Reklama

Reklama

Kupec benátský

  • USA The Merchant of Venice (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Benátky, rok 1596. Melancholický Antonio má rád svého mladého přítele Bassania, který jej požádá o zapůjčení 3000 dukátů. Antonio souhlasí, aniž by tušil, že se Bassanio s danou částkou chce ucházet o ruku Porcie. Jelikož je ale Antoniův kapitál vázaný v obchodních lodích, které jsou právě na moři, musí jít Antonio za židovským lichvářem Shylockem. Nevraživý Shylock souhlasí, a dokonce mu nabídne tříměsíční půjčku bez úroku. Pokud ji však Antonio nesplatí včas, bude mu kupec dlužit libru masa. Shylockova dcera mezitím uteče s křesťanem, což podnítí Židovu nenávist. Bassanio odjel za Porcií, Antoniovy lodě ztroskotaly a Shylock se dožaduje své libry masa. Je sestaven soud a má být vykonán rozsudek, když se do záležitosti vloží Porcie snažící se zachránit život Bassaniova přítele. (Filmbox)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (369)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Celkom vydarená adaptácia Shakespearovej hry, ktorej jednozančne dominuje (ako vždy) vynikajúci Al Pacino v úlohe tvrdohlavého žida Shylocka. Menej priestoru dostáva tiež výborný J.Irons a všetko ostatné je iba herecká výplň. Akonáhle sa stratí Al Pacino alebo J.Irons z obrazovky, film stráca iskru. Pacino a jeho obhajoba práva na pomstu ("Nemá žid oči, nemá ruky?") a scéna na súde patrí k tomu najlepšiemu, čo film môže ponúknuť. Osobne mi trošku vadili Shakespearovské kvetnané dialógy, niekedy až príliš antiseministické ladenie snímku, ktorej je ale pochopiteľné.60%. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Al Pacino v plnej veľkosti. Žid, ktorý hrá Žida, ale úchvatným a presvedčivým spôsobom, že na to aj slová ťažko nájsť. Pacino zo svojho majstrovstva nezľavuje ani o piaď. Človek toto jednoducho musí vidieť, inak nepochopí. Jedna z mála Shakespearových divadelných hier, ktorú sa podarilo naozaj úspešne pretaviť na filmové plátno. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Filmové adaptace od Williama Shakespeara mám opravdu moc rád, a proto jsem si nemohl nechat ujít Kupce benátského. Příběh z Benátek o sporu Žida s kupcem, o lásce mezi zchudlým šlechticem a bohatou krasavicí a ještě mnohem více nabízí tento snímek. Al Pacino je v roli Shylocka dokonalý a podařilo se mi neskutečně sžít s jeho filmovou rolí a osudem. Zkrátka kvalitně natočený film podle nadčasové knižní klasiky, který vedle tématu a sympatického obsazení disponuje mimo jiné i líbivou hudbu. ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilá adaptace románu Williama Shakespeara, nic víc, nic míň. Tedy, kdo si nepotrpí na přívaly veršovaných dialogů, nikterak se nevyžívá v dílech velkého klasika či vehementně netouží vidět Al Pacina v roli starého Žida, nadšen rozhodně nebude. Mnohdy i několikaminutové odříkávání romantických veršů mě dohánělo téměř k šílenství. Hodnotím tedy v tomto případě neutrálními třemi hvězdičkami, jelikož díky kvalitnímu zpracování a zdařilým hereckým výkonům bych méně dát nemohl.., sic mi Kupec benátský přinesl opravdu hodně utrpení. Milovníci W. Shakespeara a příznivci klasického romantického dramatu si však bezpochyby přijdou na své. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Vezmi si ze mě toto poučení: Vše, co jak zlato se třpytí, vždy cenné není.." Především je třeba si uvědomit, že právě Shakespearův famózní Kupec benátský nepatří zrovna mezi nějak zvlášť vyhledávanou filmařskou látku, právě pro její antisemitistickou pachuť, nicméně stejně jako i ostatní mistrovy hry lze Kupce uchopit prakticky jen dvěma dost odlišnými způsoby, totiž klasicky, klaníce se svému předobrazu, či lehce postmoderně, jako to již několikrát - Dle mého úspěšně !! - zkusil kupříkladu Kenneth Branagh, a režisér Michael Radford zvolil první cestu zřejmé pocty velkému Shakespearovi, ačkoliv právě Kupec benátský pro svá nadčasová témata si přímo říkal o nějaké ozvláštnění, díky čemuž by ta židovská otázka mohla v divákovi coby analogie s fašismem či přímo naší současností rezonovat o poznání silněji, jedná se však o kostýmní poctu natolik řemeslně skvostnou a precizní, že vlastně nelze nic namítat.. Zaujme především výborná kamera Bendita Delhommea, zvlášť kontrast obou dějových linií co se týká samotné mizanscény, nasvícení či stylizace barev až bere dech.. Samotný překvapivě civilní Al Pacino, který zkrátka jednoznačně ční nad všemi ostatními, se mi zdál znovu naprosto úžasný, když svému Shylockovi, velmi komplikovanému a nejednoznačnému charakteru dopřává silně tragikomické rysy, což se však už jen dík jeho obsazení dalo předem očekávat.. Tenhle boj o libru masa se neskutečně podařil !! ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Bruno Rubeo získal za výpravu Stříbrnou stuhu od Italského syndikátu filmových novinářů. (imro)
  • Ben Whishaw sa v tomto filme neobjavil, aj keď je zapísaný v obsadení. Na otázku k tejto téme odpovedal: „Neobjavil som v Kupcovi benátskom. Raz som dostal list od fanúšika, v ktorom sa písalo: 'Páčil sa mi Váš herecký výkon v Parfume (2006) a Kupcovi benátskom.' Prisahám, ja som sa tam neobjavil." (Wooke)

Související novinky

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

28.02.2024

Al Pacino (Irčan, Klan Gucci) byl před lety tím šťastným aspektem, který pomohl dnes oscarové herečce Jessice Chastain (Interstellar, Očima Tammy Faye) dostat se do Hollywoodu. Tehdy třicetiletá… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno