Reklama

Reklama

Revizoři

  • Česko Kontroll (festivalový název) (více)
Thriller / Komedie / Mysteriózní / Drama
Maďarsko, 2003, 105 min

Režie:

Nimród Antal

Scénář:

Nimród Antal, Jim Adler

Kamera:

Gyula Pados

Hrají:

Sándor Csányi, Zoltán Mucsi, Csaba Pindroch, Sándor Badár, Zsolt Nagy, Eszter Balla, Lajos Kovács, Bence Mátyássy, Győző Szabó, Péter Scherer (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Svižně natočený akční thriller odehrávající se v budapešťském metru maďarského Američana Nimróda Antala. V Maďarsku se stal tento film kasovním trhákem a trumfnul většinu hollywoodské produkce, která se v té době promítala. Jak už bylo řečeno, Kontroll se odehrává ve tmavých tunelech maďarského metra, které jakoby z oka vypadlo tomu pražskému a sleduje několik revizorů a jejich kontrolované pasažéry.

Divák je ve filmu svědkem spousty bizarních, vtipných či divných situací, které se odehrávají mezi těmito skupinami "cestujících" a když k tomu připočteme kdesi se skrývajícího maskovaného zabijáka, tak máme o zábavu postaráno. O zábavu se nám také stará svižná kamera a raketový střih, který v žádném případě neruší a naopak zdatně evokuje každodenní shon v tomto dopravním prostředku. Stejně tak je velice povedený soundtrack od člověka jménem Neo (s Matrixem nic společného nemá) ve stylu Media Ventures (rytmické syntezátory a různé samply). Film byl také oceněn na letošním festivalu v Cannes zvláštní cenou "Award of the Young" a ve Varech byl uváděn v sekci Dny kritiků Variety. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (514)

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Působivá "pocta" maďarskému metru výborně míchající hollywoodská klišé s východoevropským temperamentem a poetikou. Člověk z toho má až depku, nebýt trochu černého humoru a osvobozující scény v závěru. Takový film jako Revizoři schází v zatuchlém českém filmu jako sůl. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle rikam Underground. Fantasticky trip, ktery na me pusobi jakoby se David Lynch posilnil alkoholem a pod vlivem se vydal na nezavislou a bezucelnou jizdu metrem. Je to originalni, unikatni, temne, spinave a predevsim to ma dokonalou atmosferu. Krome vyborneho hlavniho hrdiny a jeho sympatickeho mysiho zenskeho protejsku je sice zbytek hereckeho osazeni banda totalnich vagusu, ale ma to svuj ucel. Naprosto nulova uhlazenost a produkce, jedna se o syrovou davku 100% undergroundi deprese v utrobach madarskeho metra. K tomu nezbytna porce v halucinogenich pasazich ambientni elektroniky a v akcnich scenach alternativniho techna. Cele mi to trosku pripominalo Aronofskyho "Pi" a ze stejneho duvodu tomu davam maximalni hodnoceni. Pocit, ktery dokaze sledovani Kontroll evokovat se u filmu objevi opravdu velmi zridka. Doporucuji zasadne nocni projekci. Za celou dobu nespatrite denni svetlo ani zemsky povrch - idealni. Vase vnimani podzemky bude zazitkem z Kontroll silne distortovano. Bezna jizda metrem pro vas po shlednuti uz nebude pouhou jizdou metrem, ale neco vic. Neco brutalniho, paranoidniho, depresivniho a temneho. Jdu se projet metrem. 9/10 ()

O.Peta 

všechny recenze uživatele

Vizuální stránka a prostředí, ve kterém se film odehrává, není zrovna lákavé. Na toto musí mít člověk tu správnou náladu, protože ani jednou nespatříte sluneční svit. Celý děj se odehrává v podzemních, špinavých prostorech. Při pohledu na zručně odvedenou práci s kamerou, atmosférické vyznění a několik vtipných situací, se mi nechce věřit, že jde o režisérský debut. Maďaři umí! 80% ()

Redlum 

všechny recenze uživatele

Tak tohle, pratele, je naprosta bomba! Madarsky akcni thriller - tak je to v anotaci. Akcni? Ano (neverili byste, jak napinave je sledovat pri praci skupiny revizoru v metru). Zaroven se u filmu skvele pobavite. Pri sledovani snimku, ve kterem se snoubi poetika Davida Lynche, lehce naockovaneho Michaelem Bayem, jsem neustale premyslel o dvou vecech: Stihnu jeste projekci Zrudy? A proc nikdo nenatoci podobny film i u nas? Madari dokazali, ze to neni nemozne. Tenhle vizualne vytribeny snimek (natocit cely film v prostredi madarskeho metra bylo velmi originalnim krokem) je zatim nejvetsim prekvapenim letosniho festivalu (alespon pro me). ()

