Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeanne  St. Remy de Valois se  narodila na panství, ale její otec, Darnell de Valois, sympatizoval s obyčejným lidem, usiloval za jejich lepší životní podmínky a jméno de Valois, začalo být královskému dvoru na obtíž. Královští vojáci na rozkaz krále Ludvíka XVI., zabavili jejich majetek a královský soudce odsoudil Darnella k trestu smrti. Jeannenina matka nevydržela tvrdý život, o pár měsíců později umřela a Jeanne se probojovala těžkým životem až do dospělosti, kdy začala usilovat o navrácení majetku a svého postavení. Provdala se za  hraběte Nicolase De La Motte, který si dělal co chtěl a většinu dobu trvání jejich manželství, spolu nežili. Jeanne Nicolasovo počínání tolik nevadilo, jelikož se soustředila na své zájmy, jak se dostat zpět ke svému majetku a jménu. Jako hraběnka navštěvovala královský dvůr, kde se snažila dostat ke královně, ale královna Marie-Antoinette ignorovala veškeré její pokusy o setkání. U královského dvora se pohybuje Rétaux de Vilette, jehož mají v oblibě starší dámy, které on obšťastňuje svou společností. Rétaux se s Jeanne spojí a nabídne jí svou pomoc u královského dvora, jelikož je mezi dámami oblíbený a tudíž získává pro Jeanne protekci a ta se konečně dostává k lidem, kteří jí mohou oficiálně pomoci získat zpět jméno. Veškeré Rétauxovi kontakty Jeanne využije, ale nikde neuspěje se svými požadavky. Přátelství s Rétauxem se změní v lásku. Vymyslí společně plán, jehož hlavními aktéry bude královna a kardinál Louis de Rohan. Královna uvrhla kardinála před lety v nemilost a Rétaux s Jeanne tohoto využijí. Jeanne se představí kardinálovi jako dáma blízká královně Antoinette, ale ten neví, zda jí má věřit a vezme jí na seanci do katakomb, kde se pár lidí setkává s věštcem, hrabětem Cagliostroem. Po seanci se Jeanne zastaví za Cagliostrem, s nímž se domluví, aby podporoval u kardinála spojení s ní. Jeanne přinese první dopis, jako od královny, na nějž kardinál rád odpoví, čímž se rozběhne korespondence a za každý dopis si Jeanne řekne určitou finanční částku, čímž se jí začne žít lépe. Do plánu zasvětí Jeanne i manžela, který se vrátil z cest. Klenotník Bohmer nabídl královně náhrdelník z diamantů velké hodnoty, ale ta ho odmítla a Jeanne donutí malou lstí kardinála zaplatit za náhrdelník klenotníkovi. Jeanne má zpět majetek a Nicolas začne prodávat diamanty z náhrdelníku, o němž si kardinál myslel, že ho koupil pro královnu... (TV Prima)

(více)

Recenze (55)

Rawar 

všechny recenze uživatele

Francouzský dvůr, Marie Antoinetta, Jeanne de Valois a jeden náhrdelník osázený krásnými diamanty, který napomohl pádu monarchie ve Francii. Příběh o Hraběnce (krásné Hilary Swank), která se za pomoci intrik, snaží získat náklonnost kardinála aby tak mohla očistit své jméno a dostat zpátky to, co jí bylo před lety násilně odepřeno. Její domov. Z malých věcí se stanou velké a ty potom zapříčiní velké činy v dějinách. Film je vcelku podhodnocen a já musím říct že neprávem, protože ve své sféře se jedná o nadprůměrné dílo, u kterého se jistě žádný příznivec dvorních pukrlat a intrik nebude nudit. K tomu si přičtěte velice slušné obsazení. Walken, Pryce, Brody a skvělá Hilary Swank, která jako by z oka vypadla dvorním kráskám oné doby, navíc bez zbytečné spousty líčidel. Perfektní dobovou hudbu která tvrdí atmosféru a samozřejmě i fakt že se nejedná o fikci a po shlédnutí jste zase o něco chytřejší :-) Myslím že Hilary by měla natočit další historický film a třeba z jiného soudku, živě jí vidím jako pannu Orleánskou :-) Sečteno podtrženo, rozhodně spokojenost ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

A mě se to líbilo. Zajímavé zpracování historické, poněkud spletité události. Napoprvé se v tom divák může trochu ztrácet, ale dá se to pobrat. Po kostýmní stránce je to další z krásně zpracovaných filmů, skutečnosti se asi taky jakž takž drží, Hilary mám taky rád:). Co mi přišlo trochu vytržené z kontextu věci, byla závěrečná scéna popravy Marie Antoinetty. Bylo to v podstatě bez nějakého bližšího vysvětlení, takže to může vypadat, jako že hlavním důvodem jejího odsouzení a popravy byla tahle aférka s jedním sice skvostným, ale přece jenom šperkem. Ačkoliv tahle záležitost byla jednou ze záminek rozpoutání velké fr. revoluce, rozhodně se nedá říct, že M. Antoinetta skončila pod gillotinou kvůli náhrdelníku. ()

