Reklama

Reklama

Staré báje vikingů

  • Česko Starověký příběh: Když slunce bylo bohem (více)
Polsko, 2003, 135 min

Obsahy(1)

Polský historický akční fantasy snímek natočený na motivy románu Jozefa Ignace Kraszewskiho. V předkřesťanském Polsku 9. století se na venkově setkáváme s prostými obyvateli pečujícími o svou půdu a velebícími sluneční božstvo. Pak se zde vynoří mocichtivý princ Popiel a vikinská armáda a nastane doba krvelačného a barbarského násilí, proti kterému se postaví osamělý válečník a slavný lučištník Ziemowit. (Filmbox)

(více)

Recenze (90)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Čím to je, že u nás se točí trapné komedie, uslintané seriály a v Polsku takovéto velkofilmy. Vizuální efekty jsou sice hrůza a děs, ale zase jich tam moc není takže to zas tolik nevadí, ale výprava, kulisy, nástroje a jiné předměty, kterých je ve filmu nesčíslně dokazují, že si poláci na přesnost a dokonalost potrpí což je jen dobře a i tak to později pěkně vypadá. Ač jsem od toho nevěděl co mám čekat a prvních 20 minut jsem ve filmu tápal ihned jsem se do příběhu zadíval a vcelku příjemně to uteklo a skončilo to samozřejmě tak jak to dopadnout muselo a já jsem byl navýsost spokojený. --- Je mi tě líto - Ale já ještě žiju ! ! ! ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Poľský historický film s prvkami fantasy.A veľmi dobrý.Je zaujímavé,keď Poliaci urobia historický film,stále im to vyjde.Videl som ich dosť,ale ani jeden si nezaslúžil menej ako tri hviezdičky.Dokonca vyšiel na DVD aj v USA pod názvom When The Sun Was God:An Ancient Tale.Dej filmu je ešte v predkresťanskom Poľsku v 9.storočí,kresťanstvo tam prišlo neskôr ako u nás.Pohanské rituály,pohanský pohreb,nádherná lesná krajina.Je to zmes poľského folklóru a poľskej histórie.Nájazdy Vikingov,krvavé bitky,aj milostný príbeh.Film bol natočený podľa poľskej legendy o krutom kniežati Popolovi.Silný príbeh,boj dobrá a zlá,ľudskej vášni a aj o chamtivosti a túžbe po moci za každú cenu. ()

Reklama

tom88 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku dosť nudné a zdĺhavé, no neskôr sa to trochu rozbehlo. Dej sa pomalšie rozvíjal, ale do konca už to bolo celkom fajn. Herci boli obyčajní, ale od poliakov som toho veľa nečakal. S vikingmi to moc nemalo spoločné aj keď sa tam na konci objavili a boj hlavného hrdinu s vikingom bol celkom pekný. Historických bitiek bolo málo na taký dlhý film a kvalitné neboli. Keby to bolo o niečo kratšie. 60%. ()

ZoltanCZ 

všechny recenze uživatele

Výborné. Sice ne až tak jako Ohněm a mečem, ale zábava je to skvělá. Příběh je velice pěkný, má napětí i špetku romantiky, prostě jak by to mělo v historickém filmu být. Kostýmy a výprava nemají chybu, kostýmy jsou věrohodné (nejsem znalec, ale působily tak na mě) a polská příroda je prostě nádherná. Herci nepředvádějí nějaké vyjímečné výkony, ale jsou dostačující. Navíc se zde nesetkáme z žádnými Hollywoodskými krasavci a modelkami s velkým výstřihem, ale s umaštěnými, vousatými a špinavými jizvami pokrytými muži a krásnými slovankami - ne žádná umělá krása a jiné náhražky. Toto je pátá hvězdička filmu. Film má sice nějaké mouchy, ale ty mě připadají nepodstatné. Celkově asi 4,5*, přikláním se však k pěti, takový historický film jen tak zase neuvidím, Poláci umí... ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Tato trojdílná televizní minisérie je přesně tím důvodem, proč jsem nikdy nenašel odvahu zhlédnout Zaklínače- z obavy, že by mohl být stejně (scenáristicky i realizačně) směšný. Staré báje drží na nohou pouze Debského hudba (a to ještě jen místy), vedlejší postava dívky, která nesmí mrknout (a objeví se nahá), a scéna na hraně parodie, při níž jsem si vzpomněl na podobný výjev z konce Života Briana... ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama