Reklama

Reklama

Sin City - město hříchu

  • USA Sin City (více)
Trailer

VOD (1)

Noirový thriller plný násilí, v němž se prolíná několik dějových linií z oblíbených komiksů Franka Millera, vykresluje obraz nejděsivějšího města bez slitování pohledem těch nejdrsnějších postav. Bruce Willis exceluje v roli policajta s nemocným srdcem, který přislíbil ochranu sexy striptérce (Jessica Alba); Mickey Rourke hraje mrzoutského psance s posláním pomstít smrt své jediné životní lásky (Jaime Kingová) a Clive Owen ztvárňuje Shellieinu (Brittany Murphyová) tajnou lásku Dwighta, který po nocích brání Gail (Rosario Dawsonová) a její lehké děvy z Old Townu (Devon Aokiová a Alexis Bledelová) před drsňákem (Benicio Del Toro) se zálibou v násilí. (Cinemax)

(více)

Zajímavosti (78)

  • Na genezi vzniku proslulé krátké scény, kterou režíroval jeho kamarád Quentin Tarantino, vzpomínal Robert Rodriguez takto: "Všechno to začalo, když jsem mu složil hudbu ke Kill Bill 2. Znal jsem tenhle příběh už od devadesátého čtvrtého, kdy mi přečetl prvních třicet stránek, které tehdy napsal. Věděl jsem, že nechce pracovat s normálním skladatelem, protože by se mu nemuselo líbit, co by složil. To je hlavní důvod, proč Quentin ve svých filmech nemívá původní hudbu - nerad by někoho odmítl nebo si jen ze slušnosti dal do filmu hudbu, která se mu nelíbí na sto procent. Takže jsem mu řekl: 'Nech to na mně. Složím ti to zadarmo. Když budeš chtít, použiješ to, a když se ti to nebude líbit, je to v pořádku, protože s tím budu počítat.' On na to: 'To zní skvěle! Hudba zadarmo!' Jenže pak mi právníci řekli, že ve skutečnosti nemůžete udělat nic zadarmo - aby to bylo podle zákona, musíte dostat přinejmenším dolar. A tak jsme to nakonec udělali. No a když došlo na Sin City, chtěl jsem, aby Quentin režíroval jednu scénu, aby si vyzkoušel natáčení na digitál a mohl to zvážit pro svůj příští film. A samozřejmě to zase nemohl udělat zadarmo, takže vyfasoval dolar..." (NIRO)
  • Benicio Del Toro (Jackie Boy) komentoval svůj přístup k natáčení před zeleným plátnem: "Nejdřív je to trochu zvláštní pocit, ale aklimatizoval jsem se asi za čtvrt hodiny. Když už máte něco odehráno, nemělo by vás rozhodit, že nemáte kulisy. Taky už jsem dřív hrál třeba v divadelní hře, která se měla odehrávat v Central Parku, ale ve skutečnosti jsem stál na jevišti a jen předstíral, že jsou všude kolem stromy. Tohle bylo podobné." (NIRO)
  • Benicio Del Toro (Jackie Boy) později popsal natáčení scény v autě, jíž se coby "hostující režisér" účastnil i jeden z nejslavnějších žijících tvůrců: "V jednu chvíli byli na place Quentin Tarantino, Robert Rodriguez i Frank Miller a a my seděli před zeleným plátnem na krabicích od jablek. Neměli jsme tam ani auto, jen volant. Podíval jsem se na Clivea, on se podíval na mě - a vyprskli jsme smíchy. Nemohli jsme to zastavit, v jednom kuse jsme se řehtali. Byli jsme rádi, když se nám podařilo natočit aspoň jeden použitelný záběr." (NIRO)
  • Tržby ze severoamerických kin činily 74,1 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 158,7 mil. (NIRO)
  • Na DVD vyšla také speciální, přestříhaná edice filmu, která umožňuje přehrát si všechny povídky samostatně. Ačkoliv je tento sestřih celkově o 20 minut delší než původní verze, tak bylo přidáno pouze pár velmi krátkých scén. Zbytek stopáže natahují závěrečné titulky, které jsou v této verzi po každé povídce. (TaNya_)
  • Rozhovor s dámou v červeném na balkoně v úvodní scéně s názvem „The customer is always right“ připomíná scénu z filmu Ďáblův advokát (1997). Obě scény se odehrávají na balkóně výškové budovy a v obou případech žena s červenými šaty kouřící cigaretu hledí na noční město, zatímco muž k ní přichází z večírku zevnitř. Charaktery postav a zakončení scény jsou však v obou filmech rozdílné. (Thanoris)
  • Časová posloupnost jednotlivých povídek je následující: Poslední příběh o Johnu Hartiganovi (Bruce Willis) a Nancy Callahan (Jessica Alba) nazvaný "That Yellow Bastard" se ve skutečnosti odehraje jako první. První příběh o Marvovi (Mickey Rourke) zvaný "The Hard Goodbye" se odehraje jako druhý. A prostřední příběh o Dwightovi (Clive Owen) "The Big Fat Kill" jako poslední. (LucasAbelle)
  • Když Jackie Boy (Benicio Del Toro) a jeho "vojáci" vstoupí do bytu Shellie (Brittany Murphy), jeden z nich má na sobě tričko se znakem míru s hvězdou a vlajkou. Tento symbol se objevuje také na jedněch z náušnic Becky (Alexis Bledel). Jedná se o symbol "P.A.X.", polovojenské mírové jednotky z komiksové série Franka Millera „Martha Washington“. (newpage)
  • Před oficiální premiérou v ČR proběhla předpremiéra na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary 9. července 2005. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 28. března 2005 ve Westwoodu. (Varan)
  • Detektiv Hartigan (Bruce Willis) má jako služební zbraň Smith & Wesson Model 29, což má být pocta filmové sérii Drsný Harry (1971). Ze stejného důvodu má i striptérka Nancy (Jessica Alba) příjmení Callahan (jako postava Clinta Eastwooda ve zmíněném filmu). Představitel detektiva Hartigana Bruce Willis je ve skutečnosti levák, ale jeho postava je pravák stejně jako postava v původním komiksu. (HectorHagman)
  • Robert Rodriguez, který považuje vizuální styl Franka Millera v komiksové předloze za stejně důležitý jako jeho vlastní styl v tomto filmu, trval na tom, aby byl Miller uveden v titulcích jako jeho spolurežisér. Sdružení amerických režisérů DGA to však nepovolilo, a tak z něj Rodriguez vystoupil. (Hawaj)
  • Robert Rodriguez obsadil Benicia Del Tora (Jackie Boy) poté, co si ho všiml na předávání Oscarů, kde měl herec dlouhé vlasy, které režisér popsal jako "vlčí". Del Toro ironií osudu o pět let později ztvárnil skutečného vlčího muže ve filmu Vlkodlak (2010). Rodriguez Del Torovi řekl, ať si vlasy nestříhá, a poslal mu kopii komiksové povídky "The Customer is Always Right". Herec okamžitě na spolupráci kývnul. (cihlenka)

