Reklama

Reklama

Alice in Wonderland

všechny plakáty
Krátkometrážní / Fantasy
Velká Británie, 1903, 8 min

Obsahy(1)

Príbeh Alenky v ríši divov, ktorá prežíva dobrodružstvá vo fantastickom svete... (matriosa)

Recenze (38)

Dimo 

všechny recenze uživatele

Zajímavé hlavně jen z důvodu, jak se točily filmové efekty v roce 1903. Jestliže nevíte příliš o původní předloze, tak vám tohle dílo nic moc neřekne, co se děje vlastně není vůbec zjevné. Nejzajímavější je Alenčino zmenšování a zvětšování. Rozumím době vzniku a podmínkám, ale přesto to celé působí, jako kdyby si to natočila banda fandů doma, kde na dveře jednoduše rozhodily tmavou plachtu a v nějaké zámecké zahradě. Jen na průvod karetních dětí si půjčili asi osazenstvo nějakého sirotčince, nebo tehdejší obdoby mateřské školy. O hereckých výkonech toho moc nelze říct, neboť slyšet není nic a vidět kvůli nekvalitě taky téměř nic. Celé to působí toporně a i na dobu vzniku amatérsky. ()

Tom10000 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný film z doby před 118 lety. Sledoval jsem ho na Youtube (odkaz zde: https://www.youtube.com/watch?v=J-R6mdgqyJk). Barevná verze, s velmi dobrou sytostí a kvalitou barev, dodala filmu velmi realistický pohled v určitých chvílích. I na dnešní dobu zajímavá podívaná, sice z původního filmu zbyla jen polovina, v určitých částech dost silně požkozená vlivem stáří a zřejmě špatné úschovy v archívu, ale příběh jako takový si jistě domyslí každý. Kvůli logické absenci mluveného slova byl film doplněn obrazy textu, a také klavírní hudbou, v případě této ukázky velmi slušnou. Oblíbený prvek této doby, střih, musel ve své době každého diváka šokovat, dnes je spíše jakousi úsměvnou nostalgií, i když i dnes je někdy používán. Speciální efekt, kocour vložený do keře na motivy setkání Alenky s mluvícím kocourem se širokým úsměvem a častým záhadným mizením, byl rovněž na dnešní dobu spíše komediální a podivný. Snad nejlepší scénou celého osmiminutového filmu je "THE ROYAL PROCESSION" v oblasti 6:08 - 7:18, kdy před Alenkou prochází průvod královny s jejím kartovým vojskem. Právě v této době má tato ukázka mimořádně kvalitně utvořené barvy jak na symbolech karet, tak i v okolí Alenky. Představivý divák se do této scény může vžít a přestavit si být v ní, jako já sám, do doby počátku 20. století. Najkvalitnější film z tohoto období. Jelikož se jedná o specifickou formu tvorby, dávám 95 procent a 5 hvězd. ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     Skôr taká kuriozitka z prehistorickej doby kinematografie, ktorá zaujme hlavne tým, ako sa filmári dokázali popasovať s technickými obmedzeniami svojej doby (nie zle). Klavírny sprievod je celkom podarený. Kvalita obrazu zachovaného záznamu je žiaľ dosť mizerná. Zaokrúhľujem na 3 hviezdičky s prihliadnutím na rok vzniku. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Benefičná akcia na podporu Britského filmového inštitútu vyzbierala na youtube zatiaľ neuveriteľných 602 dolárov aby mohli naďalej zachovávať a ponúknuť širokej verejnosti aj takéto skvosty kinematografie akou prvé spracovanie Alenky v ríši zázrakov nepochybne je.Na druhej strane keď si človek uvedomí že podporujú iba afroamerických umelcov a LGBT komunita niet sa čomu čudovať. Ďalej odporúčam komentár užívateľa swamp ktorý film a jeho spracovanie vystihuje najlepšie. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Vůbec první adaptace známé dětské knihy se soustředí zejména na vypíchnutí těch nejdůležitějších a nejzajímavějších scén, příběh samotný je pak dotvářen pomocí mezititulků. Pro dnešního diváka však může být toto dílko těžce skousnutelné, i když díky krátké délce přeci jen zhlédnutelné. Hlavním důvodem budiž těžká nevyváženost scén a statická kamera. Soudobý divák si mohl vychutnávat šokující scénu, kdy sleduje mizejícího Šklíbu, ten dnešní však v této přepálené scénce příliš smyslu neuvidí. ()

Zajímavosti (2)

  • Pes v tomto snímku byl rodinným mazlíčkem rodiny Hepworthových, jmenoval se Blair, a vidět jsme ho mohli i ve slavném Hepworthově snímku Rescued by Rover, kde září právě v roli Rovera. (JayZak)
  • Jedná se o první filmovou adaptaci knihy Lewise Carola. (Kmotr76)

Reklama

Reklama