Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama natočené na motivy hry slavného Arthura Millera vychází ze skutečných událostí, ke kterým došlo v roce 1692 v americkém městečku Salem, obývaném komunitou puritánů. Jednoho rána se skupina dívek vydá do lesa, kde se účastní zaříkávání černošské otrokyně. Přistihne je však reverend Parris a dívky se rozutečou. Dvě z nich krátce po návratu domů upadnou do bezvědomí. Dívky to jen předstírají z obav před trestem, ale reverend se po dohodě s některými osadníky rozhodne povolat do Salemu známého lovce čarodějnic, reverenda Halea. Přestože zkušená vědma dívky probere a stejně jako rozumný farmář John Proctor, radí představeným obce, aby Halea poslali pryč. Reverend Parris však trvá na svém a brzy se městečko mění v peklo.
Hale vyslýchá dívky a jedna z nich označí za iniciátorku zaříkávání Parrisovu neteř Abigail. Ta v sebeobraně prozradí otrokyni Titubu, která během mučení označí za čarodějnice některé salemské ženy. Postupně se kní přidá také Abigail a další dívky, které v transu obvinují stále další a další ženy. V Salemu začne hromadné zatýkání. Lidé se začínají bát jeden druhého. Někteří si obviněním z čarodějnictví začínají vyřizovat osobní účty, malá dívka obviní starce, jehož pozemky chce získat její otec. John Proctor, který zná pravdu se sejde s Abigail a varuje ji. Dívka kdysi sloužila u něj na statku a do farmáře se zamilovala. Proctorova žena Elizabeth ji proto vyhnala. Nyní se chce dívka pomstít a obviní ji z čarodějnictví. Reverend Hale si uvedomuje, že se situace v městečku vymkla kontrole.
Společně s Proctorem a dalšími se ji pokusí zastavit, to se však ukáže nad jejich síly. Abigail dovedně manipuluje dívkami a v železech končí stále více lidí, začínají popravy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (147)

Mania 

všechny recenze uživatele

Tenhle film miluju, kdybych měla místo v TOP 10, rozhodně by tam už byl. Vím, že má mnoho negativ, ale to, jak je zpracovaný, to jak vyznívá. Je fascinující. Sledovat tenhle film je vyčerpávající skoro stejně jako shlédnutí Kladiva na čarodějnice a právě to je podle mě klad. Člověk se dívá a jen žasne, co se to sakra s těma lidma děje. Trochu mi vadily rádoby romantické prvky, ale holt bez nich se už málokterý film obejde. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Když jsem sledoval tento film, lomcoval mnou vztek, ale také jsem pociťoval zoufalství nad tím, jak jsou někteří ti lidé zaslepení. Je to film, který asi jen tak někoho nenechá jen chladně přihlížet. Když člověk sleduje tu příšernou bigotnost, má chuť tam vlítnout a dát jim pořádně přes hubu. Je to velmi dobrý film s výbornými hereckými výkony. ()

Reklama

pinguinka 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelné! John Proctor: "Because it is my name! Because I cannot have another in my life! Because I lie and sign myself to lies! Because I am not worth the dust on the feet of them that hang! How may I live without my name? I have given you my soul; leave me my name!" ..."I say- I say- God is dead!" ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Natočeno podle hry ( nejde o videohru ) Artura Millera. V hlavní roli Ďábelská Winona Ryder a její Božský kukuč. Nepochybně hlavní lákadlo tohoto snímku. CITÁT - Obávám se, že na tohle žádné léky neexistují.......... Ještě, když nebylo pozdě, zazněla rozumná věta o tom, proč za vším hledat Ďábla, když člověk může začít u sebe. CITÁT - Chci zpátky Johna Proctora !!!......... A už to jede, kdo zná české Kladivo na čarodějnice, ví o čem píšu. Řetězová reakce je zdrcující. CITÁT - Z tvé spravedlnosti by pivo zmrzlo.......... Mašinérie je rozjetá - zatýkám vás pro podezření z čarodějnictví. Ze skutků Abigail Williemsové čerpají třeba, temný zpěvák a skupina King Diamond nebo King Stephen, v jehož několika knihách je zmíněno městečko Salem´s Lot. Hudba - George Fenton. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Asi si dokážu představit, že spousta lidí tento film nedocenilo, nicméně já zcela upřímně si asi nedokážu představit proč. Film je dle mě natočen alespoň průměrně. Tak, aby nikoho neurazil a zároveň splnil asi ty základní filmařské podmínky. Ohledně scénáře bych asi řekl jasně, že to je v celku otravná záležitost, ale poté je otázka jestli je to jenom dobré zpracování a nebo zcela otravná záležitost. A asi bych nemohl říct, že se nekloním k alternativě prostě dobře zpracovaných sviní. Navíc si dokážu dost představit, že by to takto opravdu bylo. Za mě po tom všem asi docela povedený film, který ukázal posedlost lidí po moci, pomstě a spravedlnosti, která vede jen k další nenávisti. A pro mě trochu přijatelnější než Kladivo na čarodějnice. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (15)

  • V roce 1696 se všichni porotci ze salemského případu přiznali, že udělali chybu. Ironií osudu je, že se ospravedlňovali tím, že je k tomu ponoukal sám ďábel. (Petulka88)
  • Daniel Day-Lewis sa počas nakrúcania nesprchoval ani nekúpal, aby sa lepšie vžil do svojej úlohy. (busev)

Reklama

Reklama