Stephen HerekKamera:
Tim SuhrstedtHudba:
David NewmanHrají:
Keanu Reeves, Alex Winter, George Carlin, Evan Richards, Kimberley Kates, Marjean Holden, Bernie Casey, Ed Solomon, Chris Matheson, Tom Dugan (více)Obsahy(3)
Bláznivý výlet dvou rockerů časoprostorem. Bill a Ted jsou nerozluční přátelé. Je jim sedmnáct a místo studií se zajímají víc o vlastní rockovou kapelu. Jenže jestliže Ted neuspěje u zkoušky z historie, půjde na vojnu a všechny jejich plány se zhatí. Na pomoc přichází záhadný podivín, který jim nabídne výlet časoprostorem. Setkání s významnými osobnostmi jednotlivých století jim při zastávce v dvacátém století umožní zvládnout zkoušku na výbornou. (HBO Europe)
(více)Recenze (95)
Je pravda, že ja som nikdy nebol nejaký veľký fanúšik zhúleneckých komédii, ale zopár ktoré ma nadchli sa nájde. Napríklad prvý Harold a Kumar alebo filmy s duom Jay a Tichý Bob. Táto séria mi v mladosti úplne unikla, ale myslím si, že by ma vôbec nebavila ani vtedy. Základom zhúleneckého filmu sú hlavné postavy. No a Bill a Ted sú pre mňa absolútne nudní a nevtipní. Nevýrazný Alex Winter sa od tohto filmu ďalej neprekvapivo nepresadil a Reeves sa našiel v úplne inom type. Takých málovravných kľudných hrdinoch. Bláznivý zhúlenec mu proste vôbec nejde. Keďže nefungujú postavy a ani jednotlivé situácie neponúkajú nič skutočne vtipné, tak sa z toho stal neskutočne nudný sled scén v ktorých ústredná dvojka cestuje do rôznych období minulosti. Fakt ma nenapadá scéna ktorej som sa mal zasmiať. To že ústredné duo na všetko odpovedá dude, mi proste nestačí. Výsledok bol pre mňa utrpením. Jednu hviezdičku dávam za kvalitnú technickú stránku filmu. ()
Nablblá slátanina Návratu do budoucnosti a Návštěvníků a Pána času, kde je možné vidět kouzelné začátky příšerně přehrávajícího Reevese, umocněné ještě dabinkem "ala Koudy".. je to stupidní, fórků pomálu, ale závěr je docela fajn. Plyne z toho pučení, že i úplný pabl se dokáže bičnout když dostane příležitost a něco předvést. Jen škoda promrhaného potenciálu v jiných časech, tam byl prostor pro spoustu super situací. Za mne 40% max a s odřenou budkou v zádech. ()
Džingischán v športovom oddelení je to najvtipnejšie, čo Bill a Ted ponúka a je škoda, že všetko okolo je "iba" uletené namiesto toho, aby to bolo aj skutočne vtipné. Nápad je fajn, ide o akýsi Návrat do budúcnosti na tripe, avšak film zostarol asi viac, než by bolo zdravé. Škoda, že Bill a Ted necestovali aj do bližšej budúcnosti a nevyzvedali, nakoľko je ich film obľúbený aj niekoľko desaťročí po vzniku. Všetko smeruje tam, kde chcú Bill a Ted skončiť a tie prekážky v ceste za cieľom nie sú obzvlášť komplikované a diváka tak film iba málokedy prekvapí. ()
Koukal jsem na nesmyslnou hloupost, ve které si dva školáci lítají v telefonní budce do minulosti pro největší historické osobnosti, aby udělali zkoušku z dějepisu. Dobře že se film nezajímá kauzalitou, protože pak již by se v ději nikdo nezorientoval. Komické situace nám tedy připravují např. Napoleon v aquaparku nebo Johanka z Arku na lekci erobiku. ()
"Není možná! Dva natvrdlý metaláci propadají z dějaku. Učení jim neleze do hlavy a tak musí podniknout výlety do časoprostoru v telefonní budce. Vtipné chytání všech historických osobností. Reevs i Winter se výborně doplňují díky absurdnímu vtipu i mladistvému vzhledu. Prostě pohodový úlet. 6/10 ()
Photo © Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

- Ve filmu jsou použity záběry z filmu Vojna a mír (1956). (Mirokukii)
- Jako koordinátor kaskadérů na filmu pracoval Dan Bradley. (Rominator)
- Bill a Ted představí Rufuse sami sobě, Rufus jim nikdy neřekne své jméno. (Vlado666)