Reklama

Reklama

První velká vlaková loupež

  • Česko Velká vlaková loupež (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Super. Cely ten vykradaci plan a vlastne i uroven zabezpeceni jsou sice hodne naivni, ale to nevadi, je to zabavne, je tam Sean Connery a hlavne k tomu hraje Jerry Goldsmith. Bystrejsi si vsimnou, ze mu to v tom soundtracku v jednu chvili docela slusne Alieni a Star Trekuje, ale neni se cemu divit, vsechny 3 filmy jsou z roku 1979, takze to byla asi nejaka Jerryho momentalni uchylka a neni to na skodu, jen takova tresnicka pro gurmany. 7/10 ()

šerminator 

všechny recenze uživatele

Já jsem si myslel, že se podívám na peckovní drama, ale ona to je dost povedená komedie teda! Fakt mě to mile potěšilo, že takové téma zvládli lehce komediálním způsobem a je to i napínavé (scény na vlaku). Dobré herecké obsazení - Conneryho jsem poprvé viděl v komediální roli a jak mu to šlo pěkně, výborný je taky "starý" Sutherland, který se mi začíná líbít čím dál tím více. Přestože jsou hlavní postavy záporní, tak jim nelze nefandit aby jim loupež vyšla. Další z řady výborných anglických filmů. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ani skvělé herecké výkony nezáchranily to, že čas od času do filmu nakoukla nuda. Mě je to ale jedno, já se díval na tenhle film kvůli inspiraci. Bohužel v českých podmínkách tohle nejde zrealizovat. Představa, že náš super vlak Pendolíno chcípne někde v polích a já tam budu na střeše rajtovat jak krypl nakonec vymazala mé myšlenky na druhou velkou vlakovou loupež. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Jedno se tomu filmu musí nechat - a sice to, že se tam toho zase tolik neděje. První hodinu kradou klíče od trezorů a druhá část se odehrává ve vlaku. A zřejmě ta, alespoň na první pohled, dějová skromnost, je jeden z důvodů, proč jsem tomu nakonec napařil pět hvězd. Ano, jedním z nich je samozřejmě nesmírně elegantní,šarmantní a nesmírně charismatický Sean Connery a jeho neméně dobrý přicmrndávač Sutherland senior, jedním z nich byla i ta úžasná, fantastická atmosféra a jedním z nich byla i režie, Crichton je překvapivě velmi zručný řemeslník. Rozjezd byl sice trochu pomalejší, ale naprosto skvěle ztvárněná 75-ti vteřinová loupež klíčů a všechno kolem ní, to je moment, na který nezapomenete, a který i přes to, že se v něm vlastně neděje nic moc akčního, má překvapivé tempo a je nejlepší částí filmu. No a závěrečná část ve vlaku už jenom ookazuje, jak jsou tyhle staré anglické filmy ze 70. a 80. let tak skvělé a neodolatelné a finále tomu tu korunu taky nasadilo. Další klenot anglické dobrodružné podívané z období viktoriánského. Za sebe už můžu dodat snad jen to, že je velká škoda, že Crichton toho nenatočil víc. "Proč jste to udělal?" "Chtěl jsem ty peníze!" - vždyť to říkám, tahle hláška je důkaz toho, jak zatraceně neodolatelný ten film je. 100%. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Johóó, tak na tuhle zlodějíčskou bandičku se Danny a jeho sympatičtí parťáci nechytaj ani trošku... Perfektní příběh, klidné tempo, dokonalá hudba, která spolu s perfektními kostými dává divákovi pocit, jakoby se též ocitnul v roce 1855. Horkotěžko teď vzpomínám na film, kterej má lepší dobovou atmošku. Výběr herců na obrovskou jedničku, oba dva totiž předvádí dokonalé herecké výkony a přes to, že bych jim vlastně neměl fandit, tak těmto dvěma držím palce od začátku až do samého konce. Je to i velice chytrý film. Ještě jednou musím vychválit hudbu, která tenhle kousek poslala o pořádnej kus výš. Už jako malýmu se mi Vlaková loupež, a teď po letech je moje nadšení ještě o kus větší. Rejža ukázal, že si rád hraje a že ho baví točit. Škoda, že takto nadupaných kousků má jenon jeden :o). Rozhodně doporučuju uplně všem, páč tohle se prostě musí líbit. Sean Conery na mě dělá stejný dojem jako Robert Downey Jr., stejně galantní, šarmantní, elegantní, taktní, vtipný a navíc zde prohlásí zajímavou větu : "Každej myslí na prachy". ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • Hneď po odchode vlaku zo stanice Ashford sa ukáže vnútro lokomotívy, kde muž hádže uhlie do kotla. Na jeho ľavom zápästí sú viditeľné náramkové hodinky. V skutočnosti sa náramkové hodinky stali komerčne dostupnými až koncom 19. storočia. (Arsenal83)
  • Na konci filmu, keď si Edward Pierce (Sean Connery) rozopne putá a odhadzuje strážnikov od seba, ktorí sa naň vrhajú, tak jeden strážnik nič nerobí a ešte sa smeje. Zrejme komparzista, ktorý nemal byť v zábere. (ČSFD)

Reklama

Reklama