Reklama

Reklama

My Fair Lady

Trailer

Slavný film George Cukora My Fair Lady, ověnčený v roce 1964 celkem osmi Oscary, vychází z úspěšného broadwayského muzikálu, inspirovaného hrou anglického dramatika a mistra chytrého humoru G. B. Shawa "Pygmalion" (tato hra se poprvé ocitla na filmovém plátně již v roce 1938). Příběh květinářky Lízy Doolittleové a profesora Henryho Higginse, který se vsadí, že z prostého chudého děvčete udělá pravou dámu, splnil očekávání producentů a brzy po svém uvedení vydělal dvojnásobek výrobních nákladů ve výši 17 milionů dolarů. Oproti originální předloze se tu dočkáme i tolik žádaného šťastného konce. Rex Harrison si svoji úlohu zahrál již na Broadwayi a později v Londýně, zatímco Audrey Hepburnová vystřídala na přání producenta broadwayskou divadelní hvězdu Julii Andrewsovou. Pro tu bylo jistě satisfakcí oscarové ocenění téhož roku za hlavní roli v muzikálu Mary Poppins, když její sokyně vyšla naprázdno. Přestože je ve zpívaných pasážích Audrey Hepburnová dabována, přispěl její křehký půvab, uvolněnost a smysl pro muzikálové herectví k úspěchu snímku, který dodnes učí další generace, v čem je podstata kvalitního scénického provedení muzikálu. Bohatá výprava a kostýmy, krásné melodie a vynikající herecké výkony a navíc nově restaurovaná kopie – to vše činí z tohoto filmu ojedinělý sváteční zážitek. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (442)

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Kdybych se musela uchýlit na pustý ostrov a mohla si sebou vzít jen jeden jediný film, tak by to byl tenhle úžasný filmový muzikál! Miluju ho a jsem schopná se na něj koukat pořád a pořád dokola. Všechno je tu perfektní, příběh, hudba, kostýmy a hlavně herecké obsazení v čele s kouzelnou, nezapomenutelnou, božskou Audrey Hepburn! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $17miliónovTržby USA $72,000,000Tržby Celosvetovo $72,800,000║ V prvom rade tá minutáž je zabiják, neznášam to u takýchto filmov kde si to človek má pekne v pohodičke užiť a nie sledovať neskutočne zbytočne rozťahaní dej. Ono to je roztomilé, hravé, bláznivé, ale toto nedokáže napĺňať na takej ploche, bez toho aby bol dej niečím prevratným vystužení, lebo prevažne si to ide stále v rozbehnutých koľajach. Na začiatku som neveril očiam že to čo tak škrieka a otrasne vypadá je Audrey Hepburn(len vtedy som ani len netušil že to je ona), fakt sila, potom premena pobavila, večierok šľachticov vznešene zažiaril zjavom Audrey a potom prišli naťahované suchoty, plus vedľajšia koľaj z otcom Elizy(Audrey) zbytočná, škoda, o hodinku to stiahnuť, mierne upraviť dej a mohla to byť veľmi príjemná jazda. Určite to nie je celé na zahodenie ale veľa samoľúbosti v scénkach niekedy škodí. /75%/ ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Excelentná Audrey Hepburn a jej oslňujúci herecký koncert, k tomu neskutočne sarkastický Rex Harrison a ich herecké duo osladené iróniou a miernym patetizmom. Úchvatné piesne, brilantná réžia. Umelecký skvost, jeden z vrcholných muzikálov, ktorý pohladí srdce, vyčarí úsmev, dojme k slzám a najmä pri konci si budete želať, aby sa dĺžka filmu predĺžila o ďalších 100 minút :) Filmový zážitok, na ktorý sa tak rýchlo nezabúda. ()

villon17 

všechny recenze uživatele

170 minut je docela ubíjejících, ale stojí to zato. My Fair Lady je klasika a ňáký písničky sem dokonce hrála na piano. Máma si je pobrukovala v českym znění bohužel i při filmu, ale naštěstí sem ji odradila, aby mi nekazila zážitek. Audrey sice byla holka z fairu a neuměla se chovat, ale v mluvení jí stačilo akorát zjemnit hlas, což tak nevypadá, když se to učila celou dobu. A nemůžu si odpustit podotknout, že fakt zlatá čeština! Jakejch máme slov! Když ona řikala něco nespisovnýho nebo neslušnýho, my sme to tak i přeložili, ale v originále je to stejný, max zkrácený a intonačně zkomolený. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Audrey Hepburn ve vrcholné formě a s její buranskou angličtinou dělá z filmu tak výjimečný zážitek, že bohatě přebije i úplnou absenci tanečních čísel a nevídaně naivní romantickou zápletku. Několik písní se skutečně vyvedlo a Rex Harrison hlavní hrdince poměrně zdatně "přicmrndává", ale řekněme si to upřímně..., když nestojí před kamerou Audrey, je to docela nuda. 75% ()

Galerie (116)

Zajímavosti (64)

  • Během realizace plesové scény postihl přímo na place smrtelný infarkt herce Henry Daniella. Byl dlouholetým přítelem režiséra George Cukora a hrál v mnoha jeho filmech. (Mirokukii)
  • Julie Andrews byla kvůli filmové roli Elizy Doolittle ochotná odmítnout práci na filmu Mary Poppins (1964). Ovšem nepřišla na casting s tím, že roli díky svému divadelnímu účinkování na Broadwayi dobře zná. Když projevila zájem Audrey Hepburn, studio zvolilo z důvodu větší publicity právě ji. (Wishkah)
  • Přestože zpěv Jeremyho Bretta (Freddy Eynsford-Hill) byl pozoruhodně dobrý, také v tomto případě byl nahrazen - jeho partu se chopil Bill Shirley. (Kulmon)

Reklama

Reklama