Reklama

Reklama

První velká vlaková loupež

  • Česko Velká vlaková loupež (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Je na tom pro mě vidět lehká zastaralost a natahanost, ale ve všech ostatních ohledech to byla vyložená paráda a já jsem fascinovaně sledoval jeden z nejdrzejších a nejpromyšlenějších plánů krádeže v historii. Škoda, že to mělo o nějakou tu minutu navíc, protože scéna loupení jako takového je něco neuvěřitelného. 85% ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Atmosféra a Sean Connery. Ten je tu v největší formě a navíc s vousy vypadá snad mnohem lépe než James Bond. A jak celou dobu vypadá, že sám kromě smělého plánu nic nenabídne, ke konci vše vynahradí. Atmosféra je ale ještě lepší než hlavní hvězda filmu. Každá scéna má napětí, a i když se některá vleče déle, až do svého konce diváka drží a nepustí. Holt autor Jurského parku zvládal režisérské řemeslo stejně jako to spisovatelské. ()

Reklama

Expendable 

všechny recenze uživatele

Film mě velmi zaujal už i detaily přípravy na loupež.Jak Connery a Sutherland číhali na peronu a měřili na stopkách jak dlouho to trvá hlídači když si někam odkočí, potom jak dělali otisky toho klíče to jsem docela koukal jak precizně i na film to udělali.A nebo scénka jak Sutherland se převlíkl za mrtvolu a aby to nabylo na realitě mu Connery dal do rakve mrtvou kočku.A konec je velmi dramatický.No dál už vám to nebudu vyprávět to musíte vidět sami, jedná se o skvělý film. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Zabavny film so skvelym Seanom Connerym, ktoremu by snad nikto neuveril, ze prave on ma v plane vylupit zlato v iducom vlaku. Uz to chvilami vypadalo dost beznadejne, ale Connery vzdy prisiel s genialnym napadom, ako okabatit policajtov a vzdy pripravil nejaky prekvapujuci plan. Vdacny mozem byt Michaelovi Crichtonovi, pretoze prave on ma uz raz prekvapil svojim scenarom k JURSKEMU PARKU (1993) a aj tento film, ktory aj sam reziroval, natocil zrucne a zabavne. Oplati sa ho vidiet, ak mate radi napinave dobrodruzne filmy, kde nechyba humor... 30.01.2009 _____ Sean Connery - (Edward Pierce) +++ Donald Sutherland - (Robert Agar) +++ Lesley-Anne Down - (Miriam) +++ Alan Webb - (Edgar Trent) +++ Hudba: Jerry Goldsmith +++ ()

tron 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci heist movie s dobovou atmosférou, džentlmenským humorom a džentlmenskými výkonmi Donalda Sutherlanda a Seana Conneryho. Za zmienku stojí fakt, že knižnú predlohu napísal Michael Crichton a ten si aj vlastnú knihu nakrútil v podobe filmu a urobil to veľmi dobre! Je to ten istý Crichton, ktorý v 90. rokoch z pozície producenta pravidelne sabotoval prácu režisérov (KONGO, VIKINGOVIA). ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • Manželka Seana Conneryho Micheline se rozzuřila, když viděla jeho nebezpečné kousky ve filmu. (Kulmon)
  • Sean Connery původně odmítl účast ve filmu, protože si myslel, že bude natáčení „příliš obtížné“. Byl požádán, aby vše znovu zvážil. Sean si přečetl Crichtonův román, osobně se setkal s autorem a nakonec změnil názor. (Tonula)

Reklama

Reklama