Macejko 

všechny recenze uživatele

Ja neviem, o čom to sakra, bolo, ale viem, prečo tomu dávam 4 hviezdy. Lebo to bolo proste zaujímavé a pútavé jak sviňa, perfektne natočené a zahrané (Zoltán Mucsi vládne). ()

pevico 

všechny recenze uživatele

Napsat filmový scénář nemusí být někdy až tak těžké..jasným dokladem toho jsou Revizoři..nevím jak vy, ale já potřebuju k dobrýmu zážitku z filmu alespoň trochu děje a nějaký ten dialog..toho jsem se nedočkal a jsem hodně zklamaný..jedna * za pousmání se na samém začátku, ale když je to pak pořád stejný, člověk už se ani nesměje.. ()

milicjant 

všechny recenze uživatele

Abych přiznal barvu, naprosto seru na pasáže, kdy Revizoři vynechávaj, nefungujou nebo nudí. Jistě, nejsou ve všech fragmentech dokonalí, ale celek jasně vítězí a lahodně klouže do vyhladovělých krků nejednoho filmového gurmána. Po dokončení snímku byl režisér kritiky obviňován z toho, že své dílo komponoval dost „neevropsky“(podobně jako třeba Berkmambetov svoji Noční hlídku). Nevím, jak výsostné jsou definiční znaky maďarské kinematografie, ale já jeho odvážnou invenci obdivuju a je dobře, že se nesnažil nic standartizovat. Božský závěr. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Svojská a originálna maďarská podivnosť, ktorú je ťažké k niečomu prirovnať. Kontroll Nimróda Antala občas pôsobí ako nekonzistentná záležitosť, pretože prudko strieda abstraktne uchopenú symboliku s veľmi prízemným a prostoduchým (avšak bránicou otriasajúcim) humorom sympaticky stvárnených postáv revízorov, cestujúcich a všetkých ostatných. V závere to však všetko pekne zapadne do seba, tie mysteriózne sci-fi vychytávky, rozkošne ponurá atmosféra metra a na prvý pohľad jednoduchý, no v skutočnosti takmer monumentálny a symbolmi popretkávaný príbeh vytvoria mimoriadne divný, no mimoriadny film. Antal režíruje v takom veľkom štýle, že sa mu svoj Revízormi vrhnutý tieň doteraz nepodarilo prekročiť. Na nejednu scénu jeho debutu len tak ľahko nezabudnem. (8/10) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle je takový docela dobrý trip, aneb jak udělat zajímavý film i z celkem nezajímavého tématu. I když pravda, o revizorech se dá vyprávět různě, ale stejně nečekáte to, co v maďarském podání dostanete. Je to zajímavá, bizarní jízda, je drsná, v MTV střihu, ale to všechno dohromady tvoří dobrý celek. ()

IllIlIlIIl 

všechny recenze uživatele

Hned první scéna, kdy je divákovi předkládána myšlenka, že všechny postavy jsou smyšlené, působí poněkud amatérsky - stejně tak, jako ostatně celý film. Herecké výkony jsou překvapivě celkem slušný, akorát teda to jejich oblečení je velmi vtipný...Hudba, spíše směs písniček, které doprovází celý film, jsou chvílemi příhodné, ale chvílemi také velmi otřesné. Tento snímek začíná velmi slibně, kdy maskovaný muž zapříčiňuje pády cestujících pod metro. Bohužel tato dějová linie se začne vytrácet a otěže do svých rukou přejímá příběh o ,,čemsi,, - filmu začíná chybět myšlenka a utápí se v prázdných scénách, které jsou zakončeny závěrem filmu, který mě utvrdil v jedné hvězdičce. ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Prý překvapení z Východu. Chápu, že v Maďarsku byl snímek úspěšnější než cokoli zahraničního - to se ale u nás děje s každým druhým českým filmem také. Jsme přeci patrioti, raději se koukneme na českou blbost, než na cokoli lepšího, ale cizího. Tyhle ůdajně velmi úspěšné východoevropské filmy mají pr společných jmenovatelů, kteří je spojujou a hodí do toho jednoho pytle - kamera, kulisy, herci neherci. Všechno je jakoby pečlivě vybíráno, aby tento guláš dal dohromady neútěšený dojem , šedivý a aby divák nepatriot si řekl jen: "Je to zvláštní film." A to je bohužel ta škatulka, kde skončí filmy, kteří počítají se stálým divákem jako pekař s moukou. Film totiž netvoří diváky, ale děj, scénář... Revizoři se chvíli zdáli, že prorazí, ale za půlkou bylo jasné, že ZVLÁŠTNÍ bude to slovo. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Co Maďar, to magor. Alespoň v tomhle filmu. Vysoce zábavná sonda do budapešťského pekla s mnoha bizarníma figurkama a jedním rozkošným medvídkem. Zbytečně překombinovaná zápletka s vrahem mi nedovolí jít až na pět, přesto jsem se bavil královsky a nemůžu zapomenout na scénu, ve které jsou revizoři na pohovoru u psychologa. Tohle povolání člověka rozloží zaživa :) ()