Související novinky

Sin City míří do televize

Sin City míří do televize

01.06.2017

Drsná comicsovka Sin City - město hříchu vydláždila v roce 2005 cestu ke Třístovce a k Watchmenům. Fanoušci ihned volali po dvojce, Robert Rodriguez s ní ale otálel dlouhých 9 let a nakonec vydělala… (více)

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

16.08.2014

4 dny, 4 místa, 40 projekcí... Unikátní přehlídka noirových filmů, kterou letos hostí královský hrad Křivoklát, se nezadržitelně blíží! Druhý ročník festivalu, který se zaměřuje na inspirativní… (více)

Michael Clarke Duncan zemřel ve věku 54 let

Michael Clarke Duncan zemřel ve věku 54 let

04.09.2012

Jeho nejvýraznější rolí byl bezesporu dobrácký obr Coffey ze Zelené míle, za jehož ztvárnění získal nominaci na Oscara. Jeho mohutná přítomnost (výška 196 cm) však byla nepřehlédnutelná v jakémkoli… (více)

Conan je mrtvý, ať žije Oheň a led

Conan je mrtvý, ať žije Oheň a led

28.04.2012

O tomto projektu už jsme před nějakým časem psali. Chvíli to vypadalo, že upadl v zapomnění, ale Robert Rodriguez se ho nevzdal. A teď tvrdí, že hned po Machete Kills a Sin City 2 konečně natočí… (více)

Reklama

Reklama