Reklama

Reklama

Rituál

  • Česko Proutěný muž (více)
Trailer

VOD (1)

Policejní seržant Howie (Edward Woodward) odjede na odlehlý skotský ostrov vyšetřovat záhadné zmizení mladé dívky. Velmi brzy se ukáže, že místní venkovská komunita, vedená podivínem Lordem Summerislem (Christopher Lee) není tím, čím by se mohla zdát na první pohled. Detektiv, silně věřící křesťan, v ní totiž odhalí tajuplnou společnost prostopášníků a pohanů. Dokáže Howie zabránit podivuhodné sektě v tom, aby přinesla oběť nejvyšší dříve, než se jí stane on sám v rámci hrůzostrašného Rituálu, s nímž je spojena? Britt Ekland, Diane Cilento a Ingrid Pitt jsou hlavními představiteli tohoto provokativního a šokujícího díla scénáristy Anthony Shaffera, které fanoušci i kritici po celém světě považují za skutečnou kultovní klasiku a moderní hororové mistrovské dílo. (Magic Box)

(více)

Recenze (272)

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se těšila na šílené pohanské obřady, ale tento film mě docela zklamal. Zejména proto, že zde až na několik málo okamžiků chyběla ta správná atmosféra. Téma izolovaného ostrova se svéráznou kulturou má veliký potenciál, avšak zde, podle mě, nebyl dostatečně využit. Ostrovní "náboženství" postrádalo celistvost a jednotný charakter, přišlo mi spíše jako splácanina všeho možného, co leží v povědomí lidí jako pohanské zvyky. Nebylo to špatné, ale v těchto věcech by si zasloužilo doladit. ()

ComicBookGuy 

všechny recenze uživatele

Přeceňovaná detektivka plná odpudivý hippie muziky - jedinou věcí honosící se přívlastkem hororová v tomto filmu. Woodward se snaží, ale neutáhne to, protože ostatní (NE)herci jsou příšerní. Lee je tam zhruba 10 minut čistého času, takže vše musí vynahradit frontally (nejen) Britt Ekland. Závěrečný twist byl fajn, škoda že se neujal režie někdo s citem pro budování napětí. Za mě tři oschlá jablíčka z pěti čerstvých. ()

forsythia 

všechny recenze uživatele

Inu, všem bohům učiněno zadost. Bohu Slunce i Matce Zemi, prastarými rituály, a nakonec i tomu křesťanskému přibyl jeden blahoslavený mučedník. Krásná příroda k pokochání, místy především pro mužské oko, folklór, tanec, zpěv a to nejlepší na závěr. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Vynikající originální film se skvěle vykreslenou atmosférou. Tu atmosféru tam podle mě trochu rušily ty muzikálové vložky, ale nebylo to zas až tak hrozný. Rituály i lidé ve mě zanechávají úplně odlišný pocit, než jakejkoliv jinej film. I samotná hlavní postava seržanta je netypická a originální. Bojím se kouknout na remake s Cagem, protože ten to určitě přežije. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Velka filmova bizarnost v dobrem slova smyslu a skvele zahrana mysteriozni psychedelie. Edward Woodward se v teto roli vytahl, postavu nesnesitelneho policejniho moralisty v pro nej sokujicim az desivem prostredi sverazneho komunitniho ostrova s potrhlymi obyvateli bez jakyhkoliv zabran, navic odstrihleho od zbytku sveta, zahral fantasticky. Misty film pusobi spise trochu usmevne nez strasidelne, ale to muze byt zpusobeno i zvrhlejsim humorem recenzenta, finale je kazdopadne velkolepe... :) ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Rituální katafalk fanatismu, plénum přírodních mocností, výseč ďábelskosti. Obřad jako drákulovský sluha, obřad jako vyviklaný relikviář, trofej extrémní dimenze. Christopher Lee jako uctívaný guru, mesiáš lapající aplaus "smečky." Jedinci oslav folklóru okultismu ve výklenku soudců davu, domorodců temných zvyklostí. Rituál jako oběť, jako past. Rituál jako mytologická pěvkyně, jako zhmotněná manýra vnadné mrchy, která postupně odhaluje svou podstatu, své exkluzivní zbraně. Na začátku mlčící, vinoucí se liána, švitořící předehrou, která v posledních minutách zasadí úder, vytasí drápy a vysype z rukávu šokující prozrazení. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Horor? Vůbec ne. Černočerná až makabrózní komedie křížená s detektivkou a hippie muzikálem znějícím tak, jak by zněla hudba ze semaforské Kytice, kdyby byl Havlík sedmdesátkový bigbíťák s keltskými kořeny. Není to sice tak nepředvídatelné a hluboké, jak si to o sobě myslí, a dnes už asi ani příliš provokativní, ale rozhodně je to naprosto své, sympaticky rozpustilé a velmi, velmi zábavné. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Malý klenot a absolutně geniální film. Christpoher Lee tu má docela malou roli, ale jako vždy absolutně kraluje celému filmu se strhující atmsférou, velice znepokojivým dějem a fascinujícím hudebním doprovodem, úchvatnými exteriéry, působivým finále a panoptikem zatraceně podivných postav. Ano, když nad tím tak přemýšlím, uvědomuji si, že mám pravdu. Proutěný muž je opravdu geniální film. Nezapomenutelný a ohromující. Neskutečně působivá lahůdka, která se musí vidět, ale kterou bohužel asi málokdo ocení. Za mně rozhodně 100%. Fantastická záležitost. Jsem rád, že film s Nickem jsem nikdy neviděl. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Nadčasový hororově poetický bizár, který svou plíživostí a postupnou gradací strčí i po více než 45 (!) letech do kapsy většinu novodobé "hororové" tvorby. ()

