Reklama

Reklama

My Fair Lady

Trailer

Slavný film George Cukora My Fair Lady, ověnčený v roce 1964 celkem osmi Oscary, vychází z úspěšného broadwayského muzikálu, inspirovaného hrou anglického dramatika a mistra chytrého humoru G. B. Shawa "Pygmalion" (tato hra se poprvé ocitla na filmovém plátně již v roce 1938). Příběh květinářky Lízy Doolittleové a profesora Henryho Higginse, který se vsadí, že z prostého chudého děvčete udělá pravou dámu, splnil očekávání producentů a brzy po svém uvedení vydělal dvojnásobek výrobních nákladů ve výši 17 milionů dolarů. Oproti originální předloze se tu dočkáme i tolik žádaného šťastného konce. Rex Harrison si svoji úlohu zahrál již na Broadwayi a později v Londýně, zatímco Audrey Hepburnová vystřídala na přání producenta broadwayskou divadelní hvězdu Julii Andrewsovou. Pro tu bylo jistě satisfakcí oscarové ocenění téhož roku za hlavní roli v muzikálu Mary Poppins, když její sokyně vyšla naprázdno. Přestože je ve zpívaných pasážích Audrey Hepburnová dabována, přispěl její křehký půvab, uvolněnost a smysl pro muzikálové herectví k úspěchu snímku, který dodnes učí další generace, v čem je podstata kvalitního scénického provedení muzikálu. Bohatá výprava a kostýmy, krásné melodie a vynikající herecké výkony a navíc nově restaurovaná kopie – to vše činí z tohoto filmu ojedinělý sváteční zážitek. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (442)

Cimr 

všechny recenze uživatele

Nějak nevím, co všichni na tomhle muzikálu vidí. Choreografie není nijak světoborná, o blboučké zápletce ani nemluvě a písně Fredericka Loewa mají k dokonalosti melodií Bernsteinových nebo Webberových docela daleko. Mám rád muzikály a těch klasických jsem na divadle i ve filmu viděl docela hodně, ale My Fair Lady kupodivu patří k nejhorším. Všechno v mých očích zachraňuje Audrey Hepburnová, která je v roli Lízy fakt neodolatelně rozkošná. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jeden z nejlepších muzikálů.Jako vždy roztomilá Audrey je coby Líza skvělá,Rex Harrison coby pan Higgins řádně charismatický a písničky chytlavé.Přesto nejdu na plný počet a to ze dvou důvodů.Jednak kvůli délce,170 minut je opravdu moc.A taky kvůli tomu,že po zhlédnutí Prázdnin v Římě už mi to nepříjde dokonalé. 80 % ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Klasické muzikály nejsou můj šálek kávy a očekával jsem, že i tento snímek přetrpím se zaťatými zuby ale překvapivě jsem se velice pobavil a i takřka tříhodinová délka mi nijak neublížila. Z muzikálových čísel mě zaujalo jen pár vybraných kousků ale pěkný příběh, krásné kostými, slušná výprava a hlavně kouzelná Audrey mě zabavili dostatečně. Takže za 4. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Muzikály mám rád, Audrey je milá a i příběh je vhodný pro humorné švitoření a velkolepé přehrávání. Jen ta stopáž... Necelé tři hodiny jsou šíleně moc a jeden ze závěrečných rozhovorů mezi Higginsem a Lizou už mě svojí rozvláčností skoro ničil. Jinak ale spousta humoru, krásných songů a vynikajících herců. Jako celek ale jen za smířlivých 70%. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Vynikající film. Vždy mám strašný respekt před těmito nekonečnými, oceňovanými filmy. Vždy se cítím povinován být tři hodiny v pozoru a zjišťovat, proč je zrovna tento předlouhý film místními filmovými (")znalci(") tak oceňován (většinou zbytečně). My Fair Lady se podařilo vyloudit přiblblý úsměv na mé tváři hned od první písně a i přes nesnesitelnost Elizy, než se zbavila těch svých uši drásajících manýrů a toho uličního kdákání, a poněkud (ale ne moc) nataženou stopáž mi vydržel až do konce. Ústřední trio nemá chybu, písně jsou super, moc se mi to líbilo... 90% ()

Galerie (116)

Zajímavosti (64)

  • Šaty, které má na sobě Eliza Doolittle (Audrey Hepburn), byly vydražené v roce 2011 za 4 500 000 amerických dolarů. (Jimmy15)
  • Jack L. Warner pôvodne nechcel, aby Rex Harrison (Henry Higgins) zopakoval jeho pódiové vystúpenie z Brodwayu vo filmovej verzii. Od doby, čo videl film Kleopatra (1963), mal pocit, že herec vyzerá popri Audrey Hepburn (Eliza Doolittle) príliš staro. Harrison v liste Warnerovi odpovedal, že vyzeral starý len preto, lebo hral epileptického Juliusa Caesara na konci jeho života. Po odoslaní svojich fotiek – bez príčesku – bol Harrison nakoniec obsadený. (TheRoller)
  • Muzikál sa mal pôvodne volať Lady Liza, ale Rex Harrison (Henry Higgins) odmietol pripustiť názov založený na mene hlavnej ženskej roli. (TheRoller)

Reklama

Reklama