Reklama

Reklama

Staré báje vikingů

  • Česko Starověký příběh: Když slunce bylo bohem (více)
Polsko, 2003, 135 min

Obsahy(1)

Polský historický akční fantasy snímek natočený na motivy románu Jozefa Ignace Kraszewskiho. V předkřesťanském Polsku 9. století se na venkově setkáváme s prostými obyvateli pečujícími o svou půdu a velebícími sluneční božstvo. Pak se zde vynoří mocichtivý princ Popiel a vikinská armáda a nastane doba krvelačného a barbarského násilí, proti kterému se postaví osamělý válečník a slavný lučištník Ziemowit. (Filmbox)

(více)

Recenze (89)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Tato trojdílná televizní minisérie je přesně tím důvodem, proč jsem nikdy nenašel odvahu zhlédnout Zaklínače- z obavy, že by mohl být stejně (scenáristicky i realizačně) směšný. Staré báje drží na nohou pouze Debského hudba (a to ještě jen místy), vedlejší postava dívky, která nesmí mrknout (a objeví se nahá), a scéna na hraně parodie, při níž jsem si vzpomněl na podobný výjev z konce Života Briana... ()

ryba443 

všechny recenze uživatele

Vynikající film věrně zachycující raný středověk v pohanských časech, který nám ukáže mnoho zvyků a tradic starých Slovanů. Příběh je o mýtických počátcích polského státu na motivech knihy Stará báje od J. I. Krazsewského, od které se sice místy odchyluje, ale nijak mi to nevadí. Například byly sloučeny osudy několika postav, některé pasáže byly zcela vynechány (dobře že tak, ty s křesťanskými misionáři byly pěkně otravné) a na místo Sasů a Pomořanů byli dosazeni Vikingové. Byť je pravdou, že ač to nebylo v knize explicitně řečeno, mezi Pomořany Vikingové klidně být mohli - jedna z největších vikinských osad u Baltu, Jomsborg (dnes Wolin, Polsko) ležela právě v západním Pomořansku. Každopádně, Poláci historické filmy umí, jedinou vadou je naprosto idiotský český název, sice mě nesmyslné české distribuční názvy štvou už hodně dlouho u hodně filmů, ale tady to tupé hovado, které to má na svědomí, fakt přehnalo. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné a objevné zfilmování starých polských bájí (obdoba Jiráskových STARÝCH POVĚSTÍ ČESKÝCH) vyniká precízností výpravy, důkladností scénáře a invenčností při rekonstruování staroslovanského prostředí a jeho velmi torzovitě zachované mytologie. Témata lásky a žárlivosti, lidské malosti a velikosti určitě nejsou výhradně slovanská; důsledně slovanské je však jejich ztvárnění a úspěšná konfrontace s vikingským vojskem. Absence národního bájesloví je vždy tak trochu ochuzením národní duše; Poláci prokázali, že i z mála se dá udělat na úrovni v tomto ohledu přesvědčivé mnoho. Hoffmanovo dílo je určitě nadčasovou výzvou a něčím je nadto ještě víc: strhujícím zážitkem. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Poľský historický film s prvkami fantasy.A veľmi dobrý.Je zaujímavé,keď Poliaci urobia historický film,stále im to vyjde.Videl som ich dosť,ale ani jeden si nezaslúžil menej ako tri hviezdičky.Dokonca vyšiel na DVD aj v USA pod názvom When The Sun Was God:An Ancient Tale.Dej filmu je ešte v predkresťanskom Poľsku v 9.storočí,kresťanstvo tam prišlo neskôr ako u nás.Pohanské rituály,pohanský pohreb,nádherná lesná krajina.Je to zmes poľského folklóru a poľskej histórie.Nájazdy Vikingov,krvavé bitky,aj milostný príbeh.Film bol natočený podľa poľskej legendy o krutom kniežati Popolovi.Silný príbeh,boj dobrá a zlá,ľudskej vášni a aj o chamtivosti a túžbe po moci za každú cenu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

My máme Přemyslovce a Poláci mají Piastovce. Jenže zatímco my na svojí Korunu Vyšehradu čekáme a jen Svarožic s Perunem vědí, zda se jí dočkáme, tak Poláci už legendu o svém Piastovi natočili a nedopadlo to vůbec špatně. Jasně - mělo to ten tradiční polský patos a nad vizuálními efekty jsem lomil rukama, ale na druhou stranu kulisy i kostýmy byly perfektní a herecký ansábl odvedl solidní práci. A povedené byly i strkanice s Vikingy. Dokonce jsem autorům odpustil vikinskou jízdu - útočili zásadně pěšmo. No jsem zvědav na naše přemyslovské zpracování, ale obávám se, že kvalit Poláků nedosáhneme. 75% ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama