Reklama

Reklama

Havran

Trailer

V tomto spletitém příběhu ďábelského čarodějnictví se uprostřed záblesků humoru roztáčejí kola hororu. Klasika režiséra Rogera Cormana byla inspirována gotickou básní Edgara Allana Poea. Trojici čarodějů bojujících o magickou nadvládu zde hrají Vincent Price, Peter Lorre a Boris Karloff. Dr. Erasmus Craven (Price) je mág z patnáctého století, který odešel po smrti své ženy Lenore do ústraní. Jednou v noci jej poctí svou návštěvou mluvící havran, kterým je ve skutečnosti bývalý čaroděj dr. Adolphus Bedlo (Lorre). V ptáka ho proměnil kouzelnický mistr dr. Scarabus (Karloff) za to, že se ho Bedlo odvážil napadnout. Craven vrátí Bedlovi lidskou podobu a vděčný muž mu za to prozradí, že na Scarabově hradě spatřil ženu nápadně podobnou Lenore. Oba se společně s Cravenovou dcerou a Bedlovým synem vydají na hrad, kde záhy zjistí, že na ně Lenore a Scarabus ušili boudu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Corman prostě dokázal snad nejlépe vystihnout poetiku povídek E.A.Poa. Zejména výtvarná stránka jeho filmů - kdy dominují syté barvy - je nezapomenutelná. A všechna ta klišé gotických románů, která dotvářejí temný obraz příběhů - mlha, pavučiny, hřbitovy, kobky, podzemní labyrinty, hrady a...Vincent Price! Narozdíl od ostatních Cormanových filmů má tento humorné ladění. Především setkání dvou velkých kouzelníků a jejich vrcholný souboj balancují na hraně údivu a smíchu - který převažuje. Jistě nebylo cílem režiséra tentokrát diváka strašit. A kdo pochopil, dobře se pobavil, jako já. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Hororovou atmosféru, aby zde však člověk pohledal. Jako komedie však tenhle kousek funguje dokonale a já se u ní nevýslovně bavil. Především pak ve druhé části filmu, kdy dojde na ony pověstné laciné efekty v kouzelnickém souboji. Přestože nejde o žádnou pastvu pro oči, tak musím Cormanovi vyseknout poklonu, protože v jeho humorném podání nad jejich kvalitou mávnete rukou, protože bavit se u nich budete opravdu královsky. Když se k tomu přidal i velice povedený hudební doprovod a solidní herecké výkony bylo vymalováno. 7/10 ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

... aneb jak to bylo dál. Celé úskalí této skopičiny tkví právě v tom, že to není nic víc než prostě jen blbůstka na jedno použití, byť zábavná a nenudící. Celé to stojí pouze na Borisi Karloffovi a především Vincentu Priceovi. Právě jim může Corman hnáty líbat. Bez nich by to šlo ke dnu raz dva. Ovšem jsou tu a tak si i tato verze Havran, z kterého aby se jinak Poe v hrobě obracel, zaslouží své místo pod sluncem. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Horrorová a sci-fi legenda a milovník Edgara Allana Poea, režisér Roger Corman zfilmoval Poeovu báseň Havran a obsadil ji klasiky horroového žánru....pány Vincentem Pricem a Borisem Karloffem. Jedná se o dílko zdařilé, vzdává holt kultovním horrorům 20. a 30. let, ať už stylizací, jednoduchým dějem či obsazením. Báseň Havran patří k mým nejoblíbenějším dílům z pera E.A.Poea a to nemám rád poesii. V titulkované verzi byl použit překlad páně Vrchlického, který jsem do této doby neznal. Havrana sice umím zpaměti, ale v překladu Vítězslava Nezvala. Tady to však nevadí, neb film je pouze básní inspirován, sám bych natočil spíše kraťas, plný ponuré atmosféry a doslovný přepis básně. Takhle se jedná spíše o zajímavou zábavu plnou příjemné atmosféry a mladého Jacka Nicholsona..."nad jménem dívky nadvzdušné, jež byla mou a teď už ne..." ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Bohužel ani takováto hvězdná sestava tomuto Cormanově filmu nepomohla. Hazel Courtová se svým velkým výstřihem sice připoutá divákovy oči k obrazovce a ta postava prospěchářské mrchy se jí doopravdy daří, Boris Karloff je také docela dobrý, ale to je asi tak vše. Bohužel Vincentu Pricovi role dobráckého, sentimentálního, usmívajícího se čaroděje moc nesedla a jeho pověstné děsivé pohledy a gesta si neužijete. Z Poeovy předlohy zůstala pouze scéna příchodu Havrana, postava Lenory a závěrečné Nevermore (a v úvodu si užijete několik úryvků z básně ve strhujícím Pricově přednesu). Je spíš úsměvný než vtipný a hororvý není vůbec. Něco zajímavého se na obrazovce začne dít až asi půl hodiny před koncem (první cca hodina docela nudí) a závěrečný souboj Karloffa a Price "na život a na smrt" je sice docela vtipný, ale postrádá jakoukoliv dynamiku a díky své délce působí spíš jako snaha film natáhnout. Tři hvězdičky dávám tak nějak z úcty k panu Cormanovi a jeho ostatním filmům z nichž většina jsou masterpiecy. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (5)

  • Během čarování používá Dr. Bedlo různé latinské citáty: Veni, vidi, vici (Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem), De mortuis nil nisi bonum (Nemluv špatně o mrtvých), Cave Canem (Pozor pes), Si vis pacem parabellum (Pokud chceš mír, připrav se na válku), Ceterum censio Carthaginem esse delendam (Mimo jiné věřím, že Kartágo musí být zničeno). (liquido26)
  • Peter Lorre a Jack Nicholson rádi při natáčení improvizovali, což rozčilovalo Borise Karloffa, který byl zvyklý pracovat přesně podle scénáře. (liquido26)
  • Jack Nicholson vždycky chválil všechny své herecké kolegy, až na jednoho - havrana. Havran prý na všechny kálel, ale obzvláště na něho. (liquido26)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Reklama

Reklama