Smrtholka 

všechny recenze uživatele

Kostýmní podívaná. Nic víc. Ani Hilary Swank jaksi nezapadá do koketního rokokového období. Film postrádá jemnost Amadea a koketnost Velmi nebezpečných známostí. ()

Šňůra 

všechny recenze uživatele

Pěkná kostýmní podívaná. Mimochodem, za kostýmy pro tento film byla Milena Canonero také nominována na Oscara. Jenže to bylo asi tak vše, co bylo na tomto filmu zajímavé. Jinak to byl jen průměrně podaný příběh o jedné aférce na francouzském královském dvoře. Přitom se z toho dalo vytěžit mnohem více, vždyť i ta aférka pak ve svém důsledku nastartovala velké historické události. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Aféra s náhrdelníkem svědčí především o tom, jak moc už to měla královská rodina nahnuté a k požáru chyběla jen ta pověstná jiskra. Záminka se našla a revoluce mohla propuknout. Nemyslím si, a podle mě se to většinou potvrzuje, že Američané zvládají natáčet historické snímky z Evropy. Není to zkrátka jejich nejsilnější žánr. Snímek opět vypadá výpravně, od kostýmů přes výborné herce i lokace. Na druhé straně, ačkoli mám Hilary Swank docela rád, do této role se příliš nehodila. Přes všechny parametry nemá film tempo, drama a napětí. Zůstávají jen intriky a typická povrchnost šlechty a naprosto oddělené problémy od tehdejšího lidu. Není divu, že se následně vzbouřili. Filmaři by si mohli z nudy ušít kabát... ()

seba 

všechny recenze uživatele

Na historické drama poněkud nedramatické a nudné. Postavy nás příliš nevtáhly do děje. Potěšila přítomnost Christophera Walkena a hlavně skvěle bídáckého Adriena Brodyho. ()

BrckoGOS 

všechny recenze uživatele

Ten film neni tak špatný na sve hodnocení, ktere tu ma...ale ma jeden problém. .nemam potřebu se na nej divat znovu..skoda ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Kdo má rád Dumasovy knihy Paměti lékářovy nebo spíš jeho volné pokračování Královnin náhrdelník bude si užívat. Navíc Jonathan Pryce coby kardinál Rohan je skvělý. Nesmím opomenout Christophera Walkena jako hraběte Cagliostra. Kdo zná knihy s Josefem Balsamem, tak ví. ()

Vlado_B 

všechny recenze uživatele

Zábavná blbovinka, za 65%. Pre tých ktorí sa trochu zaujímajú o históriu a napr. aj o obdobie okolo francúzskej revolúcie a zároveň majú jasno v tom, ako si užiť hollywoodske poňatie historických záležitostí, je to fakt v pohode filmík, so slušnými kostýmami, hudbou a hercami. ()

bittersweet 

všechny recenze uživatele

Něco mezi 3 a 4 *. Líbilo se mi to a udrželo to mou pozornost po celou dobu. Ano, mám slabost pro kostýmové historické cokoliv. :) Příběh se dokonce celkem držel známých faktů tohoto případu. Nejvíce jsem se obávala, že bude přikrášlen konec, ale ne, i ten se držel historické skutečnosti, ale Jeanne se s Marií Antoinettou nikdy nesetkala. Je zajímavé pozorovat tuto aféru očima Jeanne de la Motte Valois, jsem zvyklá na příběh očima Marie Antoinette. Co mně ale vadilo byly ufňukané srdcervoucí proslovy Jeanne. ()

Svadbos 

všechny recenze uživatele

Pekná ale nudná historická dráma podľa skutočných udalostí. Hereckému výkonu Hillary Swank chýba plameň a charizma a ani samotný film nikdy nevzbĺkne. Čítaný komentár kráľovho ministra je ťažkopádny a často zbytočný. ()

peproch 

všechny recenze uživatele

Neumím posoudit věrnost románové předloze, filmová podoba je kostýmový film s působivými hereckými výkony - hlavně Jonathan Pryce jako kardinál Rohan je podle mne postavou, která dává dramatu rozměr dramatu a překračuje vyprávěnku. Celá legitimizace podfuku jako návratu domů jedné oloupené komtesky je chabá, její romantický vztah a zaroveň rafinovanost a intrikánství mi nejdou dohromady, tak náročnou roli se nepodařilo sehrát. ()

Reklama

Reklama