Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jejím jediným zločinem bylo, že se stala obětí. Psychologické drama Znásilnění (1988) režiséra Jonathana Kaplana vzbudilo ve své době značnou pozornost. Vyzývavá servírka Sára Tobiasová (Jodie Fosterová) je v nočním baru znásilněna třemi muži. Jejího případu se ujme mladá prokurátorka Kathryn Murphyová (Kelly McGillisová), která se rozhodne obžalovat nejen tři násilníky, ale také houf okolo stojících mužů, kteří všemu přihlíželi a nejenže zločinu nezabránili, ale naopak provinilce nadšeně povzbuzovali. Prokurátorka se při vedení obžaloby musí potýkat především se svojí nedůvěrou vůči Sáře, která je díky neuspořádanému životu velmi nevěrohodnou svědkyní… Film byl vyzdvihován především kvůli přesvědčivému výkonu Jodie Fosterové, která tady vytvořila svou první velkou „dospělou“ roli, za niž mj. dostala Oscara, Zlatý glóbus (ex aequo), Cenu Národní filmové rady (NBR) a Donatellova Davida. Rovnocennou partnerkou jí v úloze žalobkyně byla Kelly McGillisová, v té době i známější herečka díky hlavní ženské roli v diváckém hitu Top Gun (1986). Ani po třiceti letech neztratilo Znásilnění nic ze své naléhavosti. Spíš naopak, když ho dáme do souvislosti s nedávnými obviněními několika známých osobností ze sexuálního obtěžování, jež pobouřila nejen Hollywood, ale celou americkou společnost. Snímek uvádíme s původním distribučním dabingem z roku 1990, který jsme před vysíláním celý zrekonstruovali do přijatelné technické podoby. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

Legas 

všechny recenze uživatele

Pro mou osobu špatně vystavěný scénář. Ono znásilnění mi přišlo značně nevěrohodné. Nemůžu sympatizovat s "hrdinkou", která si o "to" vyloženě koledovala. Scéna znásilnění měla být dle mého znázorněna značně syrověji a hlavně uvěřitelněji. Ani bravurní výkon Jodie Fosterové nezachrání slabší dějovou a psychologickou (to hlavně) stránku filmu. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Film, který vám položí spoustu otázek a málokterá bude příjemná...Z prakticky televizního filmu o bohužel statisticky banálním případu se stalo zručnou prací režiséra Jonathana Kaplana a především strhujícím výkonem Jodie Foster velmi silné drama. A velmi osobní a intenzivní zážitek - neumím si představit člověka, na kterého by "Znásilnění" alespoň při několika konkrétních scénách emocionálně nepůsobilo. Však sledujeme film o sexuálním zločinu toho nejhoršího kalibru a Jodie Foster vám dá alespoň na chvíli pocítit, jaké to je, být jeho obětí...Hnus, zmatek, bezmoc, totální ponížení a v naší společnosti doživotní stigmatizace. Proč se to vůbec děje? Dá se proti tomu něco dělat? A jak napravit napáchané škody? ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Úchvatný film, který mě dokázal zaujmout natolik, že jsem nevnímal nic jiného než televizní obrazovku a to, co se na ní odehrává. Od začátku do konce se jedná o příběh, který je atraktifní, který je napínavý, který nenudí a který kromě zajímavého obsahu nabízí i kvalitní herecký výkon hlavní představitelky. Vše, co se v tomto filmu odehrává, je velice snadno uvěřitelné, a o to ve filmu jde. Příběh obyčejné servírky, která se přišla odreagovat do baru, kde pracuje její kamarádka, a která zde byla znásilněna, nemohl být skutečně natočen lépe. Já jako divák jsem zkrátka maximálně spokojený s výsledkem, který mi byl předložen, a nemám nic, co bych mohl tomuto tak zajímavému a atraktivnímu dramatu vytknout. Samozřejmě netřeba pochybovat o tom, že velkou a nezanedbatelnou zásluhu na kvalitě filmu má perfektně hrající Jodie Foster, která podala vrcholný výkon, za který byla po právu oceněna soškou Oscara. Ale nutno dodat, že ostatní herci jí zdatně sekundují a ve výsledku se tak jedná o nezapomenutelný film, který si vybavím i po mnoha letech, což jsem si nyní lehce ověřil. Tento film jsem totiž poprvé viděl někdy před sedmi lety a nyní při opětovném zhlédnutí jsem zjistil, že si toho pamatuji opravdu hodně, a to se mi moc často nestává. Tady není nad čím váhat, s radostí uděluji maximálně zasloužených pět hvězd. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Popravdě řečeno mě to nějak moc nebavilo od samého začátku. Jak to pokračovalo, bylo mi tak nějak čím dál víc jedno, kolik jinochů Sáru přefiklo, jestli jim podržela sama nebo ne, jestli se jí to líbilo nebo ne. A nálož právnických keců v poslední třetině mě nudila už úplně. No ale nějak jsem se tím protrpěl do konce, a jen mě to utvrdilo v tom, že Jodie Foster opravdu není moje best of. ()

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Děsivý námět s děsivým proroctvím, že každých 6 minut je znásilněna jedna žena. Jedni by řekli, že si Sára o to koledovala, byla opravdu provokativní a sexy, ale její ne bylo prostě ne. Přítomní skandující diváci vyloženě hecovali ostatní, už už to vypadalo na pěknou frontu. Jen Ken, dle prokurátorky senzitivní a vnímavý muž, nahodil znechucenou grimasu. Choval se jak zbabělec, ale ve jménu spravedlnosti nakonec svědčil proti nejlepšímu kamarádovi. Sára rozetla jeho dilema a podpořila ho v jeho smyslu pro pravdomluvnost. Zajímavá a u nás možná diskutabilní byla obžaloba těch, co lačně přihlíželi, tleskali.... Jodie Foster se tady ukázala jako rajcovní žába s přemírou sex-appealu, do své role se položila velmi dobře. Kelly McGillis mi přišla jako zarytá bojovnice za ženská práva a přitom velmi přirozená s reálným pohledem na svět. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (23)

  • Jedná se o jeden ze tří filmů, který vyhrál Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli, aniž by byl aspoň nominován v jiné kategorii. Další snímky jsou Tři tváře Evy (1957) a Misery nechce zemřít (1990). (GreatestFan)
  • Aby se lépe připravila na roli Sarah, navštěvovala Jodie Foster kluby napomáhající obětem znásilnění, a také četla výpovědi z některých případů. (D3VIL)

Reklama

Reklama