topi 

všechny recenze uživatele

Výborný mysteriózní a atmosférický snímek z maďarského podzemí s řadou bizarních postaviček a s vynikajícím soundtrackem maďarského seskupení NEO. Nevšední a zvláštně působící film. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Dve pulky - vyborna socialni sonda a artovske zdrogovane zahledeni se do sebe sama. Skoda, mohl to byt dobry film, nebyt te druhe polovice. Na druhe strane 3 roky jsem jezdil nacerno a nasi revizori nejsou tacovi pohodari jako madarsti ;]] ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Tenhle film měl velice dobré reference, nicméně přesto předčil má očekávání. Zezačátku se nám představí nějací divní, špinaví a oškliví looseři, které po nasazení červené pásky všichni nenávidí. Jejich život a práce je tu však znázorněna formou, která si mě získala a nastolené tempo drží až do konce. Ba co víc - je doplněno skvěle vybranou hudbou a několika momenty, které mě dokázaly překvapit či dojmout. A ten andělský konec... Teprve asi třetí maďarský film, který jsem kdy viděl a vypadá to, že bych ho měl trochu více prozkoumat, jestli se v něm nenajde i další podobný bonbónek, který bych vám mohl vřele doporučit, jako Revizory... ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Dobré to bylo, akorát škoda vysvětlování nebo vedení k pochopení použité symboliky - vystřižením takových scén (Bulcsú je u kravaťáka co má na ksichtě Gorbačovův flek! :) a kouká na kamerový záznam) by došlo k plynulejšímu toku stopáže a lepšímu dojmu z filmu. Sociálně kritická část zůstává skvělá hlavně ve scéně u psychiatra revizorů a nebýt vedení, neméně skvělá byla by i nádhernou symbolikou obalená část zisku nového smyslu života Bulcsúa (Csányi je luxusní). Režijní stránka věci je zkrátka moc fajn, škoda, že Nimród Antal odešel do Hollywoodu, kde točí hovadiny. 3,5*. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Už podle hodnocení tady jsem čekal pecku. Ale na konci jsem měl smíšené pocity. Na jednu stranu výborná první půle, kde jsem se ztotožňoval s tím, že je to výjmečný film. Partička revizorů v budapešťském metru mi byla tak sympatická, jejich smysl života a ten nečekaně výborný humor. Zde bych neměl co vytknout. Pak ale přišla druhá půle a jako by se vše změnilo. Žádná sranda se tu už neobjevila, jen samá schýza a film ztratil na atraktivnosti. A to byla obrovská škoda, protože potenciál to má velkej. Konec pak už jen dovršil to, že pro mě je to film dvou tváří. Nicméně rozhodně stojí za vidění. Soundtrack parádní. 65%. ()

Easykk 

všechny recenze uživatele

A metro už nikdy nebude jako dřív :)) Jelikož po téhle projížďce maďarským podměstím s koncentrací dvanácti hodně šílených individuí na jeden metr koleje už nebudu ani já jako dřív. Odteď si totiž přestávám kupovat jízdenky, místo toho vrazim prachy do empétrojky (nebo do trojky, dle toho co se namane dřív :)) a za zvuku řízné pecky od Neo - Everybody come on budu zběsile pobíhat udergroundem tam a zpět dokud si se mnou někdo nedá koleje!!! ()

Související novinky

Predátoři 2 nebo jiný sci-fi thriller?

Predátoři 2 nebo jiný sci-fi thriller?

06.07.2010

Režisér maďarského původu Nimród Antal stojí před volbou. Nakonec se ale rozhodne podle tržeb Predátorů, jejichž tříbodové lasery zamíří na kina už tento týden. Kritiky jsou sice příznivé, ale… (více)

Maďarský Predátor a odložená Red Sonja

Maďarský Predátor a odložená Red Sonja

24.06.2009

Jsou tady nové informace o dvou filmech z produkce Roberta Rodrigueze. Minulý týden jste v našich novinkách četli, že průvodcem mimozemských lovců na třetím safari na Zemi bude zřejmě Neil Marshall.… (více)

Dny evropského filmu

Dny evropského filmu

28.01.2005

Dnem 27.1.2005 začal dvanáctý ročník filmového festivalu - Dny evropského filmu, které začaly projekcí maďarského snímku Revizoři. Ten byl uveden i na loňském karlovarském festivalu. Končit budou… (více)

Reklama

Reklama