Reklama

Reklama

Jeden díl novinařiny, tři díly rumu. Americký novinář Hunter S. Thompson (1937–2005) byl významnou postavou kontrakultury šedesátých let a představitelem tzv. gonzo žurnalismu, vyznačujícího se extrémně subjektivním pohledem na zobrazované události. Dvě z jeho autobiografických knih se staly předmětem filmového zpracování a u obou byl iniciátorem a hlavním představitelem novinářův blízký přítel Johnny Depp. V režii Terryho Gilliama vznikl snímek Strach a hnus v Las Vegas (1998), účtující s hnutím hippies, protesty proti vietnamské válce a všeobecným psychedelickým šílením šedesátých let, v němž s Deppem hrál Benicio Del Toro. S dvanáctiletým odstupem byl pak zfilmován jeho Rumový deník (2010), líčící zážitky svérázného novináře, který v roce 1960 nastupuje do krachujícího deníku v portorickém San Juanu. Většinu času tráví v alkoholovém či jiném opojení a snaží se psát o potenciální korupci amerických financí, jež na ostrov začínají proudit. Barvotisková krása turistické destinace se tu střetává s bídou místních obyvatel, kteří Američany nemají rádi, ač k nim v podstatě sami patří. Film režíroval anglický herec Bruce Robinson (*1946), který se uvedl jako režisér pozoruhodným autobiografickým příběhem dvou nezaměstnaných herců Withnail a já (1986) a psychothrillerem o stíhání sériového vraha Jennifer 8 (1992). Deppovou hereckou partnerkou ve snímku je Amber Heardová, která pak byla dva roky jeho manželkou (rozvedli se v lednu 2017). (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (408)

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Mohl by to být velmi zajímavý příběh, teda alespoň ten materiál mi na to přišel, ale podle mě to režisér nepojal příliš dobře, protože jsem se místy docela nudila. Ale zase na druhou stranu tam bylo pár naprosto nezapomenutelných a hrozně vtipných scén. Například ta scéna s "rozbitým" autem naprosto neměla chybu :D Celkem to byl průměr, vylepšený Johnny Deppem v hlavní roli, ale víc jak 3* tomu prostě dát nemůžu. ()

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Kniha je o hledání sebe sama a flašce rumu za dolar. Film je od základu jiný. Nejenže pomíchal a pozměnil charaktery a jejich motivace, uřízl děj v půlce, nasadil mnohem neatraktivnější podtext a přimíchal o jedny meskalinové kapky víc, než je zdrávo, ale hlavně je prostě nekonzistentní, nemastný, neslaný a vykouřil se mi z hlavy, než bys řekl pes vomrdal papeže. V obsazení bez diskuze vládne Giovanni Ribisi, příjemně překvapila Amber Heard (tímto se omlouvám za všechny své výroky vyzdvihující její kozy nad herecký talent) a Depp už není co býval. Knížka je rozhodně lepší než film a to i přesto, že jsem ji četl ve značně nepokročilém věku, Hunter už ovšem napsal lepší. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

To bych v životě neřekl, že to i po rumu může být taková hrozná otrava. Asi jsem udělal tu chybu, že jsem si k tomu neotevřel flašku Božkovské rzi, po které bych tento tupý, dvouhodinový notorikův cestopis po Portoriku šedesátých let, jenž přesně naplňuje otřepanou definici "naprosto o ničem", zajisté lépe snášel. Poté, co se Džony komerčně zaprodal a začal se plavit v Bruckheimerově žoldu, jde to s ním od desíti k pěti. Bude sice pěkně ve vatě, ale je zralý na to, aby mu jeden flustnul na jeho herecký hrobeček s nápisem Jump street. Avšak na druhé straně se mu moc nedivím, protože mít doma tu francouzskou obludu co on, taky chlastám první ligu a hraju v kdejaké sračce, jen proto, abych, proboha!!, nemusel být doma. Ještě párkrát někdo prokleje Černou perlu a Tim musí dostat totální deppku, protože z takové letargie už ho podruhé nevytáhne ani on. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Asi takhle - některé filmy se vám vykouří z hlavy do zítřejšího rána, některé se vytratí z paměti do tří dnů, jiné na to potřebují týden či dokonce měsíce. Rumový deník se mi rozplynul v momentě, kdy jsem vypnul televizor. Vím jen, že tam hrál Johnny Depp, odehrávalo se to v Karibiku, hodně se mluvilo a chlastalo. Žádné jiné stopy ve mě tenhle filmový kousek nezanechal a nikdy se k němu určitě nebudu vracet. Jestli bych měl Rumový deník nějak charakterizovat, tak ho vystihuje bezradnost. Celkový dojem: 35 %. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Není to výborný film, spíš bych dokonce řekl, že má hodně nevyužitý potenciál - naběhnuto měl na depovský Arizona Dream po 20 letech ... bohužel se někdo lekl natočit buť příliš velké halucinační psycho nebo opravdu pořádnou kritiku společnosti, médií, systému a bůhví čeho ještě. Takhle z toho nakonec není obdi hodný dvacetiletý bílý rumík, ale jen flaška neurážejícího Captaina Morgana ... ()

Galerie (85)

Zajímavosti (16)

  • Film je věnován památce spisovatele Huntera S. Thompsona, který žil v letech 1937-2005. (MeanWhile)
  • Prvý film, ktorý produkovala Deppova vlastná produkčná spoločnosť. (busev)

Reklama

Reklama