Reklama

Reklama

První velká vlaková loupež

  • Česko Velká vlaková loupež (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (197)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Unylý, nudný a na 110 minut příliš dlouhý pšouk, který nemá koule ani na to, aby zasmrádal. Tak zbytečný a mdlý ten film je, doslova jsem u něj usínal. A přitom Sean a Donald by mohli i sami rozehrát lupičský masterpiece při první loupeži jedoucího vlaku. Předloha, scénář i režie stejný člověk, to skoro nikdy nedělá dobrotu, sám k sobě prostě nemohl být dostatečně kritický, aby v tom tu nudu rozpoznal ještě včas. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Príklad pre dnešných producentov, ako natočiť výbornú áčkovú zábavu úplne pre všetkých. Myslím aj pre ineteligentných divákov, ktorí si určite radšej pripomenú túto klasiku s vynikajúcim obsadením, svižným scenárom a spádom, ako by riskovali stratu času nejakou súčasnou trikovou kravinu. Tento film má proste šmrnc, čiže niečo, čo sa nedá definovať žiadnymi scenáristickými ani režisérskymi poučkami. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Mně se naopak ta specifická "britskost", kterou tady všichni zmiňují, velmi zamlouvala a strefila do noty. První třetina je pravda trochu pomalejší, ale pak už sledujeme nejen perfektně promyšlený, ale hlavně bezchybně natočený lupičský zátah, který si hlavně díky skvělým hercům a celkově uvolněné atmosféře drží svůj půvab i v dnešní době. To závěrečné hopsání na jedoucím vlaku je sice hodně nadnesené, ale bez toho by takový film nikdy nemohl vzniknout.. 85% ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

988. hodnocený film: Jen ta myšlenka, že jde o dobrodružný film se spoustou zápletek, kde hlavní roli hraje mazaný Sean Connery a pomáhá mu ve všech loupežích i Donald Sutherland, ve mě navodila obrovskou naději v kvalitní zážitek. Jistě, jde o skvělej film, který je promyšlený do posledního detailu, ale je jakýsi "anglicky uměřený", a to mi moc nesedí. 4* jsou proto maximem, které mohu dát, i když se mi moc líbil, ale měl velký potenciál dosáhnout maxima a stát se fenoménem ve svém žánru. 4* ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jist, jestli Connery jako Edward Pierce projevil více pečlivosti při plánování konfiskace krymského zlata, či zastřihávání vlastního plnovousu. Co vím ale jistě, je to, že po střechách železničních vagónů hopsá jako Belmondo.. Viktoriánský heist kladoucí důraz na přípravu akce, vtip a neřesti gentlemanů, protože každý gentleman není zas takový gentleman.. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • Téměř všichni zločinci ve filmu skutečně existovali. Například Clean Willy (Wayne Sleep) měl předlohu v trestanci, který uprchl z věznice v Newgate vyšplháním na 15metrovou  žulovou zeď, zakončenou otočnými kovovými hroty. Jediná vymyšlená postava byla Miriam (Lesley-Anne Down). (Tonula)
  • Film je založen na skutečném zločinu z roku 1855. (Kulmon)

Reklama

Reklama