Belbo 

všechny recenze uživatele

Žádný zázrak to není. Verzi s Nicolasem neznám a ani vidět nechci. Prouťák je ..., jak to napsat??? DObré téma s zajímavým koncem a pro mě nnevyhovujícím zpracování (co si chybějícího neumím pojmenovat). ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Hippie thriller se zajímavou atmosférou, ale fraškovitou druhou půlí, kterou zachraňuje překvapivá pointa s nástupem Proutěného muže. Pseudohororový Monty Python. ()

danoo 

všechny recenze uživatele

Neverte ostatým komentárom! Nejde o žiadny horor, thriler či detektívku. The Wicker Man je v podstate výstredný muzikál. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Pro mě je těžké tento film hodnotit, jelikož je hodně speciální a zvláštní...Věděla jsem, že to bude něco trochu komplikovanějšího, né moc záživného, ale nadmíru zajímavého :D :D A ono jo :) Má to poměrně celou dobu pomalý děj a je to obzvláštněno zpěvy, tanci, neobvyklými zvyky a již na první pohled hodně zvláštními obyvateli ostrova :) Děj pluje tak nějak hodně pomalu a já jsem jen každou chvíli čekala, co se objeví za dalším rohem a hodně zajímavá byla paní, která přijímala mladé chlapce u sebe v pokoji :) Místní obyvatelé dosáhli svého, ale rozhodně bych do takovéto "komunity" patřit nechtěla a myslím si, že film hodně lidí nepřijalo a hlavně nepobralo, jelikož je opravdu hodně extrémní a speciální...3* jsem dala spís více, než méne - jelikož to vidím tak na 2+. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Fajnovučká mysteriózna atmosférická jednohubka s prekvapivo dobrým scenárom. Akurát čo mi vadilo bola hudba, neprofesionálnosť niektorých hercov a vizuálne to pôsobilo amatérsky. ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Aj napriek dobre vyzerajúcemu koncu filmu (ktorý stál jediný za zhliadnutie) a mojou zvedavosťou ako to skončí som mal pocit že sa dívam na neskutočne dementné Béčko s erotickým klišé štýlu italský hřebec a muzikálu z nahulených Hipies v amatérskom nízkorozpočtáku. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Detektivka s hororovými prvky. Christopher Lee a Edward Woodward byla skvělá dvojka, která zbytek "ne"herců vedle k ucelenému zážitku. ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Dnes jsem zažil divácky pražský maraton, muzeum Franze Kafky, podíval jsem se na budovu českého rozhlasu a teď den doklepávám v hostelu s týpkem z Boloni v té nejatraktivnější části Strašnic, co je. Wicker man je z film z prostředí, které znám. Dlouho jsem takovy film vyhlížel a myslel jsem, že nikdo něco podobného neudělal. Tihleti se toho nebáli a nezůstal kámen na kameni. Pekelná pohanská troufalost, která dá zavzpomínat na staré časy biblických rituálů a rozlámaných kostí a tanců v rouše Adamově v kruhu staletých menhirů. ()

Dreadd 

všechny recenze uživatele

Bez alergie na včely, bez otravných flashbacků, bez násilí na ženách, vůbec bez všech blbostí, kterých měl šest let starý remake na rozdávání. Původní film je totiž zaměřený méně na kýčovitost a mnohem více na konfrontaci zatvrzelého policisty - kovaného křesťana s pohanskou komunitou (chvílemi připomínající hippies), kterou nový Rituál odbyl v podstatě jednou větou a celým svým pojetím naprosto popřel hlavní motivy svého předchůdce (a dost možná i původního knižního díla). A nemusel by se zrovna podivovat nad všudypřítomnou nahotou, když byl zasazen do současnosti, ale s tím omezováním to vzal až moc zeširoka a pak se muselo nastavovat nesmysly. I o tanečky Britt Ekland nás Amerika ochudila. Možná by nejlepší bylo říct k Rituálu asi tohle - pokud jste viděli remake a líbil se vám, pravděpodobně vás tento nezaujme a naopak. ()

Související novinky

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

31.07.2018

Režisér Ari Aster svým hororovým debutem Děsivé dědictví udělal slušnou díru do světa. Distribuční společnost A24 si díky jeho filmu připsala celosvětově nejvýdělečnější snímek vůbec a vzhledem k… (více)

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Mlčenlivý Bob zabijákem?

Mlčenlivý Bob zabijákem?

24.08.2006

Kultovní figurka na filmařské šachovnici, režisér Kevin Smith, poskytl další informace o svém příštím filmu, do něhož se pustí poté, co skončí s propagací aktuálních Clerks 2. Jak už ohlásil dříve,… (více)

Reklama

Reklama