Reklama

Reklama

Pes baskervillský

(TV film)
  • Česko Sherlock Holmes: Pes baskervillský (více)

Obsahy(1)

Rod Baskervillů je proklet. Od doby, co psi bezbožného, násilnického sira Huga uštvali tu nebohou dívku, jejíž nevinnosti se Hugovi zachtělo, od chvíle, co ten ďábelský pes prokousl jeho hrdlo, visí nad touto rodinou prokletí násilné smrti. Přízrak děsivého zvířete se prohání po blatech a nikdo z Baskervillů mu neunikne. A zdá se, že na této pohádce, jak se o dávné legendě poněkud pohrdavě vyjádří Sherlock Holmes, přece jen něco bude. Proč by jinak na tváři sira Charlese, jehož mrtvé tělo bylo nalezeno před branou rodinného sídla, utkvěl tak zoufalý výraz hrůzy a děsu? Proč a před kým by utíkal? A proč by poblíž jeho mrtvoly byly objeveny stopy obrovského psa? Sherlock Holmes je ovšem mužem moderní doby a v záhady a nadpřirozeno nevěří. A se sebedůvěrou sobě vlastní je přesvědčen, že se mu podaří ochránit nového majitele před vším, co by mu mohlo hrozit. Jenže nehostinná blata, uprostřed nichž se rozkládá baskervillské panství, ještě nevydala všechna svá tajemství. (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Toto je už 4. - 5. adaptace tohoto románu, co jsem měl tu možnost vidět. Některé z nich jsem viděl i dvakrát a navíc jsem četl knížku. Takže si říkám, čím mě tato adaptace může ještě překvapit? Skvělým výkonem Jeremy Bretta? Ani ten už nepřekvapil, protože na Brettovo mistrovství jsem si už zvyknul a navíc Jeremy tam zase tak moc nebyl. No takže když se to vezme jako celek je to, až na pár malých odchylek, velice přesná (možná vůbec nejpřesnější) adaptace slavného románu, která rozhodně nenudí a u které mi nedělá problém strávit štědrý večer, zatímco zbytek rodiny sleduje zarputile vánoční díly seriálu Ulice. ____ B!shop: A ty jsi Sherlocka snad znal osobně, že se ti na něj Jeremy Brett nehodí vzhledově ani oblečením? :-)) Doufám, že nemáš na mysli, že by snad měl nosit tu příšernou loveckou čepici a plášť jako má snad v každým druhým filmu :-) ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

I když Sherlock Holmes nepatří k mým oblíbeným literárním hrdinům, pár knih o něm jsem četla a Psa baskervilsského zná snad každý. Viděla jsem i jiné zpracování tohoto příběhu, ale toto je rozhodně nejzdařilejší. Výborné herecké výkony nejen Jeremyho Bretta a Edwarda Hardwicka. Oba hlavní představitelé se pro své role přesně hodí, jsou věrohodní. Příběh je sice notoricky známý, ale i tak je to zážitek. Dobrou detektivku můžu vidět několikrát a pořád je na co se dívat. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Slabota po dramatické i po herecké stránce. Úplná nuda to sice není (příběh sám o sobě díky předloze ani nudný být nemůže), ale dramatická stavba dost pokulhává, tudíž se neubrání hluchým místům. Atmosféra není vůbec strašidelná, postavy jsou příliš ploché. A Sherlock Holmes má paradoxně málo prostoru. 40%. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Asi najslabšia adaptácia najznámejšej Holmesovky, akú som videl. Len pár dní predtým som videl verziu z roku 1939 a aj napriek tomu, že odchýlky v scenári sú minimálne, nedá sa s tou staršou vôbec zrovnávať. Pôvodnú verziu zdobila úžasná temná atmosféra, kedy sa väčšina príbehu odohrávala v noci, po tej tu nie je ani stopy. Ďalším faktorom je Jeremy Brett, ktorého som vďaka seriálu považoval za úžasného Sherlocka, no po niekoľkých filmoch s Basilom Rathboneom som svojho obľúbeného predstaviteľa Sherlocka zmenil. K tomu všetkému tu má Brett menej priestoru a je proste nejaký nevýrazný. Navyše je táto verzia zbytočne naťahovaná a ja som sa miestami dosť nudil, čo mi pri predošlých verziách nehrozilo. 50% ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší než Znamení čtyř ... atmosféra blat je opravdu hustá jak večerní mlha a mysteriózno všudypřítomné jako chlad ve venkovském šlechtickém sídle. Možná je to tím, že skladba tohoto příběhu je trochu netradiční tím, že Holmes je tam pomálu a všechno táhne Watson, který je v podání Hardwickeho dost charismatický. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama