Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacob Singer se vrátil z Vietnamské války. Chce dál žít svůj život, ale nemůže. Pronásledují ho podivné představy a duchové. Neví, co je skutečnost a co jeho noční můra. Není si jist, jestli skutečnost vůbec existuje. Má pochybnosti o tom, jestli vůbec ještě je mezi živými. Chtěl by se někomu svěřit, ale netuší, kdo je jeho přítel a kdo jen další přízrak... (Guild Home Video)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (298)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se dlouho tesil a nezklamal. Je to totiz perfektni mysteriozni thriller s prvky hororu, takze dojde i na par scen s demonama a jednu libovou scenu v nemocnici, kdy jsou chodby pokryty krvi a kusama tel. Pribeh se s postupujici stopazi cim dal tim vic zamotava, je tu spousta vidin, snu a flashbacku, do toho linie s vietnamem, takze nakonec uz neni skoro jasny, co je skutecnost a co ne. Akorat ten konec je takovej, ze odhali neco, na cehoz odhaleni jsem vlastne vubec necekal. Ale precejen sem tam tu je naka hlucha scena, takze to lehce sestrihat na 90 minut, bylo by to jeste pusobivejsi, atmosfera by byla jeste napinavejsi a ja bych si nemel na co stezovat. Ale i ty slabsi mista utahne perfektni Robbins, kterej sice s tim svym harem a brejlickama vypada smesne, ale hraje fantasticky. Z ostatnich stoji za zminku maximalne tak Pena, ktera se tu vetsinou produciruje nahore bez. Celkove perfektni thriller, ale na 5* to o fous neni. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Musím poděkovat J.Roseovi z Crazydiamondu, který píše o filmech neuvěřitelně poutavě. V jednom článku rozebírá právě Jakubův žebřík. U tohoto snímku platí známá Hartlova věta (Z Vesničko má středisková) ..."a konec? Konec je úplně nejlepší. V žádném případě neodcházej před koncem." Tady by to sedělo naprosto přesně. Celý film je směsicí divnoty, hnusu a neuspořádaného zmateného děje. Hlavní postavě se dějí dosti zvláštní věci, aby nám závěr dal konečně odpověď! I když dal? No já myslím že ano :) Jacob's Ladder je hodně nepříjemnou pilulkou, kterou ovšem z hlavy člověk jen tak nedostane. 75% ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi silný snímek. Brilantní Tim Robbins pod režijní rukou Adriana Lynea vyrostl do velmi kvalitního herce (což potvrdíl hlavně ve Vykoupení z vězníce Shawshank). Příběh točící se okolo pokusů americké armády na vojácích ve Vietnamu a jejich "vylepšování", které mělo zlepšit jejich výkon v boji. Jaccob žije vlastní život mimo armádu, od které odešel s poctami po válce ve Vietnamu. Útržkovitě si pamatuje velký masakr, při kterém byl zraněn, ale za jakých podmínek a proč se masakr udál mu není jasné. Ve svých snech vidí jasně, že Vietnamci zaútočili na jeho tábor, ale časem mu dochází, že ne všechno je tak jak má být... Když se dohodne se zbytkem přeživších ze své roty,že půjdou žalovat US Army je natěšen jak se na vše přijde. Když druhý den zjistí, že všichni z jeho čety se rozhodli mlčet rozhodne se na vše přijít sám a to se mu nemusí zle vyplatit. Snímek z kterého si hodně vzal i Shyamalan ve svých dílech Vyvolený a hlavně Šestý smysl, je plný silných míst, ale bohužel neudržuje po celé skoro dvě hodiny stejnou kvalitu děje. Jaccob skáče ve svých vzpomínkách a tak i v čase. Sám neví jestli patří ke své manželce nebo do časů, kdy se s ní rozešel a žije s novou přítelkyní. Konec vás možná usadí, ale pokud u filmu budete hodně přemýšlet budete ho lehce očekávat. Po shlédnutí i vystřižených scén na dvd jsem zjistil, že Adrian Lyne měl v kapse ještě pár dalších trumfů. Ted kdo neviděl nečtěte ať si nestěžujete na spoiler. Ve vystřižených scénách je ještě o slušný kus prodloužena část s doktorem, který vyvíjel "posilovací lék" pro armádu a tento asi 6 minutový přídavek je velmi krvavá alegorie na projití pekla a cestě k očištění své duše. Doktor Jaccobovi nabídne protilátku na halucinogenní látku Ladder(Žebřik, ale anglicky to zní dobře :)). Ten přijme a je podroben krátké terapii, při které hodně trpí a celá místnost během okamžiku je plná krve a ze stropu se snaží k Jaccobovi dostat démon. Scéna končí jeho probuzením a prohlášením, že ted již může žít normální život. Druhá scéna, která měla být ve filmu: kousek před koncem ukazuje Jaccobovu přítelkyni měnící se v démona a nakonec mizející pod jeho rukama... Konec SP. Podle této scény byl jednoznačný konec filmu, proto její vystřižený bylo nutné. Kdo chce vidět i jinou stranu války než je ta amerikou propagovaná jednoduchá válka raketa sem raketa tam ať shlédne tento snímek a možná pochopí, proč tolik vojáku již nikdy nebylo schopno normálního života. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Už úvod riadne útočil na psychiku...no moji zlatí, horor to však zďaleka nieje...Jakubov rebrík je na jednej strane pevne opretý o psychadelické flashbacky, na druhej strane o niečo nerukolapné, domýšľavé a mysticky prekombinované, človek už začne kombinovať s kadečím...napr. či Lyneho Jakubov rebrík nemá náhodou súvisieť s religióznym symbolom Jakubovho rebríka často znázorňovaného vo výtvarnícve. A tí anjeli, to akože čo? Proste.....bolo to pre mňa málo jednoznačné, zmyslovo nadkombinované...a ja na takýto boj s filmom skutočne nemám nervy... ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších (i když ne zcela čistých) horrorů 90. let. Jisté kruhy tvrdí, že tento snímek byl velkou inspirací pro hru Silent Hill. Pokud jste ji hráli (nejstrašidelnější hra na PlayStation), možná tomuto tvrzení dáte za pravdu. Jakubův žebřík je co se týče atmosféry mnohem "silenthillovitější" než film, který byl podle této hry nakonec natočen. Dvojhvězdičkovou averzi některých mých oblíbených uživatelů (obitus, Cabal, Paldini) v tomto případě příliš nechápu, ale každý máme chvíle, kdy z nějakého důvodu nedokážeme ocenit jinými pochopenou kvalitu. :-) Jakubův žebřík patří k nejpůsobivějším a nejchytřejším mysteriozním filmům 90. let. Možná je z nich tím úplně nejlepším. A to počítám i snímky Davida Lynche ze stejné dekády. Právě Lynchovi fanoušci dokáží myslím Jakubův žebřík dobře ocenit. A totéž platí pro (přemýšlivější) hráče Silent Hillu. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (26)

  • Před zahájením natáčení museli Tim Robbins, Pruitt Taylor Vince, Eriq La Salle, Ving Rhames, Brian Tarantina, Brent Hinkley a Anthony Alessandro absolvovat 5denní vojenský výcvik. (Listeroman)
  • Všechny filmové efekty byly natočené přímo na place, bez dodatečné postprodukce. Například scéna s "třesoucí se hlavou" je docílena natočením herce za rychlosti 4 snímků za sekundu. Herec jen mával hlavou, ale ramena nechal pevně na místě. Poté při normální snímkové frekvenci 24 snímku za vteřinu působí výsledek jako neuvěřitelně rychlý a hluboce znepokojivý. (Seabeast)
  • Podle původního scénáře se měla stanice metra Bergeb Street, kterou Jacob (Tim Robbins) na začátku snímku navštíví, jmenovat Nostrand Avenue. (Listeroman)

Reklama

Reklama