Reklama

Reklama

Mrtvá zóna

  • USA The Dead Zone (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mladý muž Johnny Smith upadl po nehodě na pět let do komatu. Když se po dlouhé době probere zpět k životu, zjišťuje, že má náhle dar předvídat události. Ve své mysli může procházet prostorem i časem a vidí to, co jiní ne. Trápí jej však také vize děsivé budoucnosti, které může zabránit jedině on. S nasazením vlastního života se proto vrhá do osudové akce! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (306)

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa vôbec nie netradičný Cronenberg, minimálne s Rabidom a Scanners by sa dali nájsť nejaké tie paralely - od motívu odcudzenia a inakosti skrz telesnú či mentálnu "vadu" až po apokalyptické vízie. Ide však jednoznačne o umiernené Cronenbergovo dielo. Nemáme tu ani explicitné zobrazovanie násilia (aj z tej "nožnicovej scény" vidíme len pôsobivý výsledok, ale samotný akt prederavenia si vlastnej hlavy nám prezentovaný nie je) a sexu, ani sa nekonajú brain-fuck orgie a la Videodrome a dokonca aj psychologický background je tu pomerne málo výrazný a v podstate veľmi jednoduchý. Celkovo to je (pravdepodobne vinou štúdia) akoby viac šité na mieru masovejšiemu diváctvu. Nebuďme však príliš prísni a neriešme len to, čo film neponúka, lebo to, čo ponúka, je stále výborné. Postava Johnnyho Smitha je výborne napísaná, nie je jednorozmerná a počas celého filmu sa vyvíja a ten vývoj je aj uveriteľný, naviac je skutočne bravúrne zahraná Christopherom Walkenom, ktorý evidentne nie je len výborný "excentrický pošuk", ale aj kvalitný charakterový herec. Maestro Cronenberg zvláda svoju prácu na režisérskej stoličke takisto vynikajúco - atmosféra sa drží počas celej stopáže (hlavne "vidinové" pasáže sú skvelé), akurát niektoré scény ("nožnice", záver...) mohli byť trošku lepšie vygradované. Za zmienku stojí ešte hudba. Keď som na začiatku v titulkoch videl iné meno ako Howard Shore, trošku som sa zľakol, ale chvalabohu to bol planý poplach, hudobný doprovod sa aj bez dvorného skladateľa vydaril a dobre dotvára atmosféru snímku. Suma sumárum, v roku 1983 David už jedno veľdielo natočil, druhé síce nepridal, no ani za túto dramaticko-thrillerovú záležitosť sa hanbiť nemusí, ja som spokojný. 8 / 10 ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Precizně gradující děj, zanechávající i odhalující tajemství nevšedních schopností neobyčejného pacienta, nabízí toho opravdu mnoho zajímavého, včetně uzemňujících podnětů k zamýšlení zacházejících až do zneklidňujících morálních dilemat (v souvislosti s posledním zasáhem) či nenásilného propojení žánrového filmu s politickým tématem. Dlouhou dobu jsem měl za to, že udělím silné 4 hvězdičky, ale po skončení mě vážně nenapadá nic, co bych vytkl, spíše musím jen chválit... i na vizuálně působivé záblesky dojde (zvláště bych vyzdvihl ten nájezd v studeném tunelu), herecké výkony zúčastněných pomáhají držet film ve vysoce kvalitních vodách a závěr pouze završil silný účinek. Takhle skvěle promyšlených a natočených mysteriózních sci-fi thrillerů jsem mnoho neviděl, tenhle byl po všech stránkách povedený a společně s Dotekem medúzy za mě snad i nejlepší z této specifické kategorie, co jsem viděl. Velmi dobře ztrávitelný, uhlazený snímek Davida Cronenberga, který mi sedl. [90%] ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nemá cenu tomu vyčítat, jak málo to vystihuje předlohu, v případě Kinda je to často plus. Rozhodne však jde o značné Cronenbergovo vyměknutí oproti jeho předchozím filmům. Hrdinové nemají hloubku a z tématu šlo vytěžit mnohem víc. Rozuzlení se seběhne nějak podivně rychle a několik věcí vyloženě nedává smysl. Škoda, protože námět skýtá doslova neuvěřitelné věci a téma mohlo být proměněno na jeden z nejděsivějších filmů. Takhle je to bohužel jen promarněná šance. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Výborný Cronenbergův mysteriózní thriller s trošku pokaženým koncem. Hlavnímu hrdinovi, člověku po překonaném kómatu schopnému předpovídat budoucnost, představovanému Christopherem Walkenem, bych uvěřil i svoji vlastní budoucnost. Začínám mít Walkena v oblibě, ukázal se skvěle i v Pravdivé romanci a v dalších filmech. Film je nejlepší tak do tří čtvrtin, následné odhalení tragické budoucnosti politika a řešení tohoto problému už tolik nefungovalo, film zde ve svém vyvrcholení paradoxně ztratil napětí a pointa tak trochu vyšuměla. Přesto jde o nadprůměr - díky Cronenbergovi, Walkenovi a scénáři dle Stephena Kinga. Trailer: http://www.sms.cz/film/mrtva_zona-1983/ukazka ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně zatím jeden s nejslabších Cronenbergů. Po předchozích snímcích jsem čekal více, i když je ve filmu znatelný režisérův rukopis, film mě nepohltil a jedná se o další slabší přepis Kingovi knížky na plátna, knihu samotnou jsem nečetl. Herecky vyčnívá Ch.Walken, který hraje klasicky výborně a zkažený kandidát na prezidenta. V těch pár krvavých scén je dobře natočených, hlavně scéna s nůžkami, kamera je ale tentokrát neukazuje v „plné kráse“ finále vyšlo do ztracena a nebylo moc povedené. 6+/10* ()

Galerie (97)

Zajímavosti (29)

  • „Dead Zone“ byl jeden z prvních románů Stephena Kinga, který umístil do městečka Castle Rock, kde se posléze odehrával děj zfilmovaných románů „Stand by Me“, „Cujo“, „The Dark Half“ a „Needful Things“. (Othello)
  • Snímka vznikla podľa cca 400 stranového románu Stephena Kinga "The Dead Zone" z roku 1979. (tron)
  • Ve scéně z 2. světové války mluví civilisté polsky. (Othello)

Reklama

Reklama