřil k tehdejším prestižním hollywoodským projektům. Jako spousta snímků z historie Divokého západu ani tento příliš nerespektuje fakta (titulní přestřelka ve filmu trvá pět minut a natáčela se čtyři dny), ale mezi diváky westernů by se asi našel málokdo, komu by to vadilo. Přestřelka u O.K. Corralu naplňuje vrchovatou měrou to, co od podobných filmů očekáváme. Ne jednoho, ale hned dva neohrožené hrdiny, Wyatta Earpa (Burt Lancaster) a Doca Hollidaye (Kirk Douglas), celou bandu zlosynů, mezi nimiž nejvíce prostoru dostává najatý zabiják Johnny Ringo (John Ireland), a dvě ženy, komplikující život oběma hrdinům – přitažlivá hazardní hráčka Laura (Rhonda Flemingová) a přelétavá Docova přítelkyně Kate (Jo Van Fleetová). Mezi známými představiteli vedlejších partů se objevují např. Dennis Hopper v úloze mladého Billyho Clantona a Lee Van Cleef jako jeden z Clantonových pistolníků. Režisér John Sturges (1911–1992) v té době měl za sebou už několik westernů (Útěk z Fort Bravo, Odveta Jima Slatera), ale ten nejslavnější Sedm statečných na něho teprve čekal. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (118)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Earp, Holliday, Ringo a další už jsou ve světe westernu zažité postavy (právem neprávem vem to čert, i naprostý zabedněnec ví, kdo to byl Wyatt Earp). Klasický film z r. 1957 velmi dobře rozvíjí příběh, bohužel hlavní postava šerif Earp je spíše bezkrevný, než horkokrevný, zato Doc je ukázkově chladnokrevný... no považte, může někdo lepší než bývalý zubař být takovým zabijákem? Ne, nemůže. Zubaři jsou totiž takoví násilníci :) Nezbývá mi než dát 3* silnější puntíky, Prestřelka u O.K. Corralu je prostě O.K. Srovnám-li však film s novějším počinem Tombstone, mladší bráška se mi zamlouvá o něco více. Nebijte mě. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Příběh obeznamující diváka událostmi, jež zapříčinily vzniku asi nejpodivnějšího přátelství Divokého západu. Zubaře zabijáka se slavným šerifem. Vyustící až k nejslavněvnější přestřelce té doby. Jenže pozvolné budování hutnější atmosféry a napětí tu neplatí. Přesto film nenudí. U samotné přestřelky jsem jen čekal více podobností se známými fakty. Western táhne hlavně skvělé, ústřední, herecké duo Lancaster a Douglas. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Westernová klasika, která nikoho znalého příběhu Wyatta Earpa a Doca Hollidaye nijak zvlášť nepřekvapí, ale rozhodně potěší. Ačkoliv je pravda, že mě trochu zarazilo, jak si Sturges pohrál se skutečností, ale z míry mě to nevyvedlo. Kromě Burta Lancastera a výborného Kirka Douglase zaujme i malá rolička mladého Dennise Hoppera. 80% ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Bylo, nebylo, jednoho krásného dne na Divokém západě po sobě devět chlápků 30 vteřin střílelo. Výsledek? Tři mrtví, tři zranění, vypáleno cca 30 kulek. To je všechno. Zdá se vám to jako látka na dvouhodinovej biják poněkud řídké? Kdepak, tohle je jenom jeden z mnoha filmů o oné lapálii v Tombstone. Jeden z lepších. Nechápu, proč má zrovna tahle epizodka pro Američany takovou ikonickou hodnotu. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Jeden kladný hrdina (Burt Lancaster), jeho sympaticky kontroverzní parťák (Kirk Douglas), dvě rádobyšmrncovní baby s vizáží barových kurev, papundeklové městečko, spousta desperátů a nijak objevnej příběh. Chtěl bych znát názor odborníků, jestli tahle Přestřelka patří do zlatého fondu kvůli hereckému obsazení nebo je to jenom jeden z mnoha westernů, jakých se tehdy v Hollywoodu točily desítky ročně. Mě to moc nebavilo. ()

Galerie (106)

Zajímavosti (24)

  • Herec Burt Lancaster urobil vo filme všetky svoje kaskadérske kúsky. Týmto využil svoju obratnosť ako akrobat, ktorým bol, kým sa stal hercom. (Reverse01)
  • Burt Lancaster a Kirk Douglas boli nominovaní na Laurel Awards v kategórii top mužská akčná hviezda. Išlo o americký systém udeľovania cien v kine, ktorý bol vytvorený na ocenenie filmov, hercov, herečiek, producentov, režisérov a skladateľov.  Prebiehal v rokoch 1948 až 1971. (westerns)

Související novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama