Reklama

Reklama

Ze života lékaře u faraonova dvora... Snad žádný jiný historický román nedokázal vzbudit takový zájem o starověkou egyptskou civilizaci jako "Egypťan Sinuhet" z pera finského spisovatele Miky Waltariho. Poprvé byl publikován v roce 1945 a už o devět let později vznikla velkolepá hollywoodská adaptace v režii Michaela Curtize (Casablanca, Mildred Piercová, Bílé Vánoce). Výpravný historický epos přináší příběh slavného egyptského lékaře Sinuheta, který na sklonku života dožívá ve vyhnanství u břehů Rudého moře a sepisuje své pozoruhodné paměti. V jeho životním osudu se věrně zrcadlí bouřlivé dějiny a sláva starověkého Egypta, které dodnes vzbuzují pozornost. Sinuhetův příběh začíná i končí stejně – o samotě. Připlouvá po hladině Nilu jako nechtěné dítě v malé lodičce spletené z rákosí a svázané ptačími uzly. Vyrůstá v domě svých pěstounů, kteří ho vylovili z řeky. Nevlastní otec se živí jako lékař chudých a navíc ovládá prastaré lékařské umění otevírání lebek. V mládí proto Sinuhet nastoupí do školy života, aby se stal po jeho vzoru lékařem. Přísahá, že bude věrně sloužit chudým, ale díky mimořádným znalostem se stane rodinným lékařem nového faraona. Zásadní životní zlom nastává ve chvílí, kdy se Sinuhet setkává s krásnou Nefer. Kvůli vidině veškeré dokonalosti lásky neváhá obětovat svou čest, veškerý majetek a dokonce i zdravý rozum. Za svou zaslepenost ale zaplatí příliš vysokou cenu a čeká ho dlouhá cesta za nalezením milosti ve svém srdci. (Česká televize)

(více)

Recenze (87)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Na egyptský trůn nastupuje mladý, pokrokový faraón Achnaton. Život mu zachrání dvojice mužů z lidu, mírumilovný lékař a jeho bojechtivý přítel. Za to jsou přizváni k faraónovu dvoru. Setkání s krásnou babylónskou kněžkou Nefer je však pro lékaře Sinuheta osudné. Na vlastní kůži pozná moc intrik, zradu i nenávist. Pozná i svou minulost a původ a dostane příležitost změnit dějiny Egypta. Neprávem opomíjený historický velkofilm. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu velice pěkný historický velkofilm. Literární předloha je ovšem někde jinde. Kniha je filozoficko historický román do hloubky popisující střet náboženských nauk a usilování o velmocenské postavení Egypta v dané době vykreslované na několika zajímavých proplétajících se osobních příbězích, zeména postavy Waltarim vymyšleného lékaře Sinuheta. Film je ovšem v první polovině snímkem o nešťastné lásce a potvornosti žen a ve druhé variacemi na uplatňování touhy po moci. Námět je zřejmě zralý pro remake, nejlépe možná pro seriál BBC. ()

Reklama

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Jsou knihy, které se do filmové podoby nepřevádějí snadno, a tato k nim patří. Pokud se oprostíme od knižní předlohy a historických faktů, které nemůžeme znát ani my ani Mika Waltari, zohledníme 60 let uplynulých od natočení filmu, zůstává nám příběh – určitě zajímavý, originální, romantický a dobrodružný. Mám tento typ historických velkofilmů ráda. Herecké výkony nebudu moc chválit snad s výjimkou Petera Ustinova, zato by šla vyzdvihnout krása staroegyptských žen, skvělá dobová výprava, kostýmy i monumentální stavby, byť jen v kulisovém provedení. Zaujal mě spor dvou protichůdných náboženských směrů, ale těžko říct, jak to skutečně bylo. Vždyť i současný výklad dějin si uzpůsobuje ten, kdo je zrovna u moci. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Pravda, film je starší než já, ale moc mě nenadchl. Hlavně mě překvapilo jak chudák Sinuhet propadl nic moc přitažlivé profesionálce a nacpal jí úplně všechno ač o to nežádala. Samozřejmě je mi jasné, že i nyní a vlastně vždy existují ženy pro které by chlap něco takového udělal ovšem tato zato rozhodně nestála. To sklepnice byla o dost víc k pomilování. Docela mě otrávila zběsilá jízda za lvem, který prchá po cestě a budoucí náčelník generálního štábu předpokládá, že byť na útěku jen tak pro radost, či ze své podstaty, zakousne faraona a proto je potřeba ho picnout. Předpokládal jsem, že picne faraona, ale to by scénář nerozdýchal a byl by to jiný film. Prostě máklé filmařské představy, leč nyní to nebývá jiné. No nic, je to klasika a tak se na ní musíme dívat. Ovšem kniha byla o dost lepší. :-) ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Patřičně rozmáchlé a velkolepé - zkrátka klasika, která si drží vysoký standard, když obrací svou pozornost k samotným prvopočátkům křesťanství ... ať už domnělým či skutečným - to nedokážu posoudit. Nicméně s jejím vyzněním nemohu souhlasit. Pacifismus je, pravda, hezká věc, nicméně svět není místo, které by bylo přehnaně přátelské a vstřícné - a které by za každých okolností přistupovalo s úctou k životu. A v lidských dějinách se bohužel opakují zlomové momenty, kdy je potřeba se aktivně bránit, neboť mírumilovní blouznivci vás, vaše blízké ani vaši vlast nezachrání. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (6)

  • O úlohu Nefer sa zaujímala Marilyn Monroe, ale producent Darryl F. Zanuck ju rezervoval pre svoju vtedajšiu milenku Bella Darvi. (Michal74)
  • Po Achnatonovi nasledoval Tutanchamon a nie Horemhab. Horemhab sa ujal vlády až po Ajem, ktorý bol nástupcom Tutanchamona. (beso74)
  • Po skončení natáčania filmu sa štúdio 20th Century Fox snažilo rýchlo získať časť nákladov rozpredaním rekvizít. Tie získal Paramount a použil ich pri výrobe snímky The Ten Commandments (1956) režírovanej Cecilom B. DeMille. (beso74)

Reklama

Reklama