Reklama

Reklama

Pes baskervillský

(TV film)
  • Česko Sherlock Holmes: Pes baskervillský (více)
Krimi / Drama / Horor / Mysteriózní
Velká Británie, 1988, 105 min (Alternativní 102 min)

Obsahy(1)

Rod Baskervillů je proklet. Od doby, co psi bezbožného, násilnického sira Huga uštvali tu nebohou dívku, jejíž nevinnosti se Hugovi zachtělo, od chvíle, co ten ďábelský pes prokousl jeho hrdlo, visí nad touto rodinou prokletí násilné smrti. Přízrak děsivého zvířete se prohání po blatech a nikdo z Baskervillů mu neunikne. A zdá se, že na této pohádce, jak se o dávné legendě poněkud pohrdavě vyjádří Sherlock Holmes, přece jen něco bude. Proč by jinak na tváři sira Charlese, jehož mrtvé tělo bylo nalezeno před branou rodinného sídla, utkvěl tak zoufalý výraz hrůzy a děsu? Proč a před kým by utíkal? A proč by poblíž jeho mrtvoly byly objeveny stopy obrovského psa? Sherlock Holmes je ovšem mužem moderní doby a v záhady a nadpřirozeno nevěří. A se sebedůvěrou sobě vlastní je přesvědčen, že se mu podaří ochránit nového majitele před vším, co by mu mohlo hrozit. Jenže nehostinná blata, uprostřed nichž se rozkládá baskervillské panství, ještě nevydala všechna svá tajemství. (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak opäť platí, že od televízneho filmu sa asi viac čakať nedalo, ale na rozdiel od Znamení štyroch predsa len od tak temného diela ako Pes Baskervillský človek čaká aj temnejšiu a hrozivejšiu atmosféru. Sherlock je poväčšinu času mimo diania, respektíve je menej pred kamerou a Watson jeho úlohu zastúpiť nedokáže. Na blata sa pozeráme takmer po celý čas iba počas dňa a keď príde noc, atmosféra nezhustne tak, ako by jeden čakal. No a navyše mi fakt liezli na nervy tie na zeleno namaľované steny v interiéroch. To je ale iba výpis negatív, tých pozitív je taktiež dosť, na Bretta skutočne nikto nemá a príbeh je sám o sebe už v predlohe vymyslený dobre. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší než Znamení čtyř ... atmosféra blat je opravdu hustá jak večerní mlha a mysteriózno všudypřítomné jako chlad ve venkovském šlechtickém sídle. Možná je to tím, že skladba tohoto příběhu je trochu netradiční tím, že Holmes je tam pomálu a všechno táhne Watson, který je v podání Hardwickeho dost charismatický. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Velmi věrná adaptace, bohužel při detailní znalosti celého příběhu a zápletky jsem se dost nudila a film mi nenabídl nic, co by mě udrželo u TV obrazovky. Pokud existuje někdo neznalý slavné knihy sira A.C. Doylea, případně některého z filmů natočených podle této předlohy, pak ať si k mému hodnocení přihodí hvězdičku až dvě a doplní si mezery v klasice;-). 65% ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

'Pes baskervillský' je nejslavnější a tudíž také nejznámější příběh se Sherlockem Holmesem a doktorem Watsonem. Nejen detektivní, ale takřka hororová nátura děje je přitažlivější, než se na první pohled zdá. Už při čtení literární předlohy má čtenář takřka husí kůži. A teď jde o to, jestli se stejná atmosféra podaří ztvárnit i ve filmovém zpracování. Byl by hřích, kdyby se takovýto příběh vyhnul herecké dvojice v hlavních rolích konce osmdesátých let, jakých jsou Jeremy Brett a Edward Hardwicke. Děj je toliko známý, že už jenom nastínění je nošením dříví do lesa. Co si však málokdo uvědomuje, je fakt, že samotný Sherlock Holmes má v rámci příběhu velice malou roli. Po představení celé plejády různorodých událostí a odcestování do sídla Baskerville z příběhu mizí a vše je tak na bedrech doktora Watsona. Samozřejmě se v ději zase ocitne, ale až na samém konci. Bohužel, smůlou že očekávaná děsivost a vůbec hrůzná atmosféra z tohoto snímku vůbec nevyvěrá. O nějakém napětí se nedá hovořit už vůbec. A na takový námět je to setsakramentská škoda. O nějaké akci nemá cenu přemýšlet už vůbec. Scéna útoku samotného psa samozřejmě nechybí, ale to je tady opravdu jen z nutnosti. Jeho vyobrazení je však přívětivé. Snímek jako takový je zkratka jen obyčejná televizní vyprávěnka, opravdu jen k televiznímu odpočinku, u kterého se nemusí nijak přemýšlet. ()

Petike 

všechny recenze uživatele

Podstatne lepšie než väčšina ostatných (a žiaľ, notoricky pričastých) adaptácií Baskervillského, najmä vďaka komorno-civilnej atmosfére, solídnemu obsadeniu a citu pre detaily - všetko typických čŕt tejto starej ale jarej seriálovej adaptácie. Dámy a páni z Granada Television to zámerne vzali z pomalého a metodického uhla, s náznakom troch premyslene vystavaných dejstiev. Atmosféra, výber lokalít a práca so strihom ma slušne prekvapili. Eponymné psisko sa objaví len sporadicky, ale o to účinnejšie je využité. A tak to má byť ! Je to predlohe náramne verné spracovanie, ale pritom nezanevrelo na kreatívnosť a svojbytné ťahy. Pes baskervillský ani nemá byť nejaká smiešna hororová fantasy, ale uveriteľná mysteriózna detektívka. Ľudia, ktorí tu v recenziách plačú, že Holmes nie je v každom druhom zábere, predlohu nevideli asi ani z rýchlika... Navyše, Brett ešte aj svoju relatívnu absenciu v epizóde kompenzuje naplno, kedykoľvek vystúpi ako Holmes pred kameru. (Like a boss !) Adaptovať holmesovské príbehy románovej dĺžky pre tento seriál bolo vždy určitou výzvou, ešte aj s luxusom predĺženej stopáže. Spomedzi pätice existujúcich dlhometrážnych epizód je táto rozhodne jednou z tých lepších. P.S. Okrem napätia som sa dočkal aj pousmiatia, pri menšom fóriku o Holmesových biednych kuchárskych zručnostiach. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama